Home

Nieuws 23 reacties

Boerenprotestactie krijgt steeds meer bijval

Het enthousiasme in de sector voor een grote boerenactie in Den Haag groeit.

Op de website van de ‘Agractie’ is te lezen dat inmiddels bijna 3.421 boeren met 1.002 trekkers naar het Malieveld in Den Haag gaan. De actievoerders worden gesteund door 12.304 mensen van binnen en buiten de sector.

Ook verschillende boerenorganisaties scharen zich inmiddels achter de actievoerders. LLTB is bezig om vervoer van haar leden naar Den Haag op 1 oktober te regelen. Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord, heeft ook zijn steun aan de actie uitgesproken.

Veevoerfabrikant ForFarmers heeft zijn hulp aan de organisatie aangeboden en heeft een communicatiebureau ingeschakeld om de actie in goede banen te leiden. Ook concurrent De Heus en mechanisatiebedrijf Trioliet noemen zichzelf partners van de actie.

De 5 belangrijkste standpunten van de actie zijn: geen gedwongen krimp van de veestapel, onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof, toelating gewasbeschermingsmiddelen op basis van feiten, herziening onwerkbare regels en beleid op de lange termijn.

De organisatie meldt dat de gemeente Den Haag een aantal tractoren op het Malieveld toestaat, maar dat de rest op een parkeerplaats verderop moet. De politie wordt geraadpleegd om met (een deel van de) trekkers over de snelweg te mogen rijden.

Sieta van Keimpema aangesloten om veehouderij te vertegenwoordigen

Naast woordvoerder Arjen Schuiling is melkveehouder Sieta van Keimpema aangesloten om namens de veehouderij het doel van de actie duidelijk te maken. Van Keimpema is, anders dan haar akkerbouwcollega, een bekende naam in de sector, als voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB).

“We gaan op 1 oktober laten zien dat wij als boeren helemaal klaar zijn met het huidige deportatiebeleid. Want als je de veestapel wilt halveren, jaag je ook de helft van de boeren weg”, aldus Van Keimpema. De Friese boerin is niet onbekend met actie voeren. “Vorige week in Ciney waren bijna 800 trekkers, dat ging zonder al te veel oponthoud. Dat moet ook in Den Haag kunnen. En bovendien houd je niet zomaar 1.000 trekkers tegen.” Van Keimpema benadrukt dat het voor boeren nu echt klaar is. “De landbouw heeft de afgelopen jaren altijd de problemen aangepakt, maar dat wil men niet zien. Het is tijd voor een beter plan voor de landbouw.”

Niet alle boeren zijn blij met de gekozen standpunten van de organisatie. “Wat een slappe hap”, is de reactie. De organisatie benadrukt dat het een publieksvriendelijke actie is, gericht op politiek, media en maatschappij.

Franse boerenkoepel roept op tot gezamenlijk Europees protest

Ook in Frankrijk begint de woede onder boeren over te lopen. Boerenkoepel FNSEA heeft voor de komende maand een reeks acties aangekondigd. Een recente aanslag op een kippenfokkerij, waarbij drie stallen in vlammen opgingen, en andere acties van anti-dierengroeperingen, de beperkingen op het spuiten van bestrijdingsmiddelen en de gevolgen van het handelsakkoord met Canada zitten de Franse boeren hoog.

FNSEA roept collega-organisaties op om op 15 november een grote actiedag op Europees niveau te houden. Om te beginnen hebben boeren maandag op tientallen plaatsen, vooral vlakbij steden, met brandstapels van pallets en banden geprotesteerd tegen de toenemende roep om spuitvrije zones. “Die zones waar niet gespoten mag worden, zijn de druppel die de emmer doet overlopen”, zegt voorzitter Laurent Degenne van de regionale boerenbond Hauts-de-France. “De woede onder de boeren is weer hoog opgelopen en we willen dat naar buiten brengen.”

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • HJ O R

  Met van Keimpema in elk geval een naam van formaat!

 • willepy

  Ook bij alle provinciehuizen demonstreren of is dat te kort dag?

 • koestal

  Sieta fijn dat je mee doet,ik had ook niet anders verwacht.

 • koestal

  Ook bij RVO in Assen kun je demonstreren.Laat ze het aar merken.

 • piet 5162

  Denk verder ook een gelijk speelveld binnen de EU denk dat dat ook belangrijk is,
  Helpt er niets dan zullen we toch franse actie s moeten organiseren. Het is toch zo langzamerhand wel een keer mooi geweest.

 • Hoogste tijd dat er wat politieke kopstukken van plek verwijdert worden ,nu met het hooghartige gedrag van de RIVM als dieptepunt, welke ambtenaar houd dat tegen?

 • ????

  Helemaal mee eens piet 5162 als we nu niets bereiken moeten er zware acties komen desnoods met geweld We moeten nu ook gelijk naar minder regels We moeten naar EERLIJKE EUROPESE REGELS !!!!

 • Firma Vellenga

  Koestal, is er een link hoe en wat voor het demonstreren bij RVO te Assen???

 • farmerbn

  Het mooiste is om de wegen in de Randstad stil te leggen. Daar zitten vooral de boerenhaters. En dat hoeft helemaal niet met trekkers, met auto's heel langzaam rijden (naar Schiphol) kan ook heel goed uitwerken.

 • Broer

  Lto moet zich veel actiever opstellen.
  Als Sieta spreekt kan Marc Calon niet achterblijven.

 • hylkema.l

  Sieta kan goed spreken met mooie woorden, maar heeft met daden nog nooit wat bereikt.

 • cor vroege

  Je hoort opvallend weinig van bedrijven die gerealeerd zijn aan de landbouw! Die zouden de boeren wel wat meer mogen steunen ,die hebben hun baan ook aan de landbouw te danken!!

 • Jaap39

  Menig vrachtwagen op de weg rijdt ten dienste van landbouw/voedsel. Wordt tijd dat alle vrachtwagens een dag mee aktie voeren. Eendracht maakt macht!

 • En waar blijven de dierenartsen!!!

 • veldzicht

  En wat doet 'Boerderij'.Staan ze er ook achter.

 • agratax(1)

  @cor vroege. De bedrijven die in de periferie van de landbouw werken doen vermoedelijk niet mee omdat ze uit het verleden weten, dat een actie niet meer is dan stoom afblazen en dat de politiek veel mooie woorden zal besteden aan de landbouw en daden achterwege laat. De boeren krijgen de oplossing van de zgn. milieu problemen voor de kiezen, de bouw, de vakantievluchten, de data centra en nog meer kunnen niet geraakt worden vanwege de publieke belangen. Eten kun je kopen op de Wereld Markt tegen een ongekend lage prijs zal het excuus zijn. Nederlandse beleidsmakers en met hen de politiek hebben zich tot doel gesteld Nederlandse natuur terug naar de Napoleontische tijd inclusief wolven en ander gespuis.

 • Landbouwbedrijf Mulleneers

  Studenten dierengeneeskunde, dierenartsen, loonbedrijven, mechanisatiebedrijven, adviesbureaus, accountants, transportbedrijven, bakkers, winkels, voederleveranciers, gezondheidsdienst voor dieren, registratiesystemen van dieren, slagerijen, vervoersbedrijven, bierbrouwerijen en noem maar op.....waar blijven jullie? Het gaat niet alleen om de boer en het dier, als het domino steentje begint te vallen dan komen jullie banen ook aan de beurt. Draag jullie steentje bij!!!

 • tinusje

  khoop dat tjeerd en jesse ons toespreken........

 • g de boer

  Niet naar den haag ,maar naar schiphol.

  Niet naar den haag ,maar het vliegverkeer lam leggen ,daar komen de stikstof problemen ook vandaan. • farmerbn

  Ga met langzaamrijdende auto's naar Den Haag én Schiphol, airport Eindhoven enz.

 • propalm

  Maak de actie internationaal. Overal in Europa is er hetzelfde probleem, vraag maar na in oa. België of Frankrijk.
  Stop Agribashing!

 • ed12345

  Met ruim 3400 boeren naar Den Haag Als de regering zijn zin krijgt
  kunnen er binnen afzienbare tijd maar enkele honderden boeren aan een actie deelnemen de rest is boer af

 • evanderpasch1

  Politiek zegt helft minder dieren, maar ze bedoelen helft minder stikstofuitstoot dit ter compensatie voor auto / vliegverkeer en industrie en hoop boeren die het ook zat zijn blijven nu thuis en hopen goed weggekocht te worden en werkelijkheid word brabantsbeleid over nederland uitgerold en is het inversteren in groenlabel of stoppen zonder iets te beuren

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.