Home

Nieuws 7 reacties

Wolvencommissie start proef preventieve maatregelen

De ‘wolvencommissie’ van de provincie Gelderland start deze zomer een aantal proefprojecten op de Veluwe.

Deze projecten behelzen maatregelen die wolven bij schapen en andere landbouwhuisdieren weg moet houden. Dat heeft voorzitter Pieter van Geel gezegd. Van Geel wil bovendien dat vroege initiatieven worden ‘meegenomen’ in plannen voor subsidies voot wolfwerende maatregelen.

Stroomdraden en honden

Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het plaatsen van stroomdraden en netten. Daar is al ervaring mee opgedaan in Duitsland en Polen. Andere ideeën zijn kuddewaakhonden, waar onder meer in Scandinavië mee wordt gewerkt.

Ruim € 50.000 schade door wolf in Nederland

Wolven hebben in Nederland voor ruim € 50.000 schade aangericht bij veehouders. In alle gevallen ging het om schapen. Dat blijkt uit toegekende tegemoetkomingen van BIJ12. In totaal is, vanaf 2015, melding gedaan van 273 gedode schapen. Ruim 85% van de schapen is gedood door een wolf. In de andere gevallen ging het om een hond, vos of was de oorzaak onbekend.

De meeste meldingen van doodgebeten schapen door een wolf komen uit de provincies Overijssel (40,5%) en Drenthe (30%). Ook in de provincies Friesland (9%), Groningen (8%), Limburg (5%), Gelderland (3%), Flevoland (1,5%), Utrecht (1,5%) en Noord-Brabant (1,5%) zijn enkele gevallen bekend van door een wolf doodgebeten schapen.

Co-auteur: Stefan Essink

Laatste reacties

 • Trot

  Afschieten bij de grens goedkoopste

 • Alco

  Zouden ze met de preventieve maatregelen er wel rekening mee houden dat boeren vooral met schapen naweiden in de herfst.
  Het dus ondoenlijk is om dit dan afdoende te omrasteren?

 • Hammie-G

  Tijdens een campingverblijf in de Franse Drôme had ik een paar jaar geleden een gesprek met de campingeigenaar/schapenhouder. Bij de camping had hij een kleine weide met enkele schapen. Daarin ook een jonge Pyrenese berghond (al een reusachtig beest) die opgeleid werd voor het bewaken van de schapen in de bergen tegen wolven. De boer vertelde me dat het absoluut niet de bedoeling was om de hond bij het hek te aaien of ook maar te benaderen want hij moest "zo wild mogelijk" opgroeien. Als hij teveel met mensen zou leren omgaan, werd hij 'te lief' en daardoor ongeschikt om wolven te verjagen. Die zouden hem anders later in de bergen te grazen gaan nemen of gemakkelijk verjagen. Daarbij vertelde hij ook dat zijn volwassen honden bij de schapen op de berghellingen liepen. Toen ik vroeg waar we in de bergen mooie wandelingen konden gaan maken, adviseerde hij om uit het gebied van zijn schapen te blijven, omdat zijn loslopende honden niet alleen agressief naar wolven waren, maar ook op mensen agressief konden reageren. Kortom....ik ben hierin zeker geen expert, maar de optie schapen beveiligen met honden, die ik in de NL-pers steeds weer tegenkom, lijkt mij nog niet zo simpel te realiseren in ons dichtbevolkte Nederlandje!!

 • Norpie

  Heb je de foto bekeken in de Gelderlander van 5 Augustus. Aan kennis geen gebrek zo te zien ...Dit gaat zeker goedkomen...
  <>

 • Jules Vismale

  Wolven mogen thans, en begrijpelijk, niet gevoerd worden want anders verliezen ze hun natuurlijke angst voor mensen!

 • kleine boer

  Preventief is gewoon met het jachtgeweer ...

 • Gat

  Zit die pieter van geel daar ook in commisie. Overal geld plukken en de ballen verstand van iets hebben.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.