Home

Nieuws 7 reacties

Twijfel over cijfers lagere vleesconsumptie

In hoeverre de vleesconsumptie de afgelopen jaren is gedaald, is lastig aan te gegeven.

Afgelopen week berichtte de NOS dat de vleesconsumptie sinds 2017 sterk is gedaald. De verkoop van rund- en varkensvlees en wild zou met 9% zijn gedaald. Voor kip werd nog een stijging genoemd van 2%. De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek van marktonderzoeksbureau IRI.

Stijging verkoop vleesvervangers

De website Foodlog.nl publiceerde afgelopen zaterdag een artikel dat vraagtekens plaatst bij de geclaimde daling van de vleesconsumptie. Tegelijkertijd is onduidelijk in hoeverre de stijging van de verkoop van vleesvervangers is onderbouwd. Uit diverse reacties blijkt dat er geen harde cijfers zijn over het vleesverbruik per hoofd van de bevolking. De cijfers die IRI hanteerde gaan uitsluitend over supermarktverkopen. Het CBS heeft geen cijfers over de vleesconsumptie per Nederlander.

WUR-rapport vleesconsumptie

Eind 2018 heeft Wageningen UR een rapport opgesteld over het vleesgebruik. Dat gebeurt jaarlijks in opdracht van Wakker Dier. Daaruit blijkt dat in 2017 het vleesverbruik per hoofd van de bevolking met bijna 77 kilo exact gelijk was aan het verbruik in 2016 en 2015. Deze 77 kilo is gebaseerd op het karkasgewicht (vlees inclusief been, vet en zwoerd). WUR noemt als vuistregel dat ongeveer de helft geconsumeerd wordt als vlees en vleeswaren.

CBS ziet geen krimp

Cor Pierik van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt tegenover Boerderij duidelijk dat het CBS geen cijfers heeft over vleesconsumptie en de consumptie van vleesvervangers. Wel zijn er cijfers over de vleessector, zoals het aantal slachtingen en de import en export van vlees. Hij ziet geen spoor van krimp zoals uit de gegevens van de NOS zou blijken. Het aantal slachtingen is in 2018 juist gestegen. In de eerste helft van dit jaar daalde het aantal slachtingen wel heel licht: 0,3% minder, en 0,9% minder kilo’s.

Harde gegevens ontbreken

Wat uit de reacties op de cijfers in ieder geval duidelijk wordt, is het gebrek aan harde gegevens over de totale hoeveelheden geconsumeerd vlees en vleeswaren per Nederlander. Datzelfde geldt voor het verbruik van vleesvervangers. Ook de verschillende definities van vlees, vleeswaren en vleesvervangers spelen daarbij een rol.

Laatste reacties

 • Gat

  De Nos gaat het om mensen te laten denken dat meer nederlanders soya prut eten en minder vlees.
  En te hopen mensen met deze fake nieuws te misleiden. Bij jinek 51% stijging vleesvervangers. Wordt zo verteld alsof bijna de helft uit vleesvervangers bestaat. Nu is het van 3 naar 4.5% ongeveer. Ja 1.5% marktaandeel erbij is niet zo groots overtuigend.

 • Diegene die het echte nieuws wil weten kijkt allang niet meer naar de NOS.

 • Gradje 1966

  Wie een bepaald onderzoek aanvraagt krijgt de resultaten die men graag wil hebben.
  Op de WUR zitten alleen maar figuren die tegen de landbouw zijn dus graag feek nieuws brengen dat in hun straatje past kortom als Landbouw kunnen we de WUR missen als kiespijn

 • veldzicht

  Het zou mij mee vallen als de vleesconsumptie niet daalt ,de laatste maanden word je letterlijk dood gegooid met doemscenario dat de wereld vergaat en een van de hoofdoorzaken is vleesconsumptie.Maar in mijn familie en kennissen kring merk ik dat niet en vinden het gedram waar ze onderhand wel genoeg van krijgen ,en dat zijn ook burgers die niets met landbouw te maken hebben.

 • deB.


  De linkse media is compleet gek geworden, je kunt niets aanzetten, of ze hebben het weer over minder minder vee, en zelf maar meer meer. Politiek correct gelul, laatste paar weken was het rustiger, allemaal per jet naar verre oorden!

 • Hilhorst100

  Een beter milieu begint bij een ander, deze uitspraak is geldig voor het land Nederland

 • Gerafineerde propaganda van het nos. Rtl is trouwens nog erger

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.