Home

Nieuws 2 reacties

Mestfraudeur Van den Broek in hoger beroep

Anthony van den Broek heeft besloten in hoger beroep te gaan tegen zijn veroordeling door de rechtbank Oost-Brabant vanwege grootschalige mestfraude.

Op 25 juli veroordeelde de rechtbank de mesthandelaar wegens fraude met mest tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) had 4 jaar gevangenisstraf geëist.

Volgens een woordvoerder van het gerechtshof is op dit moment nog geen zittingsdatum ingepland voor het hoger beroep.

100.000 kuub mest illegaal weggewerkt

De rechtbank was van oordeel dat de mesthandelaar zich niets aan heeft getrokken van wettelijke regels en milieubelangen. Zo heeft hij tussen 2010 en 2014 een mestoverschot van bijna 100.000 kuub illegaal weggewerkt. Hiermee was € 15 miljoen gemoeid. De rechtbank spreekt van oneerlijke concurrentie binnen de sector.

Ook zette Van den Broek hiermee varkenshouders en mestvervoerders in een kwaad daglicht, oordeelde de rechter. Omdat het lang duurde van de zaak voor de rechter kwam, werd een jaar voorwaardelijk opgelegd. De ‘redelijke termijn’ was fors overschreden, volgens de rechtbank.
Het OM had eerder al besloten om niet in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

7 andere verdachten

Naast Van den Broek stonden nog 7 andere verdachten – allemaal familieleden – terecht, onder wie de moeder, vrouw, broer, neef en zwager van de hoofdverdachte. Hen werd onder meer deelname en leiding geven aan een criminele organisatie ten laste gelegd. Het OM eiste anderhalf jaar cel voor de familieleden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

De rechtbank sprak hen echter allemaal vrij omdat naar het oordeel van de rechter overtuigend bewijs ontbrak.

Laatste reacties

  • eenvoudige boer

    Is die rekenfout nou nog niet rechtgezet.
    100.000 m3 * 15 euro = 1,5 miljoen.

  • ENDE902

    Moet ik concluderen dat de huidige rechters ook geen rekenen meer geleerd hebben op school? Als dat waar is, zakt het aanzien van de rechtspraak tot een bedenkelijk niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.