Home

Nieuws 14 reacties

LTO eist meer maatregelen tegen wolf op Veluwe

Om schapenhouders echt te beschermen tegen de komst van de wolf zijn meer maatregelen nodig, zegt LTO.

Er is meer nodig dan subsidies voor wolfwerende maatregelen op de Veluwe. Subsidies zijn een mooi begin, maar om schapenhouders echt te beschermen tegen de komst van de wolf is volgens Saskia Duives, voorzitter van LTO-vakgroep Schapenhouderij, meer nodig.

Duives is namens LTO lid van de gebiedscommissie voor de wolf op de Veluwe. Afgelopen week werd bekend dat deze zomer een aantal proefprojecten van start gaat om de wolf te weren bij boeren.

Stroomnetten

Het is zaak om wolvenwelpjes er al vroeg van te weerhouden om schapen te grijpen, aldus Duives. Kuddes zouden beschermd moeten worden met stroomnetten. De subsidieregeling die nu wordt ingevoerd voor de aanschaf van wolfwerende materialen is een begin, maar dekt de kosten bij lange na niet, zegt Duives. “Als je landschapsbeheer doet met schapen, heb je al veel werk met flexnetten. Wolfwerende netten zijn daarbij nog twee keer zo zwaar. Je arbeidskosten gaan met 100% omhoog. Niemand heeft het over dat aspect.”

Impact van de wolf

Volgens Duives schat de sector de impact van de wolf nog niet helemaal goed in. Schapenhouders zijn het er wel over eens dat ze de wolf niet willen, maar we moeten een paar stappen verder gaan. aldus de LTO-bestuurder. “Het gaat er nu om hoe we de schade zo veel mogelijk beperken.”

Laatste reacties

 • agratax.1

  Het gaat erom de schade zoveel mogelijk te beperken. Dat is met de huidige wolven populatie nog wel te doen. Maar we weten dat er i paartje wolven op de Veluwe zat en dat die maar 5 pups hebben. Dat betekent na 1 jaar 7 wolven waarvan we mogen aannemen 2- 3 wolvinnen , dus minimaal 3 vrouwelijke wolven komend paar seizoen. Hiermee komt het aantal wolven eind 2020 op 15 + 7 = 22 wolven. Zo komen we dichtbij het maximaal aantal dat de Veluwe aan kan. Hoe reguleren we het aantal van deze Europees beschermde dieren. We denken toch niet de wolven om de schapen en kalveren heen lopen om hun heil in Amsterdam te zoeken, waar de kogels hen om de oren vliegen. Uitwijk hebben de wolven niet, want Duitsland is vol (zijn zelf reeds vertrokken) voor Belgie geldt hetzelfde, dan blijft westelijke richting over de Randstad Engeland is onbereikbaar. nee dan blijven ze wel op de Veluwe of elders op het platteland waar het voedsel vrij rondloopt en het wolven gevaar niet kent. Laat LTO zich nu richten op de tijd dat er echt (te) veel wolven rondscharrelen in ons volle landje.De politiek gedomineerd door Randstedelingen zal pas aan ingrijpen denken als het veel te laat is. Doen ze al decennia.

 • Alco

  Er is maar één manier om de schade te beperken.

 • Maas1

  Wat moet je in Nederland überhaupt met wolven waarvan het leefgebied van een roedel ong. 250 vierkante kilometer is?
  Ben het met @agrotax.1 eens je zult op voorhand een toegestane quotum voor de wolf moeten instellen,komen ze daar boven dan zul je tot afschot moeten overgaan.
  Of krijgen we in Nederland overal O.V.P toestanden en meer.

 • Bloemestein

  Het is toch simpel zat, als de terrein beherende organisaties wolven willen, zullen ze er ook voor moeten zorgen dat ze op hun terreinen blijven. Dus inrasteren dat deel van de Veluwe waar men wolven wil houden.

 • Erik 50

  Waar praten ze over met afschot slaat nergens op.
  Er is ook bewezen dat de honden de schapen hebben gedood.
  De wolf pakt alleen zwijnen en reeën.
  Voor dat een mens een reactie plaats,lees eerst goed hoe een wolf leeft.
  En niet schrijven doodschieten.
  Ik vind dat wildhaters.

 • Ingrid Stevens

  Erik 50 helemaal met je eens.
  Dat honden hun schapen doodbijten hoor je ze niet over maar als een wolf het doet is het land te klein 😡
  Ook het LTO moet zich eens achter de oren krabben net als het CDA en kornuiten, ze moeten zich kapot schamen om zo over natuur te praten. Ik denk dat de 67% agrarische bestemming van Nederland maar eens drastisch terug gebracht moet worden en omgezet worden in natuur.

 • veldzicht

  @Erik50 en @ingrid Stevens.Wat praten jullie nu weer voor onzin,wolf pakt alleen zwijnen en reeën,?dan heb je zeker niet de foto,s gezien van tientallen dood gebeten schapen wel degelijk waren wolven de dader,.Zelf had ik vroeger ook schapen die waren aangevallen door honden.3 waren dood gebeten 7 waren zo danig gewond dat ze moesten worden afgemaakt en 5 lagen verdronken in een sloot,het is verschrikkelijk om dat aan te zien en of dat nu door honden kwam of wolven maakt dan weinig uit.Ik denk dat het areaal natuur maar eens drastisch zal moeten worden terug gebracht,natuurmonumenten en staatsbosbeheer kunnen het al lang niet meer onderhouden en maken van ons eens zo mooie landschap overal een grote bende vol met riet, distels en zuring.O ja, en die wolven moeten ze zo snel als mogelijk afschieten,ik vind het gewoon ongedierte waar je niks aan hebt en hier niet thuis hoort ,in het verleden zijn ze niet voor niks uitgeroeid.

 • Jan-Zonderland

  Ingrid Stevens & Eric50, honden die schapen doodgebeten hebben of ernstig verwond, moeten ook afgemaakt worden wat mij betreft. Dergelijke honden zijn niet meer te vertrouwen en zullen het weer doen. Dus, wolven ok maar als ze zich vergrijpen aan schapen, weg ermee. Overugens vind ik het de plicht van natuurmonumenten en andere instellingen die zongraag die wolven willen hebben om die beesten daar te houden waar ze hiren en het niet aan boeren over moeten laten om zeer hoge kosten te maken om hun dieren te beschermen tegen die wolven.

 • Jules Vismale

  @Veldzicht, in het begin van de 20ste eeuw hadden ze in talloze Amerikaanse Parken ook wolven, coyotes, poema's, lynxen, beren enz. gedood omdat men dit bloeddorstige monsters vond, men vond de herten in die parken daarbij heel lief en knuffelachtig en de boeren, jagers, natuurbeschermers (?) e.v.a. aldaar meenden ook dat ze zichzelf, hun vee en die herten een goede dienst bewezen door de roofdieren daar uit te roeien omdat men er blijkbaar niets aan had!
  Toen al die roofdieren daar waren verdwenen begonnen de herten zich echter zo ongecontroleerd te vermeerderen dat ze talloze bossen en akkers compleet kaalvraten, ziek en misvormd nageslacht voorbrachten en het leven van andere planteneters tot een ware hel maakten! Daarbij hebben wolven altijd thuisgehoord in Nederland en als hier kinderen door honden worden doodgebeten: moeten we die dan ook allemaal gaan uitroeien?

 • veldzicht

  @Jules Vismale.Nederland is totaal niet te vergelijken met Amerika,eind 19e eeuw is de laatste wolf in Nederland dood geschoten ,er is nog nooit iemand geweest die die dieren heeft gemist ze veroorzaakten alleen maar narigheid.Alle honden hoeven helemaal niet afgemaakt te worden ,wel valse honden die kinderen bijten of honden die achter schapen aan gaan dus ook wolven.In Frankrijk zijn er door, nog niet eens zo veel wolven, het afgelopen jaar al 550 schapen en kalveren dood gebeten,dat gaat er zeer vreed aan toe en telt dat dan niet.

 • veldzicht

  foutje,wreed

 • Jules Vismale

  @Veldzicht, weet je trouwens ook hoe tegenwoordig talloze gevaarlijke menselijke criminelen en gestoorden de Nederlandse maatschappij onveilig maken en hoeveel kinderen er jaarlijks niet omkomen in het verkeer, in snikhete auto's, door verdrinkingen, onbedoelde vergiftigingen, aanranders etc. en ik snap ook best dat het helemaal geen prettig gezicht is om dode schapen, geiten en kalveren in een weiland te zien liggen.
  Jammer genoeg kunnen we de wolven in Nederland ook niet gaan dwingen om vegetariërs te worden en hen sla, klontjespap, grutjes met stroop, bruine bonen enz. te laten eten, net als Midas Wolf, en ze zullen daarom altijd op andere dieren blijven jagen.

 • veldzicht

  @.Vlees is toch het nieuwe roken?Dan moeten wolven ook maar aan de erwten/bonen burger.En verder begrijp ik echt niet wat je bedoelt dat er ook menselijke criminelen en gestoorden zijn ??? die moet je ook vast zetten zodat ze geen kwaad meer kunnen doen en ongelukken zullen zich altijd blijven voordoen.

 • Gat

  Die wolven worden toch plat gereden door het verkeer.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.