Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:8 aug 2019

Kamer wil snel inzage rekenregels mestnormen

De landbouwcommissie van de Tweede Kamer wil dat alle gehanteerde rekenregels en uitgangspunten die gebruikt zijn bij het actualiseren van de excretieforfaits op korte termijn openbaar worden gemaakt.

Met steun van CDA, D66, ChristenUnie en SGP kreeg VVD-Kamerlid Helma Lodders een meerderheid voor haar verzoek om deze rekenregels en uitgangspunten uiterlijk 12 augustus openbaar te maken.

Ingrijpen

Lodders vindt dat uit de documenten nu onvoldoende duidelijk is welke informatie of uitgangspunten zijn gehanteerd, waardoor veehouders het niet kunnen narekenen. Daarnaast heeft de politica veel vragen over de wijzigingen van diercategorieën. “Daar heeft de motie niet om gevraagd. Die vroeg alleen om het actualiseren van de fosfaatexcretie en om het uitbreiden van de tabel voor laag- en hoogproductieve koeien”, aldus Lodders. Ze hoopt dat de Tweede Kamer nog kan ingrijpen bij het huidige voorstel. “Zoals het voorstel er nu ligt, is echt te verstrekkend met behoorlijke gevolgen waarvan een aantal ook niet te overzien zijn”, aldus Lodders.

Veel kritiek op nieuwe normen

Het ministerie van Landbouw wil forfaitaire normen voor de mestproductie van vee per 1 januari 2020 actualiseren. De voorgestelde wijzigingen liggen vanaf begin juli tot woensdag 14 augustus voor ter consultatie. De nieuwe normen zijn gebaseerd op een concept-advies van de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) en de resultaten van de werkgroep Uniformering berekning Mest- en mineralencijfers (WUM). Op de nieuwe normen is veel kritiek, onder ander omdat de diercategorieën voor rundvee worden aangepast en de normen voor sommige diercategorieën voor vleesvee fors hoger zijn dan de huidige normen.

Wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet

De integrale actualisatie van de excretieforfaits wordt geregeld via een wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. De Kamer wil nu uiterlijk 12 augustus duidelijkheid over de berekeningswijze, zodat dit nog betrokken kan worden bij de internetconsultatie. Op de consultatie zijn inmiddels 62 reacties gekomen.

Laatste reacties

 • Hilhorst100

  CDM en WUM allemaal linkse ondeskundige mislukkelingen die maar lukraak wat onderzoeken doen, en het domme kabinet volgt dit klakkeloos op. Hoe meer stront hoe groener de leefomgeving

 • nvanrooij1

  Ik ben niet alleen nieuwsgierig naar de rekenregels maar ook naar de meetgegevens waarop deze excretiecijfers gebaseerd zijn. Ik ben bang dat ze er niet zijn en dat er bij sommige categorieën wat gegokt is.
  Over zorgvuldigheid gesproken.

 • mariapeel

  een grote leugen daar in wageningen

 • kanaal

  gewoon de belgie normen overnemen en invoeren met terug werkende kracht.

 • nvanrooij1

  Het is al 12 augustus en nog niets gezien. Bij een goede zorgvuldigheid hadden de gegevens per omgaande beschikbaar gesteld kunnen worden.
  Ik ben bang dat mijn reactie van 7 augustus bewaarheid wordt.

 • nvanrooij1

  12 augustus geweest. De minister luistert dus ook niet naar de Kamer.
  Vandaag is de laatste dag om te reageren . De transparantie in het proces is dus ver te zoeken. Later worden de normen weer vastgelegd en zijn we weer compleet genegeerd.

 • Waar blijven de reactie's van de landbouwwoordvoerders van CDA , VVD en noem maar op?

 • nvanrooij1

  Boerderij kunnen jullie hier eens naar informeren. Jullie hebben ingangen en journalistiek lijkt mij dit ook interessant waarom de antwoorden uitblijven.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.