Home

Nieuws 7 reacties

In huidige situatie 70% biomestnorm mogelijk

Het voorstel om 70% in plaats van 65% van de mest op biologische bedrijven bio te maken, is gebaseerd op onderzoek naar mineralenstromen. Daarbij is geen rekening gehouden met toekomstige situaties, maar gekeken naar de huidige stand van zaken. Daarmee zou het volgens de uitkomsten mogelijk moeten zijn om vraag en aanbod van biologische mest nu voor 70% op elkaar aan te laten sluiten.

Dat zeggen Biohuis en Bionext, die betrokken waren bij het onderzoek. Biohuis heeft Skal en het ministerie van LNV een voorstel gedaan om de norm volgend jaar te verhogen. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van LNV.

Tekort aan biologische mest

De biologische sector zou de norm graag naar 100% zien gaan, maar daarvoor is er op dit moment nog een tekort aan biologische mest. Daarom kijken de organisaties periodiek of het mogelijk is de norm te verhogen. Volgens Biohuis zou het te riskant zijn om de normen aan te passen aan een eventuele groei van de biologische sector. De resterende hoeveelheid mest wordt aangevuld met mest uit de gangbare landbouw die moet voldoen aan bepaalde eisen. Zo is dit geen mest uit de intensieve veehouderij, aldus Biohuis.

Laatste reacties

 • hamminga

  Ik vind het toch wel erg vreemde kronkels die er worden gemaakt in het bio verhaal. Een bio bedrijf gebruikt bio mest en bio compost, punt. Een bio bedrijf hoort ook bio stro te gebruiken als strooisel, maar ook daar is weer een uitzondering op.....Dan komt er ook nog bij voer uit de Oekraïne en Rusland, jaja, lekker bio hoor. Ik vind bio prima, doe wat je niet laten kan, maar doe het dan ook echt bio. Zo zie je maar, bio kan gewoon de broek niet ophouden. Bio gaat echt niet de wereld voeden, dan worden het weer bollen en bieten....

 • Alco

  Bio is een verkoop middel.
  Maar voor je het weet wordt het de standaard, anders krijg je geen toeslag.

 • klein boertje

  volgens mij kan hij naar 100 procent

 • Bennie Stevelink

  “Het voorstel om 70% in plaats van 65% van de mest op biologische bedrijven bio te maken”.
  Wat een onduidelijke zin!
  Ik vroeg mij af hoe je dat doet: mest op biologische bedrijven “bio maken”.
  Na enig nadenken over de context waarin het geplaatst is, ga ik er vanuit dat bedoelt wordt dat 70% van de aangewende mest van biologische oorsprong moet zijn.

 • farmerbn

  Bio tapt dus nog steeds mineralen van de gangbare veehouderij af. Een schande.

 • Gat

  Bio verarmt je land. Niet mest uit intensieve landbouw? Haha grappig elke m3 mest van een melkveehouder die ze aanvoeren is van een intensieve veehouder. Die niet intensief is hoeft nml niks af te voeren.

 • farmerbn

  Bioboeren hebben dus eigenlijk te weinig vee en teveel land. Maar minder land is geen optie want dan is er helemaal een tekort aan voer. Er is simpelweg een te lage grondproductie. Dat wordt opgelost door mestaanvoer van gangbare overschotbedrijven. Biobedrijven zijn hierdoor niet in balans en mogen ook niet kringloop genoemd worden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.