Home

Nieuws 6 reacties

Handelsoorlog: China koopt Braziliaanse sojamarkt leeg

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China escaleert verder en neemt nieuwe vormen aan op de sojamarkt en op de sojavoorraden in Brazilië.

Nu China voorlopig geen of weinig soja meer importeert vanuit de VS, kopen Chinese importeurs steeds meer soja in Brazilië. Dat meldt het Duitse landbouwvakblad TopAgrar.

Leegkoop van Braziliaanse sojamarkt

Het Duitse vakblad spreekt zelfs van ‘een leegkoop van de Braziliaanse sojamarkt’. Half augustus hebben Chinese bedrijven in totaal 25 tot 30 scheepsleveringen sojabonen met een totaal volume van 1,5 tot 2 miljoen ton aangevraagd bij Braziliaanse soja handelaars. Volgens marktanalisten is het nog niet zeker of China tot oktober wel genoeg soja op voorraad heeft.

Voorraden in Brazilië krimpen fors

Tot nog toe kon de Chinese vraag naar soja vervuld worden, maar de voorraden in Brazilië krimpen enorm. De vraag naar soja in China wordt bovendien groter door minder import vanuit Argentinië. De Argentijnen zouden meer soja opslaan door verkiezingsonzekerheden en een mogelijke waardedaling van soja. Toekomstige sojatekorten in China zijn hiermee niet uit te sluiten.

Laagste voorraad in 20 jaar tijd

Volgens berichtgeving van de vereniging van sojahandelaren Abiove zou de Braziliaanse sojavoorraad rond eind van dit jaar kunnen krimpen tot 2,6 miljoen ton. Zo weinig soja heeft Brazilië de laatste 20 jaar niet meer op voorraad gehad. In de maand juli ging Abiove nog uit van een voorraad van 5,6 miljoen ton soja, maar de grote vraag van grootmacht China heeft dit flink doen dalen. Al in het voorjaar was zichtbaar dat de grote vraag van China gevolgen heeft voor de voorraden in Brazilië; in december 2018 was deze nog 3,6 miljoen ton. De grote vraag heeft wel tot gevolg dat de sojaprijzen in Brazilië stijgen.

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  En oa daarom steekt men her en der wat bos in de brand. Ondertussen krijgen de NL veehouders daar de schuld van

 • varken23

  Gaan ze weer veel voer nodig hebben.

 • Maas1

  Het is wel kort door de bocht om Nederlandse boeren de schuld te geven van het plat branden van het Amazonegebied.Al zou Nederland ( Europa) er niets meer halen dan gaat dat door,en wellicht in nog grotere bos branden.
  Alles wat in Rotterdam binnen komt is niet alleen voor de Nederlandse boer maar het overgrote deel voor het Europese achterland en laten we zuinig zijn op Rotterdam.
  Als je wat wilt ga dan over op gecertificeerde teelt export en import,dan heb je in Ieder geval nog een vinger in de pap.Doe je niets en trek je je eigen terug dan is het meer zoiets als na mij de zondvloed.

 • boer a

  Volgens mij heeft minister Sigrid Kaag pas bij Jinek gezegd dat in Nederland vrijwel alleen duurzame gecertificeerde soja wordt gebruikt.

 • heide01

  Van 2000 tot 2010 steeg de Chinese import van Soja met 100 miljoen ton. In Nederland hebben ze het altijd over de...import van Soja, ruim 1 miljoen, waarvan ook nog veel uit sojaschroot bestaat en voor doorvoer bestemd. Op dit moment wordt de klimaat discussie aangegrepen om veganistische doelstellingen te bewerkstelligen.

 • Maas1

  @19.01 Mooi die staat👍

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.