Home

Nieuws 3 reacties

Duitsland wil diervriendelijker zijn door hogere btw op vlees

In Duitsland hebben politici uit verschillende partijen (SPD, Grünen, CDU) gepleit voor een hogere btw op vlees.

De verminderde btw van 7% zou moeten opgetrokken worden tot 19%. “De btw-verhoging zou 2 doelen dienen”, klinkt het. “Enerzijds inkomsten genereren voor investeringen in diervriendelijkere houderijsystemen en anderzijds de nog altijd hoge vleesconsumptie doen dalen.” Andere partijen zijn tegen omdat ze vrezen voor de concurrentiekracht van de Duitse landbouw (liberale FDP) en de sociale rechtvaardigheid (Die Linke).

Dierenwelzijn verbeteren

Thomas Schröder, de voorzitter van de Duitse dierenbeschermingsbond, legde enkele dagen geleden een hogere belasting op vlees op het bordje van de politici. Hij wil dat het extra geld gebruikt wordt om de kwaliteit van de stallen en dus van het dierenwelzijn te verbeteren. Volgens hem zijn er in Duitsland veel kleine boeren die de leefruimte van hun dieren wel willen uitbreiden, maar dat financieel niet kunnen.

Sommige partijen zijn bang dat de consument zal kiezen voor goedkoper vlees uit het buitenland

Niet iedereen vindt de hogere belastingen een goede zaak. De tegenstanders, met name de liberale FPD en de rechts-populistische AfD, vrezen dat de Duitse boeren er bekaaid vanaf zullen komen omdat de consument zal kiezen voor goedkoper vlees uit het buitenland. Die Linke denkt dat de minder gegoede klasse een prijsverhoging in de portemonnee zal voelen.

Verstrenging mestwetgeving

Het ministerie van Leefmilieu gelooft op zijn beurt meer in andere maatregelen, zoals een strengere mestwetgeving om afbouw van de veestapel te stimuleren. Landbouworganisatie Deutscher Bauernverband vindt dat landbouwers meer middelen en ondersteuning nodig hebben om een lokaal kwaliteitsproduct te produceren.

Laatste reacties

  • Schrauwen Landbouw

    Een 'heffing' op vlees willen, maar ondertussen de grenzen wagenwijd open zetten waardoor de prijzen van vlees onder druk komen. Ik begrijp er niets meer van.

  • pinkeltje

    Het enige dat regeringen kunnen bedenken is belasting verhoging. Vervolgens begroten ze op voorhand een tekort en als dat tekort dan minder is dan verwacht dan gaan ze extra geld uitgeven omdat er zogenaamd nog wat te besteden is.

  • .....

    Jammer voor de lage inkomens, die kunnen hun stukje vlees straks wel op hun buik schrijven

Of registreer je om te kunnen reageren.