Home

Nieuws 6 reacties

CO2-voetafdruk voedingsmiddelen dit jaar inzichtelijk

Overheid wil consument inzicht geven wat het effect is van verschillende consumptiepatronen op klimaat.

Consumenten kunnen later dit jaar inzicht krijgen in de CO2-voetafdruk van verschillende typen eiwit, zoals dierlijke en plantaardige eiwitten. Dit moet consumenten helpen inzicht te krijgen in de effecten van hun consumptiepatroon op het klimaat. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer. Hoewel ze de consument vrij wil laten in zijn consumptiepatroon, is Schouten wel voorstander van een meer plantaardig voedselpatroon, zo blijkt uit haar antwoord op een open brief van de Nederlandse Vereniging van Veganisme. In de brief pleiten 32 samenwerkende organisaties op het gebied van dierenrechten, milieu en natuur voor een volledig plantaardige voedselvoorziening. De organisaties vinden dat de overheid hier onvoldoende onderzoek naar doet.

Miljoenen voor onderzoek

Uit de Kamerbrief blijkt dat het ministerie van Landbouw miljoenen investeert in kennisontwikkeling en innovatie op het vlak van meer plantaardige voedselvoorziening. Schouten schrijft in haar brief dat het ministerie al ongeveer 10 jaar investeert in onderzoek naar een meer plantaardige voedselvoorziening. Sinds 10 jaar wordt onderzoek gedaan naar innovatieve eiwitketens in de vorm van bijvoorbeeld kweekvlees, kweekvis, insecten en vleesvervangers. Hiervoor is € 7 miljoen beschikbaar. Daarnaast is € 3 miljoen uitgetrokken voor onderzoek naar nieuwe aantrekkelijke producten gebaseerd op plantaardige eiwitten. Jaarlijks wordt bovendien ongeveer € 1 miljoen uitgetrokken voor teelt en verwerking van zeeweer en € 1,5 miljoen per jaar aan het vierjarige kennisprogramma van Wageningen gericht op de eiwittransitie. Daarnaast wordt jaarlijks € 2 tot 3 miljoen uitgetrokken voor 10 publiek-private programma’s gericht op innovaties in de eiwitvoorziening.

Minder voedselverspilling, meer consumptie van groenten en fruit

Klimaatbeleid

Schouten erkent dat de aandacht voor meer plantaardige voeding toe neemt. Maar ze benadrukt dat een consumptiepatroon dat het klimaat minder belast niet van de ene op de andere dag wordt bereikt. “Wel is duidelijk waar aangrijpingspunten liggen voor vermindering van de klimaatdruk. Minder voedselverspilling, meer consumptie van groenten en fruit en een groter aandeel consumptie van eiwitten op plantaardige basis, worden gezien als belangrijke bouwstenen van en bijdragen aan het lange termijn klimaatbeleid”, schrijft Schouten.

Keuzevrijheid burgers

Schouten: “We streven naar een goede en gezonde balans in de verhouding van dierlijke en plantaardige eiwitten in het eetpatroon van de consument, zonder de keuzevrijheid van de burger te beperken.” Dit sluit volgens Schouten ook aan bij haar toekomstvisie voor de landbouw, waarin ze streeft naar een betere balans tussen economie en ecologie, tussen landbouw en natuur, milieu en klimaat, tussen plantaardige en dierlijke productie en tussen plantaardige en dierlijke consumptie conform de adviezen van het Voedingscentrum (de nieuwe Schijf van Vijf).

Laatste reacties

 • veldzicht

  Iedereen loopt elkaar na te kwaken dat vlees (en zuivel )belastend is voor het milieu.Niets is minder waar.Het is volkomen CO2 neutraal en gras groeit hoofdzakelijk op grond niet geschikt voor akkerbouw en het meeste veevoer is veevoer niet geschikt voor menselijke consumptie inclusief sojaschroot .Wat slecht is? (veel)minder vleesconsumptie, moet er nog meer oerwoud worden gekapt voor de aanleg van soja en palmpit plantages ,dat zit al bijna overal al in en dat zal dan nog meer worden.

 • De overbevolking is het grote probleem op deze aardbol maar geen politici die het durft te benoemen,wel de hele dag zitten te mekkeren op de vleesconsumptie en productie ervan ,heeft ze wel eens de Co2 afdruk van Schiphol voor heel Nederland berekend en dit in verhouding gezet tot de landbouw.

 • farmerbn

  Ben bang dat de CO2-voetafdruk niet eerlijk wordt berekend.

 • boer a

  Vandaag in de krant gelezen, 30% meer kans op dementie bij vegetarische dieeten.
  En let dan eens op de eenzijdige besteding van de miljoenen bij het ministerie ter stimulering van het vega dieet.

 • pinkeltje

  De CO2 voetdruk is net zo groot als de hoeveelheid fossiele brandstof die nodig is om een product aan de man te brengen. Maar om dat voor een individueel product nauwkeurig te berekenen en dan ook nog specifiek toegerekend naar eiwit lijkt me haast onmogelijk.

 • Gat

  Ze willen groente en fruit uit het westland. Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste westland is in bezit van de rabobank en ten tweede co2 uitstoot van bedrijven kunnen ze gewassen mee laten groeien. Zo komt de industrie voor niks van hun uitstoot af. Maar wij mogen dat niet tellen bij onze gewassen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.