Home

Nieuws 13 reacties

CDA en VVD tegen voorstel D66 voor krimp veestapel

Coalitiepartijen CDA en VVD zijn zeer kritisch over de voorstellen van coalitiegenoot Tjeerd de Groot van D66 om de veestapel verder in te krimpen.

De Groot wil de maatregel nemen om de stikstofproblematiek op te lossen, nu de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof heeft afgewezen.

‘De Groot spreekt voor zijn beurt’

CDA-Kamerlid Jaco Geurts vindt dat De Groot voor zijn beurt spreekt. “We hebben als Kamer ervoor gezorgd dat de Commissie Remkes in het leven is geroepen om te zoeken naar een oplossing. Het is niet aan ons als Kamerleden om te gaan vertellen wat de uitkomst van die commissie moet zijn”, vindt Geurts.

Geef de mensen de rust die ze verdienen en ga geen dingen roepen

Geurts benadrukt dat krimp van de veestapel niet de oplossing is voor alle problemen. Er is volgens de politicus al veel veranderd in de landbouw de laatste jaren en er komt nog veel aan, zoals de warme sanering van de varkenshouderij en de uitwerking van de klimaatplannen, waarmee de veestapel wordt ingekrompen. Geef de mensen de rust die ze verdienen en ga geen dingen roepen”, vindt Geurts. Hij benadrukt dat als D66 dit echt meent, dat ze dan een groot probleem met hem gaan krijgen. “Het lijkt wel of D66 de Partij voor de Dieren links wil inhalen.”

Tweede Kamerlid voor het CDA Jaco Geurts. - Foto: ANP
Tweede Kamerlid voor het CDA Jaco Geurts. - Foto: ANP

Stikstofuitstoot meten

Geurts wil niet op de Commissie Remkes vooruit lopen, maar hij vindt het bezwaarlijk dat het huidige stelsel is gebaseerd op berekening en niet op metingen. “Stikstofuitstoot gaan meten zou voor mij een van de randvoorwaarden zijn”, zegt hij.

VVD‘er Arne Weverling zegt dat krimp van de veestapel op dit moment niet aan de orde is. Hij wijst op de schone, efficiënte en innovatieve Nederlandse landbouw, die de wereld voedt. Hij wil dat landbouwsysteem niet zomaar de nek omdraaien.

VVd-Tweede Kamerlid Arne Weverling. - Foto: Roel Dijkstra
VVd-Tweede Kamerlid Arne Weverling. - Foto: Roel Dijkstra

Opschonen

Weverling vindt de stikstofproblematiek een juridisch probleem. “We moeten terug naar de praktijk waarbij we de stikstofuitstoot niet berekenen, maar meten. Meten is weten en uitstoot is bovendien niet automatisch ook neerslag”, zegt hij.

Liever een gebiedsgerichte aanpak, in plaats van een soortgerichte

De VVD‘er wil het systeem met 163 aangewezen Natura 2000-gebieden, waarvan 118 stikstofgevoelige gebieden, tegen het licht houden en opschonen, omdat dit volgens hem verouderd is. “Natuur is niet statisch, maar dynamisch.” Weverling wil liever een gebiedsgerichte aanpak, in plaats van een soortgerichte die nu zo uitgebreid is geworden dat het onwerkbaar is. CDA steunt deze visie.

Besluit rond Prinsjesdag

Coalitiepartij ChristenUnie wil nog geen standpunt innemen of krimp van de veestapel een oplossing is in de PAS-problematiek. Carla Dik-Faber laat weten dat ze een integrale afweging wil maken nadat het advies van de Commissie Remkes er is. Dat komt naar verwachting rond Prinsjesdag. Dan zal ook het kabinet naar verwachting een besluit nemen over de PAS-problematiek.

Laatste reacties

 • Maas1

  Weverling vindt de stikstofproblematiek een juridisch probleem. “We moeten terug naar de praktijk waarbij we de stikstofuitstoot niet berekenen, maar meten. Meten is weten en uitstoot is bovendien niet automatisch ook neerslag”, zegt hij.

  Precies perspectief terug in de Economie!

 • joop24

  NL landbouw die de wereld voedt? bedoelt die politici soms dat er met subsidie van de burger dieren worden mishandeld en dat vlees dat voor 80% wordt geexporteerd er niet is om gewoond de zakken te vullen? Deze zwendel kost de staat, dus de burger niet alleen heel veel geld maar de gezondheid van de mensen gaat ook naar de knoppen.

 • veldzicht

  @joop 24 .Bij welke dieractivisten club zit jij.Je hebt er ook de ballen verstand niet van.Maar ik houd maar over op met jullie valt toch niet te praten.

 • nvanrooij1

  @ Joop 24
  Hoezo subsidie . Ik ben benieuwd met hoeveel subsidie jij overeind gehouden wordt . De agrarische sector in ieder geval niet.
  En over de gezondheid te praten . Jij zal wel niet vliegen en autorijden . Vermoedelijk woon je in de stad waar de lucht vele malen vuiler is als op het platteland. De agrarische sector als zwendelaars uit te maken is beneden peil maar hoort blijkbaar bij jullie soort.

 • ENDE902

  Ik begin mij ondertussen af te vragen of de heer Tjeerd de Groot in zijn voorgaande functie als directeur van het NZO wel genoeg de belangen van melkverwerkers en boeren kon inschatten. Ik heb namelijk bij een ledenvergadering van een zuivelverwerker wel eens de indruk gekregen, dat de invloed van zuivelverwerkers (en boeren) onder de maat was om tot fatsoenlijk beleid te komen.
  Of moet ik heel simpel redeneren en aannemen, dat deze heer als infiltrant van de overheid bij NZO zat.

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

  @joop 24
  Vlees en zuivel zijn schadelijk voor de volksgezondheid vanwege de onverzadigde vetten. Daarbij vormt de productie ervan een onevenredige aanslag op het milieu. Deze beweringen worden vooral gepropageerd door NGO’s. De wetenschap laat weinig heel van deze beschuldigingen, zo bleek tijdens het symposium ‘The role of ruminants in sustainable diets’ van de Belgian Association of Meat Science and Technology (BAMST).
  Overal in de wereld verschijnen wetenschappelijke artikelen en berichten over de risico’s van het eten van vlees voor de volksgezondheid. Met name de vetten zouden hartproblemen veroorzaken en daarmee de levensverwachting temperen. Andrew Mente, associate professor volksgezondheid en epidemiologie aan de McMaster Universiteit in Hamilton (Canada), bestudeerde hoe het werkelijk gesteld is met het eten van dierlijke vetten in relatie tot de volksgezondheid.

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

  Hij komt tot de conclusie dat een gevarieerd dieet, inclusief vis en vlees, de beste gezondheid geeft. Op het internationale wetenschappelijke symposium ‘The role of ruminants in sustainable diets’ van het Belgische BAMST in Brussel deed hij verslag van zijn bevindingen.
  Verschillende studies tonen aan dat de vetten in dierlijke producten zorgen voor verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed en dat geeft meer kans op hartkwalen en voortijdige sterfte. “Die studies kijken heel eenzijdig naar één stof en één aandoening en gaan ervan uit dat de producten verder geen effecten hebben op het lichaam. Dat is simplistisch denken”, stelt Mente. “Maar zo mag je niet naar vlees kijken. Dierlijke producten leveren heel veel voedingsstoffen, zoals: B-vitamines, eiwitten, zink, magnesium, selenium. Het vermijden van dierlijk vet heeft tot gevolg dat je heel veel andere voedingsstoffen ook niet meer binnenkrijgt.”
  Gezond dieet

 • drikhend

  De beste joop24 Is bizonder goed op de hoogte van wat er speelt in de landbouw en veehouderij . Zulk soort mensen hebben we meer nodig . De boeren flink subsibie geven en alles laten opruimen en natuur van maken . Wat brandnetels en smele gras er paar gesubsidieerde runderen en paarden er in die flink fokken en na lange winter verrekken van honger en ellende . Ja de natuur doet zijn werk . Elders kappen ze wel een stuk oerwoud om soja te verbouwen voor zijn vegaburger . En om elders het vee te voeden wat eerst in Nederland gehouden werd maar nu in andere landen . Zo moet het een crimineel boer geen subside . De burger mag nu meer betalen voor zijn vlees ,eieren,melk enz. Want komt van elders . Deze zal u dankbaar zijn als hij door de brandnetels en struikgewassen velden komt om te gaan piknikken met zijn of haar lekker duur stukje vlees .

 • Mts. v.d. Bos-Weidenaar

  Gezond dieet
  In een wereldwijde cohortstudie waaraan 135.335 mensen deelnamen, is gekeken naar de effecten van de consumptie van plantaardige producten en zuivel op de volksgezondheid. Naarmate de consumptie van groenten en fruit toeneemt, daalt het risico op vroegtijdige sterfte aan hartaandoeningen, zoals te verwachten viel. Datzelfde blijkt echter ook het geval voor de consumptie van zuivel. Mensen die meer zuivel consumeren, hebben een lager risico op vroegtijdige sterfte en minder hartproblemen. Het maakt daarbij niet uit of men volle zuivelproducten neemt, halfvolle of magere. Een hogere zuivel­consumptie hangt samen met minder hart- en vaatziekten, vooral het risico op een beroerte neemt af.

 • Maas1

  @Joop24 voor vermaak hierbij wat vegan "humor"
  <>

 • Jan 10

  Ik weet het niet met dat CDA en VVD. Nu even mooi lullen voor de bühne. Maar als het er straks op aankomt laten ze net als altijd de landbouw vallen als een baksteen.

 • .....

  Het NZO zit nog vol met D66- tigers die de landbouw volledig kapot willen maken

 • peetersdejongh1

  Mts. v.d. Bos-Weidenaar, ik ben het volledig met U eens, wij moeten als sector het wetenschappelijk onderbouwde andere geluid laten horen. U zou Uw kennis in een ingezonden opinie stuk kunnen laten plaatsen in diverse kranten. Daarmee bereikt U een breed publiek en bewijst U ons als sector een prima dienst, waarvoor dank!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.