Home

Nieuws 29 reacties

‘Boerenpartij’ wil in 2021 Tweede Kamer in

Caroline van der Plas wil meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen met de partij BoerBurgerBeweging.

Een nieuwe politieke partij gaat het opnemen voor de boeren. De partij heet BoerBurgerBeweging en wil in 2021 meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Caroline van der Plas is de initiatiefnemer, zo laat zij weten in een uitzending van Nieuwe Oogst.

Van der Plas is chef-redacteur bij Pigbusiness bij Agrio Uitgeverij en oprichter van BoerBurgerTweet. Ze vertelt ook dat ze de komende tijd de plannen omtrent het oprichten van de partij verder uitbouwt. “Het wordt een maatschappelijke beweging”, zegt ze in de uitzending.

Ook is ze met de partij op zoek naar samenwerking met bestaande initiatieven, zoals Team Agro NL, STAF en Boer Bewust. Volgens van der Plas is het belangrijk om invloed te hebben in Den Haag. “We kunnen wel van alles willen en doen, maar we moeten ook invloed hebben.”

Laatste reacties

 • agratax.1

  Invloed hebben in Den Haag was vroeger geen punt veel mensen die van de landbouw (boeren, landarbeiders, etc.) moesten leven. De groep is nu wel erg klein geworden, nu zelfs de werkers in de voedingsindustrie zijn vervreemd van de primaire landbouw of niet stem gerechtigd zijn (migranten). Het zal hoe goed ook bedoelt nooit meer worden dan een tegen geluid in de kamer, die niet gehoord zal worden omdat het kiezers electoraat van de bestaande partijen niet zal overstappen, zolang er geen noodzaak is om onze landbouw weer "lief te hebben" en wolven en andere wilde dieren belangrijker zijn dan primaire landbouwproducenten. Maar ik hoop dat ik het fout heb.

 • kleine boer

  Mijn stem krijgt ze👍

 • pinkeltje

  Dat is net wat we in dit land nodig hebben. Een volledig versnipperd politiek landschap van one issue partijen. Zucht....

 • safflower

  Brood nodig Caroline.
  Het zal je lukken.
  Succes

 • Bennie Stevelink

  Politiek moet gebaseerd zijn op maatschappijvisie en niet op belangengroepen. Anders zak je tot hetzelfde niveau als de partij DENK.

 • Alco

  Ben ik in principe met @Bennie eens.
  Zo begrijp ik ook niet hoe dom mensen kunnen zijn om bijvoorbeeld op de PvdD te stemmen en 50 +.
  Hoe krijg je in vredesnaam nog een regering tot stand als de Kamerleden alleen maar actiegroepen worden.
  Maar de realiteit gaat wel in die richting en moet je wel een boerenpartij oprichten.

 • Bennie Stevelink

  50+ is inderdaad ook een partij van een belangengroep. Ook tegen die partij heb ik grote weerstand.

 • 306lsa

  Bennie @ tot nu toe worden we tenminste dat vindt ik wel buiten gesloten in die maatschappijvisie want nu is de landbouw aldoor .............. vul maar in

 • maiskolf

  Bennie@de bestaande partijen zakken tot een bedenkelijk niveau. Daar komt niks uit voor ons als landbouw. Er moet dus wat veranderen en rap een beetje!!!!!!

 • Bertus Buizer

  Misschien toch beter zorgen dat er meer boeren bij komen na de enorme kaalslag in de landbouw de afgelopen decennia in plaats van zelfvoldoening uitstralen. Er is behoefte aan jonge boeren met durf, visie en kansen.

  Een mooi voorbeeld daarvan in Numansdorp (Z-H) gaf Margreet Welink afgelopen zaterdag, 10 aug., in de rubriek 'Boerenleven' van Boerderij:
  <>

 • Maas1

  Caroline staat haar mannetje wel laat die maar schuiven.

 • Bennie Stevelink

  @Bertus, 4 dagen in de week buiten de deur werken om een inkomen te verdienen en 2 dagen in de week deeltijdboer. Denk je dat hier toekomst in zit? Ik denk dat jongeren er massaal voor bedanken.

 • koestal

  De bestaande partijen maken ook niks klaar voor de boeren,huilen alleen maar mee met de wolven in het bos.

 • Maas1

  Mischien met Caroline wel de sociale cohesie van stad en platteland terug waar hij hoort!

 • koestal

  Sieta van Keimpena zou ook een goede kandidaat zijn.

 • PetervanKempen

  Eens met Koestal

 • veldzicht

  Als alle boeren,tuinders,loonwerkers , vissers met hun echtgenoten op die nieuwe boerenpartij zouden stemmen kom je nog niet aan 1 kamerzetel,zinloze actie. Beter op een bestaande boervriendelijke partij (CDA , SGP misschien VVD) te stemmen dan die partijen nog verder te verzwakken.Als ze de kiesdrempel niet halen gaan die stemmen voor een deel naar GR.Links en PvdDieren en dat wil toch niemand?

 • Bennie Stevelink

  @Veldzicht is de eerste die zijn verstand laat werken.
  Als van de 17 miljoen inwoners er 14 miljoen stemgerechtigd zijn, waarvan 70% werkelijk gaat stemmen, heb je 65.000 stemmen nodig voor één zetel. Zelfs wanneer alle boeren en echtgenoten op de nieuwe partij zouden stemmen kom je nog niet aan dat aantal.

 • Bennie Stevelink

  @koestal, Sieta van Keimpena wist minder dan 30% van de boeren achter de DDB te krijgen. Als ze niet meer dan 30% van de boerenstemmen weet te krijgen heeft ze nog maar een kwart van de stemmen die nodig zijn voor één zetel.

 • Almagro

  Elke nieuwe of bestaande one issue partij is onwenselijk . Dieren partij, moslim partij, ouderen partij, boeren partij : maakt niet uit. Het lijd tot versplintering en uiteindelijk onbestuurbaarheid. Kiesdrempel verhogen is beter. Invloed uit oefenen doe je door te lobbyen en te promoten zodat politieke stromingen rekening met je houden. Dus eigenlijk wat Carolien nu doet, en dat doet ze goed.

 • Maas1


 • jan4072

  Het probleem is niet de splinterpartijen. Het probleem is dat partijpolitiek boven het landsbelang staat. En dat probleem wordt vooral veroorzaakt door de bestaande grotere partijen. Als ze niet in de regering zitten dan is het oppositie en stemmen ze tegen ook al zijn ze eigenlijk voor en andersom. De gevestigde partijen zijn het probleem omdat ze er puur voor eigen gewin zitten en schijt hebben aan landsbelang.

 • @1

  Inderdaad jan4072,kijk maar naar Pieter Omzigt van het CDA, toen ze niet in het kabinet zaten was hij de beste politicus en een luis in de pels van het kabinet,nu is hij een schim van wat hij was, Syrië MH17 overal waar hij terecht kritisch op was is weg en moet nu luisteren naar het partijkartel.De grote partijen beloven juist veel in de aanloop naar de verkiezingen en daarna....Nu kijkend naar het klimaatakkoord geen enkele landbouwwoordvoerder durfde er tegen te stemmen en voor zijn / haar achterban op te komen.

 • Bennie Stevelink

  Ik zie aankomen dat het de zoveelste rechts-populistische partij wordt. Je kunt het probleem van links-populisme niet oplossen met rechts-populisme.
  Populisme, zowel links als rechts, los je op door informatie te geven over achterliggende complexiteit. Dus goed communiceren, zodat je iets van de complexiteit van een onderwerp overbrengt.

  Populisme bestaat uit drie gedeelten:
  1 de achterliggende complexiteit van een onderwerp niet kennen of bewust ontkennen.
  2 door het niet kennen van de complexiteit van het onderwerp stelt men zich heel eenvoudige oplossingen voor.
  3 het niet toepassen van die eenvoudige oplossingen wordt verklaart uit het kwade belang van bepaalde organisaties of een afgebakende groep anderen.

  Bij rechts-populisten is de kwade organisatie vaak de EU en de kwade groep anderen “de elite”.
  Bij links-populisten is de kwade organisatie vaak “multinationals” en de kwade groep anderen “de boeren”.

  Populisme komt niet alleen voor bij lager opgeleiden maar ook bij hoger opgeleiden. Vooral bij links-populisme zie je veel hoger opgeleiden. Ze zijn universitair opgeleid in toxicologie, psychologie, sociologie of communicatie wetenschappen. Hebben vanuit hun opleiding een heel uitgesproken mening die betrekking heeft op landbouw waar ze echter geen enkele kennis van hebben. Populisme is het gevolg.

 • Klaasvaak

  Dat wordt nog een hele uitdaging om linkse stemmers binnen te halen. Rest is alleen maar stemmen weghalen bij de bestaande rechtse partijen.
  Enige voordeel wat mij kan bedenken is een extra positieve landbouwwoordvoerder (m/v) in de kamer.

 • 306lsa

  Bennie @ ik ben het op sommige punten met jeeens maar wat bedoel je er precies mee te zeggen dat Caroline van der Plas te rechts is ? want dat hoeft helemaal niet
  te klein is misschien wel een probleem maar ik hoop dat zo n partij 1 zetel kan krijgen

 • Alco

  Ik ga binnenkort weer een liedje uitbrengen in de trend van kringloop en populisme.
  Zal ook wel weer geen zoden aan de dijk zetten, maar niet geschoten is altijd mis.

 • ENDE902

  De kringloop gedachte zoals LNV het brengt, is toch ook een vorm populisme.

 • Gerrit Lammertink

  Als je echt invloed wilt hebben als landbouw dan is een landbouwer per partij een oplossing! En een slecht-draaiende economie wil ook nog wel eens helpen!
  Landbouw maakt iets en daar is dan behoefte aan!

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.