Home

Nieuws 1 reactie

Aandachtsfase NVWA bij Brabants veevoerbedrijf afgeschaald

De aandachtsfase die de NVWA had ingesteld bij diervoederbedrijf Fourage/weihandel Toontje Hendriks B.V. in Baarle Nassau is weer afgeschaald naar normaal. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Het bedrijf is echter nog niet in productie, omdat de officier van justitie het bedrijf stillegde in mei. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog. Advocaat Maurice Stassen van Linssen advocaten hoopt dat het bedrijf op korte termijn weer in productie kan komen. Of het ook echt tot een strafrechtelijke vervolging komt, moet nog blijken. Tot nu toe zijn er volgens Stassen onvoldoende aantijgingen om tot een strafzaak te komen.

Vermengen organisch afval

In mei werd door de milieupolitie een inval gedaan bij het veevoerbedrijf, dat naast varkens- en rundveevoer ook in afvalstoffen handelt die bestemd zijn voor vergistingsinstallaties. Bij de inval waren ook de Belgische politie, de gemeente, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de NVWA betrokken. Er waren aanwijzingen dat het bedrijf organisch afval of afvalwater zou vermengen met veevoeders. Op basis van de aangetroffen materialen bleek het risico voor de volksgezondheid en diergezondheid laag. Op last van de officier van justitie werd het bedrijf wel tijdelijk stilgelegd.

Geen aanleiding voor verdere actie

Tijdens de aandachtsfase zijn de ministeries van LNV en Volksgezondheid, en de NVWA regelmatig bijeengekomen om het incident te volgen, te beoordelen en te besluiten welke acties de NVWA of het ministerie moet ondernemen, legt Schouten uit in haar brief. “De risicobeoordeling van Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA heeft geen aanleiding gegeven tot andere acties dan ik tot nu toe heb genomen. Dit incident is inmiddels weer afgeschaald naar de normale fase”, aldus Schouten.

Schorsing door SecureFeed

SecureFeed heeft het bedrijf in juni tot nader orde geschorst. Ook de erkenning van GMP+ International is ingetrokken. Het bedrijf had een GMP+-certificaat voor productie, handel, op- en overslag en transport.

Eén reactie

  • HJ O R

    En als er niets verkeerds gevonden is wie betaald dan de schade?

Of registreer je om te kunnen reageren.