Home

Nieuws 8 reacties

Wel overbruggingskrediet, geen vervroegde uitbetaling EU-geld

Nederland maakt geen gebruik van de Europese regeling om boeren vervroegd een voorschot te geven op de directe betalingen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) biedt echter wel de mogelijkheid om overbruggingskredieten aan te vragen.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) meldt desgevraagd dat Nederland dezelfde lijnt volgt als vorig jaar, toen ook geen gebruik is gemaakt van de Europese regeling.

Volgens het ministerie betaalt RVO.nl in december zo’n 95% van de directe betalingen uit. “Wanneer dit reguliere proces wordt doorkruist met het uitbetalen van voorschotten komt dit percentage aanzienlijk lager te liggen”, aldus het ministerie. Praktisch gezien zou dat voor de meeste boeren geen verbetering van de uitbetalingstermijn betekenen, is de uitleg van het departement.

Meeste cashtekorten van boeren in het voorjaar

Daar komt bij dat boeren de meeste cashtekorten in het voorjaar hebben. “Daarom is geconcludeerd dat het uitbetalen van voorschotten veel extra administratief werk meebrengt, maar de boer niet echt helpt. Mochten boeren toch tegen cashtekorten aan lopen, dan kunnen zij – net als vorig jaar – een verklaring van RVO.nl krijgen, waarmee zij een overbruggingskrediet kunnen aanvragen. RVO.nl treft daar momenteel voorbereidingen voor”, aldus het ministerie.

EU vervroegt en verhoogt uitbetalingen aan boeren

De Europese Commissie besloot vorige week op verzoek van een aantal lidstaten de uitbetalingen aan boeren te verhogen en te vervroegen. Daarmee zouden boeren in oktober al tot 85% van de directe betalingen en maximaal 75% van de betalingen uit de plattelandsontwikkelingsgelden kunnen ontvangen.

Daarnaast biedt de Europese Commissie de mogelijkheid om ontheffingen te geven voor eisen op het gebied van de vergroening, zodat boeren meer mogelijkheden hebben hun voervoorraad op peil te brengen.

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan zegt nauw contact te houden met de lidstaten om te zien wat de effecten zijn van de droogte.

Laatste reacties

 • kraats

  Je kunt wel zien dat het op dat ministerie barst van de linkse ambtenaren :

  “...Daarom is geconcludeerd dat het uitbetalen van voorschotten veel extra administratief werk meebrengt, maar de boer niet echt helpt. Mochten boeren toch tegen cashtekorten aan lopen, dan kunnen zij – net als vorig jaar – een verklaring van RVO.nl krijgen, waarmee zij een overbruggingskrediet kunnen aanvragen... "

  alsof dat helpt ...

 • Ik had ook niet anders verwacht, maar bij een klimaatakkoord voor de landbouw dat zonder landbouwspecialisten in elkaar wordt geflanst en voor deze ongein wordt zomaar even 250.000,- euro betaald.

 • Jan-Zonderland

  .....omdat dat veel administratief werk met zich meebrengt !!!???
  Wat een belachelijk argument.
  He hallo ambtenaartjes, ga eens wat doen!!!

 • mariapeel

  nou lto zou jullie sieren om dit nooooooit te accepteren

 • wilcovanlaar1

  Heb lang geleden bij de landbouw universiteit in Wageningen gewerkt. De ambtenaren hielden 6 weken zomervakantie, en wij werden ingehuurd om de oogst weg te krijgen !. Als ik dit bovenstaande lees, weet ik weer genoeg ?

 • havens

  weet de overheid wat de bank aan rentevergoeding vraagt voor een overbruggingskrediet.

 • agratax.1

  Bij de overheid komt men pas in actie om te helpen, als je eerst met hun goed vinden in de put bent gedonderd. Eerst aan de latten hangen door oorzaken buiten jouw schuld (weer, opeenhoping aanmaningen terwijl reden niet betalen bekend zijn). Dit terzijde. Ik vrees dat eerder uitbetalen van Brusselse gelden zal leiden tot het verplaatsen van de kastekorten naar komend seizoen. Dat nu voor de oogst reeds tekorten zijn ontstaan in het kasgeld, betekent dat er vorige jaar te weinig is binnen gekomen en de kosten niet verminderd zijn.

 • farmerbn

  Gek dat Nederland altijd anders acteert dan de andere EU landen. Andere EU landen krijgen hun ambtenaren wel zodanig aan het werk dat ze de boeren twee maanden eerder kunnen uitbetalen. Het zelfbenoemde slimste en meest hardwerkende land van de EU krijgt het niet voor elkaar. Volgens mij is het gewoon de datum in de betaalcomputer veranderen en hop klaar is Kees.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.