Home

Nieuws 32 reacties

RvS: alle PAS-vergunningen vernietigd

Het RvS-oordeel dat het PAS niet de basis kan zijn voor activiteiten met extra stikstofuitstoot heeft grote gevolgen.

129 veehouderijen waarbij de verleende vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet was aangevochten zijn hun vergunning kwijt. Na de PAS-uitspraak van 29 mei waarin de Raad van State (RvS) heeft geoordeeld dat de PAS niet de basis kan zijn voor extra stikstofuitstotende activiteiten zijn in een hoog tempo alle zaken afgehandeld. In afwachting van de uitspraken van 29 mei had de RvS zo’n 180 zaken tijdelijk ter zijde gelegd tot er duidelijkheid was over hoe om te gaan met het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Uitbreiding veehouderijen

Volgens een woordvoerder van de RvS is nu in bijna alle landbouwzaken uitspraak gedaan. Het gaat in alle gevallen om zaken over natuurvergunningen voor (uitbreidingen van) veehouderijen of over zaken rond het weiden van vee en het bemesten van percelen.

Op de website van de RvS is een speciale site in het leven geroepen over het Programma Aanpak Stikstof. Op die site staat een link naar alle uitspraken die er gedaan zijn over veehouderijen, beweiden en bemesten. De teller staat nu op 129 uitspraken. Daar zullen er volgens een woordvoerder van de RvS hooguit nog een paar bijkomen. Het overgrote deel van de zaken is afgehandeld. Alle uitspraken luidden hetzelfde: in alle gevallen is de vergunning vernietigd.

Handhaven

De gevolgen zijn ingrijpend. Boeren kunnen niet uitbreiden en boeren die vooruitlopend op het onherroepelijk worden van de vergunning al activiteiten zijn gaan ontplooien zullen dat moeten terugdraaien. Provincies die de vergunningen hebben verleend zullen nu moeten handhaven omdat de vergunningen vernietigd zijn. Gezamenlijk hebben de 12 provincies afgesproken naar maatwerkoplossingen te zoeken. Daarbij kan gedacht worden aan het in de oorspronkelijke staat terugbrengen van de situatie zoals die was voordat de vergunning werd verleend. Een ander optie is om de situatie zo aan te passen dat er alsnog een vergunning kan worden verleend.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • puddingbroodje

  man man man! hoe pesten we alle boeren nederland uit!

 • deB.


  Het is een grote schande....Lelystad mag nooit open, anders een bom er op!
  Evenzeer snelwegen, stadsuitbreiding, industrie, alles terug draaien, en rap wat!
  Vies hypocriet land

 • kalkar

  Het lijkt mij inmiddels wel duidelijk, wat ik overigens al jaren zeg: Linksom of rechtsom maar de boeren zullen zwaar moeten inkrimpen. Buigen of barsten. Is het niet via de fosfaatwet, mestwet, zure regen, Rabo tegenwerking, lastige actiegroepen maar we zullen naar de kloten worden geholpen. Advies: geen stuiver meer investeren in dit zielige landje, zonde van je zuur verdiende geld.

 • bankivahoen

  De waanzin regeert. Dit land verdient geen voedselvoorziening. Maar iedereen weet wat je creëert als men voedselschaarste veroorzaakt : burgeroorlog! Of is dat juist de bedoeling? Dit tijdperk gaat de geschiedenis in als zelfdestructie van de mensheid. Jammer!

 • deB.


  Precies, geen stuiver meer, en alle betweters en verkopers van onzin,( en er is heel veel onzin- zelfgemaakte problemen) van het erf af sturen, gaat super hier.

 • Firma Vellenga

  Daarbij waren wij duizenden euro's kwijt voor aanvraag, vergunning en tegenwerking milieugroep. Kunnen we dit ook terug krijgen?

 • Vhouder

  al de handhavers advocaten en rechters zitten de komende tijd in een milieu vervuilend vliegtuig om naar de andere kant van de wereld te vliegen. Om daar een stuk ongerepte natuur te vernielen door middel van massa toerisme, niks aan de hand. Maar als ze weer terug zijn zullen ze de door hun zelf veroorzaakte milieu schade compenseren door een paar boeren de nek om te draaien, wat leven we toch in een prachtig land.

 • Gat

  Ik zou zeggen ga naar de plaatselijk boomkweker en koop een boom. Zo koopt de consument bij shell zijn vervuiling ook af.

 • TimmerBloemen

  Dit wil ik zeggen aan alle veehouders die hier bij betrokken zijn, verkoop je bedrijf en emigreer naar een land als Canada of the USA landen met minder regeltjes en waar je nog steeds een goed bestaan kunt opbouwen

 • Mbmb

  Sprakeloos.. eens kijken of alle woningbouw, wegenbouw, industrie etc ook wordt aangepakt. Direct een schadeclaim indienen, wegens onrechtmatige overheidsdaad. De mijne ligt al klaar.

 • koestal

  Illegaal of legaal, het scheelt maar 2 letters, koeien geven er niks minder om.

 • hollandagri

  Niet minder zuur maar dit zijn de aangevochten NB vergunningen die bij de RvS in de pijplijn zaten en het te verwachten was dat het zo zou gaan aflopen.

 • 1235836

  Supermarkten 14 dagen dicht gooien. Kijken wat er dan gebeurt.

 • Wordt zo wel steeds minder leuk.

 • info58

  @hollandagri
  Wat dacht je van alle PAS meldingen. Zet daar ook maar een streep door. Je wilt niet weten hoeveel dat er zijn.

 • Mbmb

  Dit kan toch zo niet langer. Nationale demonstratie organiseren. Het treft ons immers allemaal. Op 1 dag, in elke provincie, naar t provinciehuis. Kom op!!

 • wwesselink1

  De rest van Europa heeft gewoon op tijd zijn huiswerk gemaakt en geen enkele last van PAS.
  Activistische anti-boer ambtenaren hebben het hier nog steeds voor het zeggen, en stellen ongehinderd door onze 2e kamer hun eigen regels op.

 • kraats

  Je kunt beter al die verzuringsgevoelige natuurgebieden opheffen/plat zagen/rooien.
  Probleem opgelost.
  Die natuurobjecten waren er 200 jaar geleden ook niet en als die niet het vermogen hebben zich aan de veranderende wereld aan te passen, hebben ze ook geen bestaansrecht. Je kunt immers de wereld erom heen niet helemaal aanpassen aan een paar van die natuurgebiedjes....
  Om-denken !

 • deB.


  Gelukkig komen er veel tot besef, dat er in dit land geen ene hoerzak aan is. En dat is al tijd gaande
  Rendement 0, gezeik 100%.

 • esselink

  Lees allen ook dit artikel: <>

 • deB.


  ach, wij accepteren alles....makkelijke slachtoffertjes.
  De poot had allang tussen de deur moeten zitten van onze kant!!

 • nvanrooij1

  @11.43
  Interessant artikel. Dit moet verder onder de aandacht worden gebracht. Het hobbyisme van een aantal ambtenaren herken ik omdat ik het zelf heb ervaren. Deze mensen hebben een zeer klein gezichtsveld en dat is heilig.

 • Maas1

  @esselink intressant de virtuele wereld van de beleidsambtenaar omgeven met marmer en geblindeerde ramen verscholen achter een scherm ver weg van de werkelijkheid. Een wereld creërend van een virtuele maakbaarheid.
  De hemel in holland.

 • Kelholt

  Het wordt tijd dat Nicolaas Gerrits hier eens een artikel publiceert in plaats van al die luchtfietsers die hier een podium krijgen.

 • deB.


  Dat is de linkse boerderij van tegenwoordig, die gedachtenwereld zit overal verweven, meer dan wij denken...helaas

 • mts van oosten

  heb alle reacties gelezen,en ben het helemaal met kalkar eens,het is een groot drama hier in nederland, ze weten van gekkigheid niet meer wat ze nu weer eens zullen uitvinden,gewoon niet voor te stellen

 • haj146

  Als lto nu niet oproept tot demonstraties dan mag toch iedereen direct lid af worden. Ze waren erg voor de pas en dit is dus nu de consequentie. Hier zijn we ook de aangevraagde vergunning van 2014 kwijt. Geen haar op m'n hoofd die er aan denkt om ooooit nog zon kut vergunning aan te vragen. Ook zonder vergunning geven de koeien wel melk. Vies ellendig kut land is het hier. Achteraf toch FVD moeten stemmen want dat is de enigste partij die strijdt tegen de über linkse revhterlijke macht. Beetje rechter had de MOB toch afjagd gegeven! Stelletje steuntrekkers die structureel procederen. Ik wens die mensen iig weinig goede toe!

 • Snap niet dat niet veel meer daar op gestemd hebben .
  Enige partij die de waanzin ziet.

 • maiskolf

  We zijn met ons allen te links geworden. Dit zal weer moeten veranderen.
  Of gewoon kop in het zand en door melken. Koeien geven ook zonder PAS melk!!!@

 • Maas1  Ook ik ben er klaar mee.Vandaag is het PAS morgen is het kringloop en overmorgen is het het klimaat.Het gaat overal over behalve over voedsel,trouwens dat hebben ze of gaan ze gewoon oplossen met handels akkoorden dus dat probleem hebben ze niet,en al zouden ze het hebben dat is niet mijn probleem.Nee ik wacht af en op het juiste moment gaat de stekker er uit weer een agrarische generatie weg maar deze weg gun ik onze kinderen niet,daarom!

 • tinusje

  fvd stemmen met cliteur die partij van de dieren heeft opgericht?...er is maar 1 consistente partij die obv inhoud altijd voor de boeren strijd en Dijkgraaf had destijds al zijn bedenkingen bij PAS....stem SGP

 • Maas1

  @22.20 Er is wellicht meer in het leven om altijd alleen te stemmen vanuit agrarische belangen.
  Belangen die over een andere zijde een wending kunnen geven,zo kun je het ook zien.

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.