Home

Nieuws 9 reacties

Ruim 100 Kamervragen over hitte-incidenten veehouderij

Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) heeft meer dan 100 Kamervragen gesteld over dierensterfte door uitvallende ventilatiesystemen of andere situaties waarbij dieren door de hitte werden bevangen.

Ouwehand somt incidenten op in Middelharnis, Maarheeze, Neer, Swifterbant, Kootwijkerbroek, Otterlo, Nijkerk en Gewande waarbij varkens en kuikens zijn omgekomen of waar de brandweer in actie kwam om de stallen te koelen.

Lees verder onder de tweet.

In een bericht op twitter zegt Ouwehand dat minister Carola Schouten de dieren ‘willens en wetens had laten stikken’. Ouwehand legt uit dat de minister op grond van onderzoeken van de Dierenbescherming en Eyes on Animals kon weten dat met name in de pluimveehouderij problemen ontstaan, als de temperatuur boven 24 graden komt. De minister had volgens haar moeten zorgen dat de pluimveehouderij ook aan een hitteplan meedoet.

Lees verder onder de tweet.

Schouten meldde vorige week onder andere dat de NVWA optreedt als dierenwelzijn in het geding is. Zij verwees onder andere naar afspraken van de sector om geen dieren te transporteren als de temperatuur boven 35 graden ligt. De mededeling van de minister kwam vrijdag toen de ergste hitte al achter de rug was.

Lees verder onder de tweet.

Ouwehand beticht de minister ervan ‘verzinsels en aantoonbare onwaarheden’ naar buiten te hebben gebracht. Ouwehand licht toe dat de minister zegt dat de NVWA optreedt, maar dat zij ziet dat de NVWA niet optreedt. Bovendien kan de minister volgens haar niet hard maken dat de boeren goed voor hun dieren zorgen. “Ik geloof best dat boeren hun best doen, maar binnen dit systeem van veehouderij gaat het per definitie mis.”

Zij constateert dat ook ZLTO ziet dat er problemen ontstaan. “Met het hele systeem waarin dieren worden opgesloten en volledig afhankelijk zijn van de techniek, daarmee maken we de dieren heel kwetsbaar. Je ziet wat de warmte nu veroorzaakt.”

Vragen over alarmsystemen, maatregelen en controle

In de Kamervragen stelt Ouwehand onder andere de vraag in hoeverre de brandweer ingezet kan worden om verkoeling te bieden bij tekortschietende of falende ventilatiesystemen. Zij wil ook weten welke structurele maatregelen op de betrokken bedrijven zijn genomen om problemen te voorkomen of er goed functionerende alarmsystemen waren of er systemen waren die als back-up konden dienen en of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit daarop heeft gecontroleerd. Ze wil ook weten in hoeverre luchtwassers een rol spelen bij het ontstaan van de problemen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Vragen stellen kost niet veel geld maar die 100 vragen beantwoorden door deskundigen en juristen (antwoorden moeten allemaal juridisch kloppen) kost misschien wel 300 euro per antwoord dus 30.000 euro.

 • ENDE902

  Ik begrijp, dat mevrouw Ouwehand niet in een vliegtuig stapt, want dan ben je ook geheel afhankelijk van de techniek. Of is een mensenleven minder waard dan een dierenleven?

 • marcel troost

  Is er geen enkel woord van mededogen voor de dieren?

 • veldzicht

  Die 100 kamer vragen zal wel weer overdreven zijn van Ouwehand,ze moet tenslotte ook laten zien dat ze er nog is, maar op 1 punt moet ik ze wel gelijk geven dat het toch niet zo mag zijn dat met extreme warmte de ventilatie 1 uur uitvalt er gelijk duizenden dode varkens of kippen zij door zuurstof gebrek.Met een goed alarm systeem en nood aggegraten moet dat toch te voor komen zijn,die ellende met dode beesten wil toch geen boer dan maar een flink bedrag reserveren om nood oplossingen aan te schaffen.

 • pinkeltje

  Shit happens, maar hoewel het triest is wat er is gebeurd, moet er ook een keer wat fout gaan om te weten dat er her en der goed naar verbeterpunten gekeken moet worden. Hoewel absolute veiligheid in extreme situaties nooit volledig is te garanderen.Het neerstorten van een vliegtuig dient ook ten koste van alles voorkomen te worden, en dat mag ook best wel wat kosten, maar je er is maar één manier om neerstorten met absolute zekerheid te voorkomen: niet opstijgen!

 • Maas1

  @22.21 Is er geen enkel woord van mededogen voor de dieren...?

  Die vraag die jij daar op werpt herbergt veel veel hoe jij tegen boeren maar natuurlijk hoe er tegen boeren en hun dieren door bepaalde in het gegeven wordt gedacht.

  Denk jij nou werkelijk dat wij geen passie en welbevinden voor onze dieren hebben?. Wellicht hebben wij boeren een grotere klik met dieren als dat de PvdD dat ooit zal hebben.Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken dat als de dieren het land uit zijn de overige boeren er achteraan kunnen,dat lijkt mij meer de werkwijze van PvdD. Over de OVP heb ik PvdD nooit stampij horen maken,ja nu er een paar paarden staan in de zon wachtend op export dan staat de PvdD er wel,omdat er een hek om staat?? Wel bij de OVP staat er ook een hek om het gebied.

  De zinderende hitte was extreem en dat daar dieren bij omgekomen zijn is vreselijk ook boeren vinden dat voor zover deze beroepsgroep nog door PvdD voor vol wordt aan gezien laat staan als burgers en mensen van dit land.

 • Bennie Stevelink

  @29 juli 22:21, kijk even op Twitter bij #geenhittestress. Daarna mag je commentaar geven.

 • fietskip

  Een raar volkje die mensen! Op het moment dat er dieren sterven van de hitte (of het gevolg van een technische storing) heerst daarvoor grote verontwaardiging, terwijl aan het einde van het jaar bekent word hoeveel mensen er zijn gestorven door de hitte (of technische storingen) en daar stappen we met zijn allen zomaar overheen!
  Technische vooruitgang bij de mens mag of moet terwijl technische vooruitgang in de landbouw niet mag!
  Het lijkt er op dat mensen dieren hoger hebben staan als hun eigen soort de mens!

 • veehouders

  De profielfoto van 22.21 zegt al genoeg wat voor figuur het is.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.