Home

Nieuws 3 reacties

Rechter: Roundup-boete voor Bayer te hoog

Een schadevergoeding die chemieconcern Bayer in de Verenigde Staten moet betalen in een zaak rond onkruidverdelger Roundup, valt naar verwachting lager uit.

Volgens een rechter in San Francisco is het bedrag van ruim € 70 miljoen voor een man die zegt kanker te hebben gekregen van het glyfosaathoudende middel te hoog.

Amerikaanse grondwet

Een jury kende het geldbedrag in maart dit jaar toe aan een man uit Californië bij wie een zeldzame vorm van lymfeklierkanker werd ontdekt, na jarenlang gebruik van het omstreden middel op zijn eigen terrein. Daarvan was ruim € 66 miljoen bedoeld als boete en ruim € 4 miljoen als compensatie. Maar de verhouding tussen compensatie en boete mag volgens de Amerikaanse grondwet niet zo’n groot verschil in omvang hebben.

“Het is vrij helder dat ik de boete volgens de grondwet moet verlagen, en het is nu de vraag in welke mate”, zei de rechter tijdens een hoorzitting. Bayer, dat Roundup via de overname van het concern Monsanto in zijn schoot kreeg, eiste dat de schadevergoeding volledig van tafel zou worden geveegd. In die eis lijkt de rechter niet mee te gaan. De uitspraak volgt later.

Duizenden rechtszaken in VS, eerste in Australië

In de Verenigde staten staan zo’n 13.000 rechtszaken op stapel. Onlangs is in 3 rechtszaken uitspraak gedaan door de jury, waarbij Bayer schuldig werd bevonden. De aanklagers eisen een financiële vergoeding. Experts verwachten dat de uitspraak van de rechter een zekere invloed zal hebben op de hoogte van de te betalen bedragen in alle andere zaken. Onduidelijk is nog om hoeveel het gaat.

In Australië is afgelopen maand de eerste rechtszaak tegen Bayer aangespannen. Een 54-jarige hovenier beweert leukemie te hebben gekregen door het gebruik van Roundup. Hij gebruikte het middel al 20 jaar. Bayer blijft benadrukken dat zij aan de wetenschap en feiten vasthouden.

Laatste reacties

  • Ik heb altijd geleerd dat je als gezonde volwassen man 56 ltr pure glyfosaat moet drinken om er aan te sterven. Er zijn wel eenvoudigere methoden om dood te gaan.

  • Kiespijn

    Weer 5000 nieuwe claims

  • Kiespijn

    56 liter glysodaat? Volgens mij ben je met 5 lirer water alleen al verdronken van binnen

Of registreer je om te kunnen reageren.