Home

Nieuws 5 reacties

Koplopers kringlooplandbouw worden Caring Farmers

Koplopers in de sector willen nú beginnen met kringlooplandbouw.

Daartoe hebben Ruud Zanders (Kipster), Annette Harberink (Keizersrande) en Geert van der Veer (Herenboeren) Caring Farmers opgericht. De boeren willen zo voortrekker voor de sector zijn en het liefst gisteren beginnen met het sluiten van de kringloop.

Boeren die zich willen aansluiten, moeten de Caring Farmers Code ondertekenen. Daarin verklaren ze zo min mogelijk ‘externe input’ in hun bedrijf te gebruiken, jaarlijks te innoveren en hier ook over te rapporteren. Onderling wordt kennis en ervaring uitgewisseld.

‘Definitie ministerie te vaag’

De boeren hebben naar aanleiding van de volgens hen ietwat vage omschrijving van het ministerie een definitie gegeven aan de term kringlooplandbouw. “Onze voedselvoorziening moet sociaal en ecologisch zo efficiënt mogelijk zijn, waarbij we zoveel mogelijk monden kunnen voeden met zo min mogelijk input van gronden en grondstoffen, geen input van buitenaf én waarbij er geen negatieve tot bij voorkeur een positieve impact op biodiversiteit, natuur, klimaat en het dier mag zijn.”

Caring Vets steunt oprichting

De oprichting van Caring Farmers is onder andere onderschreven door Caring Vets, een groep dierenartsen die zich inzet voor dierenwelzijn. Voorzitter Arabella Burgers laat op de site weten dat ze het positief vindt dat de vorm van veehouderij wordt aangepast aan het dier, ‘in plaats van andersom’.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Volgens mij wordt door de de bovenstaande definitie de kern van de kringloopgedachte al om zeep geholpen. De kern van de kringloopgedachte spreekt niet de woorden zo veel en zo min mogelijk uit. Het ideaal is, dat hetgeen de kringloop verlaat weer terug komt in een andere vorm.
  Ik zou zeggen: Mevrouw Schouten, neem de regie. Echter heb ik ze dat al zoveel keer horen zeggen, dat ik er niet meer in geloof.

 • Jan-Zonderland

  Geen input van buutenaf betekent geen output naar buiten anders hou je het niet erg lang vol.

 • Jaap39

  Precies @ Jan Zonder land, melk bijvoorbeeld wordt geconsumeerd, hetgeen de mens achterlaat komt al niet terug op het land.
  Kringloop gedachtengang zoals deze 'caring farmers voorstellen is klinkklare onzin, het verder uitmergelen van gezonde bodem systemen.
  De caring farmers zijn enkel uit op de subsidie potten van min schouten.

 • Attie

  Meen dat de mest van kipster naar Frankrijk ging, maar een flinke kringloop cirkel aanhouden dan!

 • Gat

  Wat heeft caring vets ermee te maken. Wat heeft kringlooplandbouw met dierenwelzijn te maken???? Daar kan ik de connectie niet leggen.
  Zoals jan zonderland zegt, dan komt het op neer dat je niks produceert voor buiten je bedrijf. Anders ben je dief van je eigen portomonnee

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.