Home

Nieuws 5 reacties

Hogan krijgt wind van voren over Mercosur

Europees landbouwcommissaris Phil Hogan heeft in debat met de landbouwcommissie van het Europees Parlement de wind van voren gekregen over het handelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse Mercosur.

Volgens landbouwwoordvoerders van verschillende politieke geledingen heeft Hogan te weinig oog voor de gevolgen voor de boeren. Hogan zelf vindt het akkoord evenwichtig en ambitieus, ook voor de landbouw. In reactie op het verwijt dat de Europese Commissie te veel concessies heeft gedaan op het gebied van de invoer van rundvlees, zei Hogan dat enkele jaren geleden nog een ruimer bod op tafel lag, dat destijds door de Brazilianen van tafel werd geveegd.

Pakket van € 1 miljard achter de hand

Hogan voerde aan dat hij een pakket van € 1 miljard achter de hand houdt als er sprake zou zijn van ernstige marktverstoringen in de landbouw.

Dat nam echter de bezorgdheid van de Europarlementariërs Herbert Dorfmann (Christendemocraten), Paolo de Castro (sociaaldemocraten) en Ulrike Müller (liberalen) niet weg. Müller en Dorfmann vrezen dat de boeren de dupe worden. De Castro zegt dat de Europese Commissie te weinig open is geweest over het onderhandelingsproces.

Ierland

De Ier Luke Ming Flanagan (Groene fractie) zei dat de Ierse boeren op het punt staan door brexit een belangrijke markt te verliezen en daar komt dan nog een Mercosur-akoord bovenop. Hij vroeg zich af hoe de Ierse landbouwcommissaris zo de belangen van de Ierse rundveehouders had kunnen vergeten. Het Europees Parlement zal uiteindelijk goedkeuring moeten geven aan het handelsakkoord, voordat het feitelijk van kracht wordt.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Kortom ieder doet zijn zegje en het akkoord gaat gewoon door. Klaar. Zo ruimen we middels een (on-) democratisch gekozen EC de boeren op. Gaan we straks toch gewoon met Atrazin bespoten mais importeren. Kunnen we nog kiezen of die uit Australie, Mexico of Brazilie moet komen. Achterlijke situatie, maar de wal keert ooit het schip.

 • HJ O R

  LTO was toch voor?

 • stocksterhorn1

  Mercosur is een schandalige uitruil van belangen over de hoofden van de boeren en uiteindelijk ook de kritische consument. Ik begrijp oprecht niet dat iemand moreel kan verantwoorden dat Europese boeren (terecht) worden gedwongen tot inzet voor duurzaamheid, om dan vervolgens de rotzooi zonder heffingen via de achterdeur te importeren. Shame on the EC!

 • stocksterhorn1

  En als LTO hier echt achter staat, dan weet ik het ook niet meer.

 • farmerbn

  Duitsland is nog steeds de baas in Europa. Er is niet veel veranderd.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.