Home

Nieuws 6 reacties

Eerste akkoord over handelsdeal EU en Mercosur

Europese en Zuid-Amerikaanse onderhandelaars hebben vrijdag 28 juni in Brussel overeenstemming bereikt over een handelsakkoord. De EU en Mercosur, bestaande uit Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, hebben er 20 jaar over onderhandeld.

De Argentijnse handelsminister Marisa Bircher sprak op Twitter van een mijlpaal. Europees Commissievoorzitter Juncker had het over een historisch moment. “De grootste handelsovereenkomst die de EU ooit heeft gesloten.”

Landbouwproducten uit de Mercosur-landen zullen met ‘gecontroleerde quota’ worden toegelaten in de EU, om te voorkomen dat de markt wordt overspoeld en de broodwinning van Europese boeren in gevaar komt. Vooral Europese exporteurs van auto‘s’, auto-onderdelen, machines, chemicaliën, medicijnen, kleding en schoeisel zullen profiteren. Ook producenten van chocola, wijn, sterke drank, frisdrank en kaas zullen meer kunnen uitvoeren. Daarvoor zijn wel quota vastgesteld. Europese bedrijven zullen jaarlijks heffingen ter waarde van meer dan € 4 miljard besparen, aldus EU-handelscommissaris Cecilia Malmström.

Goedkeuringstraject kan tot eind 2020 duren

De onderlinge handel in goederen tussen beide blokken was vorig jaar goed voor ruim € 87 miljard. In diensten komt daar nog eens € 34 miljard bij.

De Europese Commissie verzekert dat importproducten aan de hoogste standaarden van voedselveiligheid en consumentenbescherming moeten voldoen. Consumenten-, milieu- en boerenorganisaties waarschuwden eerder voor een deal, onder meer vanwege het versoepelde gebruik van pesticiden in Brazilië.

Het akkoord is het begin van een goedkeuringstraject dat zeker tot eind 2020 kan duren. Zowel de afzonderlijke EU-lidstaten als het Europees Parlement moet het definitieve verdrag nog goedkeuren. De debatten daarover zullen beginnen zodra de definitieve teksten van het akkoord bekend zijn.

Laatste reacties

 • WJHDKremer

  Als ze met dit tempo boeren opruimen, zullen ze wel ervoor moeten zorgen dat er genoeg voer op tafel komt.

 • niet

  Begin van het einde. Willens en wetens doen ze het gewoon!! En horen wij de LTO of de POV??

 • farmerbn

  Moet een Braziliaanse maisteler straks op een briefje beloven dat hij geen atrazin heeft gebruikt. Ja Daaa.

 • Gat

  Hier natuur bijmaken. Daar zal het amazonewoud wel tegen de vlakte gaan.

 • Jan-Zonderland

  En daar doen die sufferds 20 jaar over. Buiten dat het een slechte zaak is voor zowel boer als consument ( die weet niet meer wat voor goedkope rommel die op zijn bord krijgt) is het natuurlijk bespottelijk dat ze daar 20 jaar over hebben liggen zemelen.

 • el

  De maïs en bonen zijn allemaal Roundup ready geteeld in Noord en Zuid Amerika!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.