Home

Nieuws 16 reacties

Celstraf voor mesthandelaar Van den Broek

De rechtbank Oost-Brabant heeft de 48-jarige mesthandelaar Anthony van den Broek uit Lierop (N.-Br.) veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Van den Broek pleegde jarenlang op grote schaal mestfraude. Vorige maand eiste het OM eveneens 4 jaar celstraf. De 7 medeverdachten (familieleden) zijn vrijgesproken, omdat voor hun betrokkenheid te weinig bewijs is. Dat meldt de Rechtbank Oost-Brabant.

Familieleden vrijgesproken

Volgens het OM zouden de familieleden bedrijven hebben opgericht en daar leiding aan gegeven hebben. Het OM eiste vorige maand 18 maanden cel voor de familieleden, waarvan 6 voorwaardelijk. Volgens de rechtbank is in 3 gevallen sprake geweest van criminele activiteiten van bedrijven. Er is echter onvoldoende bewijs dat deze verdachten daadwerkelijk leiding hebben gegeven aan die bedrijven. In 4 gevallen is er onvoldoende bewijs dat überhaupt betrokkenheid was. Daarom heeft de rechter hen allemaal vrij gesproken.

Vervalsing van gegevens

Volgens de rechtbank trok de mesthandelaar zich niets aan van regels en milieubelangen. Zo heeft hij tussen 2010 en 2014 een mestoverschot van bijna 100.000 kuub weggewerkt. Hiermee was € 15 miljoen gemoeid. De rechtbank spreekt van oneerlijke concurrentie binnen de sector. Ook zette Van den Broek hiermee varkenshouders en mestvervoerders in een kwaad daglicht. Normaal gesproken zou de rechtbank een gevangenisstraf van 4 jaar onvoorwaardelijk opleggen, maar het OM heeft de zaak heel laat op de zitting aangebracht. Daarmee is de redelijke termijn fors overschreden, volgens de rechtbank.

Laatste reacties

 • hookwood

  'Zo heeft hij tussen 2010 en 2014 een mestoverschot van bijna 100.000 kuub weggewerkt. Hiermee was € 15 miljoen gemoeid.'

  Dat is 150 euro per kuub.....

  Hoe dan?

 • Bennie Stevelink

  Ik denk dat ze bedoelen: 1 miljoen M3 mest of 100.000 kg fosfaat.

 • huisvader

  Verkrachters en moordenaars krijgen minder straf ! Ze zijn al kapot gemaakt deze mensen alles al kwijt , dit is de trap na van justitie !
  Praat de praktijken zeker niet goed , en hoe goed de sector het ook doet in de ogen van (s)linkse politiek doen de boeren het toch nooit goed ! Stemming makerij dit ,goed nieuws is geen nieuws !
  Steek dezelfde energie eens in het uitzetten van criminele illegalen of criminele asielzoekers ! Denk dat je daar veel meer Nederlanders blij mee maakt !

 • el

  Straf omdat hij iemand uit de stront helpt!

 • Slap gelul huisvader

 • Kelholt

  Ik lees: 'Zo heeft hij tussen 2010 en 2014 een mestoverschot van bijna 100.000 kuub weggewerkt. Hiermee was € 15 miljoen gemoeid.'
  Lees nu eens: 'De NVWA heeft tussen 2016 en 2017 een fipronilcrisis veroorzaakt. Hiermee is € 150 miljoen gemoeid
  Die 150 miljoen is GEEN rekenfoutje en hoe oordeelde de rrchter over deze zaak? Hoeveel jaar celstraf werd daar uitgedeeld?

 • Maas1

  En zo gaat het maar door buiten de agrarische bedrijven cirkelen derde die hun " diensten" aanbieden die zich nergens wat van aantrekken alleen puur voor eigen geldelijk gewin.Bij de fipronil hebben we dat ook gezien en nu blijkbaar ook weer. De boer is altijd het haasje hij is zoals gezegd eind verantwoordelijke op zijn bedrijf.Maar onder deze omstandigheden wordt het wel verdraaid lastig.Het is weer wachten op nog strengere regels die op de sectoren worden gedeponeerd. Het is linksom of rechtsom zo zijn we altijd de of het ...

 • Essinks

  Het gaat om 100 miljoen kg mest, waarmee circa € 15 miljoen gemoeid is. Link naar uitspraak officier van justitie: <>

 • Gradje 1966

  Dankzij deze soorten en hun klanten hebben we een mestbeleid wat ver afstaat van goede landbouwpraktijk. Ik hoop dat de andere fraudeurs en hun klanten ook snel gepakt worden en voor de rechter moeten komen zodat er schoonschip gemaakt kan worden en dat we weer op een normale manier de percelen kunnen bemesten De varkensboeren ,koeboeren en akkerbouwers die aan deze praktijken mee werken moet men ook pakken en bestraffen

 • wmeulemanjr1

 • farmerbn

  Ik heb een hekel aan overdrijven en dik aanzetten. Geld gaat in euro's en niet in centen. Mest gaat in tonnen of kuubs en niet in kilogrammen. Als onze overheid 100 miljoen kg mest zegt doet ze dat om te overdrijven. Moeten wij nu ook lezen dat die handelaar ruim 2 miljoen minuten de bak in moet?

 • Kletskoe

  Ik kan er niets mee. 100000 m3 irt 15 mln. Is 150 euro/kuub. Welke mestsoort is dit?

 • Kelholt

  @Kletskoe dat is mestcode 112: de stront die de Nederlandse (rechts)staat over de boeren heen kiepert!

 • Vhouder

  veel reacties hierboven nemen het op voor van den broek maar hij heeft bewezen grootschalig mestfraude gepleegd en dat deed ie niet voor de boeren maar voor zijn eigen gewin

 • husky

  En zo is het @veehouder, andere dingen erbij halen betekent dat je vindt dat deze boer wel mag frauderen. Door deze gasten moet de rest bloeden.

 • wmeulemanjr1

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.