Home

Nieuws 6 reacties

Waterkwaliteit Nederlandse sloten gedaald

De waterkwaliteit in Nederlandse slootjes is aanmerkelijk slechter dan vorig jaar.

Onderzoekers van IVN Natuureducatie en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) geven de sloten gemiddeld een 6,1 als rapportcijfer. Vorig jaar was dat nog een 6,9. Of dit een trend is of een toevallige schommeling, valt nog niet te zeggen.

De organisaties baseren zich op steekproeven door vrijwilligers op zo’n 150 plekken. Tijdens de zogeheten Slootjesdagen gingen duizenden kinderen en volwassen waterdiertjes tellen en proefjes doen om de helderheid van het slootwater te bepalen. Het is een voorbeeld van ‘citizen science’: vrijwilligers verzamelen gegevens die wetenschappers analyseren.

De instituten wijzen gewasbeschermingsmiddelen aan als boosdoener. In sloten worden verder ook medicijnresten en microplastics aangetroffen.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Wat is de betrouwbaarheid van dit soort "onderzoek"?

 • kleine boer

  minder vee meer natuur .....

 • hollandagri

  medicijnresten, microplastics van de waterzuiveringen? overstorten?? alleen al langs de wegen is het een troep van plastic, flessen en blikjes enz. en er liggen er ook langs veel wegen sloten. heb het niet over olie, rem en bandenslijtage stoffen.

 • farmerbn

  Niet betrouwbaar genoeg om op te reageren.

 • maxisprint

  In de polders heb je wel schoon water

 • De slootjesdagen worden dan óók het meest gehouden in de buurt van de grote steden om de jeugd een kijk te geven wat er in een sloot leeft.Totaal niet representatief voor heel Nederland.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.