Home

Nieuws 5 reacties

OM wil frauderende familie Van den Broek in de cel

Volgens het OM wist Van den Broek illegaal een mestoverschot van bijna 100 miljoen kilo weg te werken.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft 4 jaar celstraf geëist tegen mesthandelaar Anthony van den Broek uit Lierop (N.-Br.). Met 7 familieleden en bekenden stond hij afgelopen donderdag 20 juni voor de rechter. Tegen de overige familieleden en bekenden werd 18 maanden geëist, waarvan 6 voorwaardelijk. Ook wil de officier van justitie de verdachten het crimineel verdiende geld ontnemen. Het onderzoek duurde lang.

Vervalsing laadgegevens

Volgens het OM was Van den Broek in staat om tussen 2010 en 2014 een mestoverschot van bijna 100.000 kuub weg te werken. Hiermee was € 15 miljoen gemoeid. De mestregels werden volgens het OM onder meer omzeild door laad- en losmeldingen te vervalsen. Ook werden verplichte volgsystemen uitgeschakeld of gemanipuleerd. Dit gebeurde in wisselende samenstelling, in georganiseerd verband. Dit schrijft het OM.

Dwangsom

In 2009 kreeg Van den Broek een dwangsom van € 9 miljoen opgelegd door de provincie. Die is het zat dat de ondernemer jarenlang de regels stelselmatig overtreedt, onder meer op het gebied van mestverwerking, mesttransporten en dierenwelzijn. In 2012 doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een inval bij het bedrijf van Van den Broek. Eerder werd hij ook al aangehouden voor fraude. De broer van Anthony, varkenshouder Bram van den Broek, kreeg eerder dit jaar een dwangsom opgelegd van € 345.000 vanwege illegale mesthandel.

Laatste reacties

 • johan.vandegraaf

  Ophokken die vent !!!

 • bruggink3

  Hoe kan met 100.000 ton €15 miljoen gemoeid zijn? dit is €150,- per ton!

 • theoscheers

  Op een heel dorp uitmoorden staat minder straf dan foute Mest boekhouding

 • Gradje 1966

  Het word tijd dat alle mesthandelaren die het niet volgens de regels doen dus frauderen vervolgd worden en de boeren die hier aan meewerken ook.
  De steeds maar strengere regelgeving op mest komt door deze gasten en vervolgens zakken de nitraat gehalte niet in het grondwater en de fosfaat niet
  en daardoor krijgen we steeds meer regels die nergens op slaan.
  Ze kunnen het best op basis van grondmonsters werken en die in het verleden gefraudeerd hebben moeten dan maar verplicht alles verwerken of sluiten .
  Dan word de boer die zich wel aan de regels gehouden heeft een keer niet benadeelt

 • Dre van Helmond

  Ook veehouders hebben schuld aan deze praktijken .Het gevolg is wel dat we het vertrouwen van de overheid hebben verloren,aangewakkerd .door onze dierenvrienden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.