Home

Nieuws 6 reacties

‘Milieuregels veehouderij werken averechts’

Maatregelen tegen milieuvervuiling door veebedrijven pakken averechts uit, zegt de Algemene Rekenkamer.

Maatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen om milieuvervuiling door veebedrijven in te perken, hebben vooral averechts gewerkt. “De opeenstapeling van regels is eerder de oorzaak van het probleem dan de oplossing”, concludeert de Algemene Rekenkamer na onderzoek.

‘Weinig grip op mestvervuiling’

Het kabinet heeft volgens de Rekenkamer “weinig grip op de mestvervuiling die door de veehouderij wordt veroorzaakt”. Om de uitstoot van schadelijke stoffen als ammoniak, stikstof en fosfaat toch in te perken, werd de regelgeving voortdurend aangepast en en uitgebreid. “Die praktijk belemmert de handhaving en beperkt goed zicht op het halen van uitstootnormen en het beschermen van de natuur.”

Groei melkveehouderij

De Rekenkamer constateert verder dat met name de melkveehouderij sinds 2013 de gelegenheid kreeg om te groeien, zonder dat vooraf duidelijk was of Europese milieunormen daar wel ruimte voor lieten. “Met dit beleid is met instemming van het parlement een bewust risico genomen dat gevolgen heeft voor veehouders en de belasting van de biodiversiteit.”

Laatste reacties

 • Roeleke

  Als men vanaf 2013 veel hogere boetes voor voor over quotum heen melken had geregeld was dit niet gebeurd. De boete was gewoon te laag. Veel hebben deze voor lief genomen en raak gemolken en hadden zo een grote voorsprong op degene die na afschaffing in 2015 wilde groeien. Deze groep werd direct al een spaak in het wiel gestoken en hebben de voorsprong van de eerste groep nooit weer in kunnen halen. Als men nu ook 2016 ipv 2013 had genomen zou het nog wel meegevallen zijn. Het lijkt er nu verdacht veel op dat dit nu net precies vandaag weer naar buiten moet komen nu er weer over vergaderd moet worden.

 • f.p.zomer

  Is geen stal zonder vergunning gebouwd.

 • L Hoeve

  De bouw zat toen in een diepe crisis ,de melkprijs skyhigh , de boeren het schuim voor de bek met het oog op afschaffing van het melkquotum, dus laten we vergunningen afgeven om de bouw aan de gang te houden , dan kunnen we later wel wat maatregelen nemen , dat moment is nu

 • Maas1

  Mocht je problemen hebben met het beweiden van je vee in de regelgeving dan laat je de dieren dag en nacht buiten,dan is dat opgelost.Mochten ze daar bezwaar tegen hebben dan zal al het wild uit de natuurgebieden verwijderd moeten worden.

 • maatje 1904

  Hoeveel runderen zijn er in de natuur gebieden bij gekomen?

 • hdijkstra

  Dan hadden ze maar aantal GVE per hectare moeten invoeren, echte grondgebondenheid dus

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.