Home

Nieuws 3 reacties

Landelijk coördinatiepunt eikenprocessierups

Koeien kunnen bij inname van rupsen via gras inwendige irritatie oplopen, bijvoorbeeld aan de tong.

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen verzamelt vanaf donderdag 27 juni alle informatie over het voorkomen en bestrijden van de eikenprocessierups. Het KAD wordt het landelijke informatiecentrum voor iedereen die met de bestrijding van de processierups te maken heeft. Dat heeft minister Carola Schouten van Natuur besloten na Kamervragen eerder deze week, aldus haar woordvoerster donderdag.

Ook koeien en paarden lopen risico

De overlast van de processierups is dit jaar uitzonderlijk groot. Volgens onderzoekers van Wageningen UR (WUR) zijn er driemaal zoveel rupsen als vorig jaar. De brandharen van de rups kunnen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen bij mens en dier. Volgens leden van het Kenniscentrum Eikenprocessierups zijn naast honden ook paarden en koeien gevoelig voor de processierupsen. Bij paarden kan zowel huidirritatie als inwendige irritatie door vraat optreden. Volgens experts is de huid van koeien dik genoeg. Wel kunnen koeien bij inname van rupsen bij een hap gras, of de haren van rupsen, inwendige irritatie oplopen, bijvoorbeeld aan de tong.

Rupsen effectief bestrijden

Schouten komt met haar toezegging tegemoet aan de wens van rupsendeskundigen, die al langer pleiten voor het coördineren van de aanpak van de rups. Nu is de kennis verspreid en hanteert elke gemeente en provincie een eigen methode om de rupsen te bestrijden. Volgens de deskundigen hebben sommige methodes geen enkele zin, terwijl bijvoorbeeld preventief bespuiten van eikenbomen succesvoller lijkt te zijn. Schouten wil dat het informatiecentrum zo snel mogelijk operationeel is, omdat de overlast in het zomerseizoen het ergst is.

Extra onderzoek naar rups

De natuurminister wil ook dat de WUR nader onderzoek gaat doen naar de eikenprocessierups. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups is al verbonden aan de WUR. Er is onder meer meer kennis nodig over de opmars van het beest en over effectieve bestrijdingsmiddelen.

Volgens het centrum zal de overlast van de rups in de komende jaren verder toenemen. Sommige kenners pleiten voor het kappen van eikenbomen op plekken waar veel mensen komen of waar kinderen spelen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Ik vind het prachtig dat veel burgers hinder ondervinden van die rups. Weten ze ook een keer wat het is om veel last te hebben van een ongewenst insect. Eigenlijk moeten die rupsen niet of in ieder geval biologisch bestreden worden. Burgers houden immers van meer insecten, minder bestrijden en biologisch werken. Valt nog mee dat de boeren van deze plaag nog niet de schuld hebben gekregen. Komt er misschien wel van want Wageningen gaat zich er mee bemoeien.

 • Richards

  Hoezo burgers? Wat ben jij dan, een soldaat of zo? En hoezo schuld? Daar gaat het toch helemaal niet om? Of denk je echt dat ik het prachtig vind als jij ergens last van ondervindt?
  Ik vind het prachtig dat steeds meer boeren hun medeverantwoordelijkheid erkennen voor duurzaam grond- en natuurbeheer, en de bescherming van biodiversiteit. Boeren die lachen als jij kunnen we allemaal missen als kiespijn.

 • kleine boer

  richards je hebt maar een heel klein groente tuintje denk ik en wat je te kort komt haal je gewoon in de winkel....

Of registreer je om te kunnen reageren.