Home

Nieuws 25 reactieslaatste update:17 jun 2019

Inval bij mestintermediair Jan Bakker

De politie heeft donderdag 4 mannen aangehouden die werken voor mestintermediair Jan Bakker in Oldebroek (Gld.).

Ook is een inval gedaan in 2 bedrijfspanden en een woning. Het Openbaar Ministerie verdenkt het bedrijf en de 4 aangehouden personen ervan tientallen boeren te hebben gefaciliteerd bij mestfraude.

Bedrijf Jan Bakker bevestigt inval

Het OM spreekt van ‘een geregistreerde intermediair die meststoffen verhandelt, vervoert en opslaat, met honderden boeren als klant’. In de loop van vrijdag werd bekend dat het om Jan Bakker gaat. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat. Hij zegt dat het bedrijf ‘ontdaan’ is over de inval en over het feit dat er verdenking is van fraude. “We zullen zo veel mogelijk medewerking verlenen aan het strafrechtelijke onderzoek.” Inhoudelijk geeft de woordvoerder geen reactie. Wel wijst hij er op dat het bedrijf jaarlijks controles en audits doormaakt en dat de administratie ‘zeker geen ratjetoe is’.

Valse vervoersdocumenten

Het vermoeden is, zo meldt het OM, dat de verdachte boeren die te veel dierlijke meststoffen produceerden, alleen op papier mest af lieten voeren. Hierdoor konden deze boeren meer mest op hun eigen bedrijf toepassen dan officieel is toegestaan. Hierbij zouden valse vervoersdocumenten en facturen zijn opgemaakt om de mestadministratie kloppend te maken.

Mest omkatten

Daarnaast vermoedt het OM dat het bedrijf mest van verschillende dieren en digestaat op papier omkat naar mest van vleesvarkens. Dit zou financieel voordeel opleveren. Door het niet naleven van de regels is de hoeveelheid fosfaat en nitraat uit dierlijke meststoffen niet meer inzichtelijk, meldt het OM.

Ook wordt het bedrijf verdacht van het sjoemelen met afvalwater afkomstig van verwerkingsbedrijven van uien en groenten. Op papier zou dit naar een biogasinstallatie gaan maar in werkelijkheid bij bedrijven terechtkomen die het niet mochten ontvangen.

Financieel gewin fraude onderdeel van onderzoek

De politie doorzocht met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 2 bedrijfspanden in de omgeving van Zwolle en een woning. Er is administratie in beslag genomen. Hoeveel de intermediair met de fraude verdiend heeft is onderwerp van onderzoek.

Het bedrijf Jan Bakker ligt intussen niet stil, de zaken gaan door, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Praktijk aan zet voor certificering mestsector

De geplande open dag van mestintermediair en transportbedrijf Jan Bakker voor komende zaterdag, 22 juni, gaat gewoon door. Dat meldt Ingo Heijen van communicatiebureau Hill+Knowlton, die de woordvoering doet voor het bedrijf waar vorige week donderdag de politie is binnengevallen. De open dag is op de nieuwe hoofdvestiging van het bedrijf in Hattemerbroek. Ook de lopende zaken gaan gewoon door, aldus de woordvoerder.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Was ook al bijna vergeten nieuws mestfraude weer even in de picture zetten.....

 • farmerbn

  Blijkt later dat de minister het OM opdracht heeft gegeven om mesthandelaren het leven zuur te maken om de publieke opinie te beinvloeden.Zal eerst onkend worden en later worden bevestigd door een klokkenluider die dan ook weer aangepakt wordt.

 • Ikke82

  Fraude is natuurlijk niet goed. Maar door het grote pak aan wet en regelgeving op mestgebied en het continu moeilijk maken van mestverwerking en export levert hier in Nederland torenhoge prijzen voor mestafvoer op. Gevolg is dat er creatief gehandeld gaat worden. Wat ik overigens afkeur! Maar wanneer de overheid nu echt gaat helpen om mestverwerking en export op gang te krijgen, gaat de prijs omlaag en is iedereen weer blij

 • V

  22 juni opendag, of wordt het kijkdag voor de faillissement veiling .

 • maatje 1904

  @v even troostwijk in de gaten houden

 • jan4072

  Als er ergens een inval gedaan moet worden en de top onder curantéle geplaatst moet worden dan is het wel bij de NVWA zelf.

 • kuiken007

  binnen overheidsorganisaties houdt iedereen elkaar de hand boven het hooft incl. de regering!!!!
  in nederland een onderneming hebben is eigenlijk levensgevaarlijk, je kunt uiteindelijk beter gaan werken bij een overheidsorganisatie heb je niets te vrezen!!

 • info36

  Ze kunnen zich beter druk maken over het feit dat politieagenten bedreigd worden door Marokkaanse criminelen in o.a. Noord-Brabant. Ook de overname van veel bedrijven enz. door criminelen mag men wel prioriteit aan stellen.De democratie is in gevaar doordat alles op zijn beloop wordt gelaten met name door het O.M.. En waar maken ze zich druk om? Juist mest. Terwijl dit nergens over gaat. Totaal onbelangrijk.

 • Vhouder

  heeft ook wel heel veel verdiend als je hoort wat ie allemaal heeft

 • Flepke

  Waar gewerkt word worden er nu eenmaal fouten gemaakt. Fraude ? Het zal wel weer met een sisser aflopen. Met veel bombarie een inval en veel geroep en dadelijk stil heel stil. Kan me nog een paar invallen bedenken met veel bombarie waar je ook niets meer over hoort.
  Dat de nvwa zichzelf maar eens binnen de buiten keert dan trekt men pas een beerput open.

 • zalke

  ik vind het bedroevend dat de persoon die dit stuk schrijft niet weet dat Oldebroek en de provincie Gelderland ligt en niet in Overijssel. Wat zal er dan nog meer niet kloppen van dit verhaal... redactie: controleer eerst voor dat jullie iets plaatsen.

 • farmerbn

  Geen betere handel dan handel waar je geld toe krijgt en zelf het product verkoopt. Zeker als je er wat door heen kunt mengen.

 • Jan-Zonderland

  Het heeft er alle schijn van dat de minister en de NCW’s een slachtoffer gezocht hebben na alle ophef over vermeende mestfraude. Het werd tijd dat men eens met iets aan kwam dragen om hun, overigens al wat bedenkelijke, geloofwaardigheid wat op te poetsen. Men kiest dan een grote speler op mestgebied om de impact op het publiek maximaal te laten zijn en er zal heus wel ergens wat gevonden worden. Werken met die ingewikkelde mestmaterie is niet eenvoudig een een foutje kan er altijd in sluipen. We zullen binnenkort de resultaten wel horen of zien op RTL.

 • egbert

  Eer ze alles doorgespit hebben zijn ze een jaar verder of ze moeten al vooraf wat gevonden hebben. Vandaar dan deze actie.
  J b heeft zelf ook nog veel land en vee dus dat zal een hele puzzel worden.

 • Storm in een glas water, zoals altijd bij de NVWA

 • Tuig

  Een week voor de open dag. Er moet wel iets ernstigs aan de hand zijn, anders had men ook wel even een weekje kunnen wachten. Beetje vreemd allemaal.

 • Laten we nu gewoon eerst maar eens het onderzoek afwachten i.p.v. van alles te roepen en te insinueren!

 • Jan Bakker heeft als 1 van de eerste het keurmerk Keurmest ondertekend. Met ondertekening geven veehouders, eindgebruikers, transporteurs en loonwerkers aan dat zij volgens de regels mest produceren, transporteren, aanwenden of verwerken. Met de gedragscode verklaren ondernemers dat zij verantwoordelijkheid nemen voor acties die binnen hun directe invloedssfeer liggen, en de mogelijkheid bieden om andere partijen aan te spreken die buiten hun directe invloedssfeer liggen.
  Ondertekenaars van de gedragscode worden opgenomen in een register, dat voor alle schakels in de mestketen open staat en inzichtelijk is. Bedrijven hebben daarmee meer zekerheid en bouwen vertrouwen op met die bedrijven die de gedragscode hebben ondertekend.

 • Bennie Stevelink

  @13:03, zeg je hiermee dat Keurmest op voorhand al een aanfluiting is?

 • porky power

  Had vorig jaar hier een chauffeur die nieuw was om mest te halen deze had hiervoor 25jaar gevaarlijke stoffen gereden door heel Europa
  Híj vertelde dat hij met complete bommen dorpje in en dorpje uit reed en in al die jaren nog nooit aangehouden was en nu in zijn eerste maand op de mestauto al 5 keer
  Dus ze loeren constant op de agrarische sector om ons weer onderuit te halen

 • Of het er fout is weet ik niet maar hoe betrouwbaar is de overheid zelf die aan de ene kant ISIS bestrijd en aan de andere kant deze club volkomen illegaal en strafrechtelijk fout met 70 miljoen steunde,toen het aan het licht kwam werd het dossier snel onder staatsgeheim geplaatst om strafvervolging te ontlopen,dan de affaire Opstelten/Demmink versus Wilders en dan nu weer in het nieuws de vuurwerkramp Enschede.

 • Maas1

  @13.03 Wat er van waar is of wat dan ook dat horen we wel,maar het feit is dat bij het zetten van een hantekening in jou verwoorde overeenkomst er bijna of geen licht tussen kan zitten. Je hebt spelregels of je hebt ze niet.We hebben de mond vol over een gelijk speelveld dat is hier niet anders.

 • J.Rikken

  @Bennie Stevelink, Als de verdenkingen over een tijdje voor de rechter komen is direct duidelijk of "keurmest" een aanfluiting is. Heeft Bakker gefraudeerd dan is keurmest het zoveelste niet werkende keurmerk. Blijkt Bakker onschuldig dan heeft hij zich aan de gedragscode gehouden. Ingewikkelder is het niet.

 • Jan-Zonderland

  Ach je kunt het ook zo bekijken: iemand beloofd een hele grote groep mensen (17 miljoen) €1000 te geven maar komt zijn belofte niet na. Iemand anders belooft alle mest netjes volgens de regels weg te werken maar komt misschien zijn belofte niet helemaal na. Wat is erger en wie moet het zwaarst gestrafd worden ?

 • pinkeltje

  Zou het voor het niet handiger zijn eerst eens af te wachten wat er werkelijk aan de hand is?

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.