Home

Nieuws 5 reacties

Grapperhaus overweegt strafverzwaring extremisme

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid overweegt om strafverzwaring door te voeren voor ordeverstoring vanuit extremistisch motief, zoals bij dierenrechtenextremisme. Dat zegt hij in reactie op een voorstel van CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg tijdens een debat over extremisme in de Tweede Kamer.

Grapperhaus gaat de mogelijkheden en effecten van strafverzwaring onderzoeken en zal in oktober met zijn conclusies komen. Van Toorenburg vindt de straffen voor dierenrechtenextremisme nu veel te laag. Ze ergert zich eraan dat activisten na aanhouding snel weer op vrije voeten zijn en lachend voor camera’s verschijnen. “Hoe kan het dat we deze mensen niet een hele tijd in voorlopige hechtenis houden en uiteindelijk veroordelen. Je bent iemands bedrijf aan het bezetten?”, zegt Van Toorenburg. Ze vindt dat keihard paal en perk moet worden gesteld, omdat het anders een lachertje is voor extremisten. Ook VVD’er Antoinette Laan-Geselschap vindt het onbegrijpelijk dat niet harder wordt opgetreden.

Ferdinand Grapperhaus - Foto: ANP
Ferdinand Grapperhaus - Foto: ANP

Grapperhaus: soms sprake van terrorisme

Grapperhaus vindt ook dat hard moet worden opgetreden. “Er is een ontwikkeling van dierenactivisme en -extremisme. Je kan het zelfs kwalificeren als terrorisme als je ziet wat de acties inhouden en hoe zeer daarbij ook families mentaal worden gegijzeld”, aldus Grapperhaus. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten zijn alert op mensen van wie dreiging uitgaat. Mensen die zijn aangehouden, komen nu gelijk in internationale databanken, zoals Europol. Dit helpt bij de internationale bestrijding van extremisme. De aanpak is niet alleen gericht op dierenextremisme, maar ook op extremisten die actief zijn tegen windmolens en bedreigingen uiten tegen mensen en bedrijven die windmolens willen bouwen. Ook de vernietigingen van gewassen op akkers in Duitsland, omdat activisten denken dat er gemodificeerde aardappelen worden geteeld, valt onder het aandachtsgebied.

Grapperhaus zegt dat politie en OM optreden en laten zien dat het niet getolereerd wordt. “We bouwen nu een aanzienlijke informatiepositie op”, zegt hij. Op de vraag of boeren nu vaker aangifte doen, geeft de minister geen concreet antwoord. Wel zegt hij meerdere gesprekken te hebben gehad met konijnenhouders, varkenshouders en melkveehouders over de dreigingen. Boerenorganisaties en politie gaan de contacten en de uitwisseling van informatie ook intensiveren.

CDA’er Van Toorenburg vroeg de minister ook wat er gebeurt met de schade die is ontstaan bij het varkensbedrijf in Boxtel, na de bezetting door activisten. Daarop gaf Grapperhaus geen antwoord.

Laatste reacties

 • Maas1

  Ik ben het met Toornenburg eens dat je keihard moet optreden hebben we eigenlijk wel goed door dat we steeds verder weg zakken! Het is toch te gek voor woorden dat journalisten en sommige politicus burgemeesters en bestuurders beveiliging nodig hebben. De wereld veranderd daarom moeten wij ook veranderen.Als onze democratie ons lief is binnen de normen die we stellen moeten we daar ook voor gaan staan.

  Veeg Nederland maar schoon.
  Dat is mijn mening.

 • farmerbn

  Wanneer is dat procès voor die extremisten van die gijzeling in Boxtel?

 • Als je het stukje van Grapperhaus goed leest dan moeten de straffen omhoog nav dreiging tegen windmolens en pakt hij dan de dierextremisten wel even mee. Het heeft echt geen prioriteit hoor, reken daar maar niet op. 25 jaar geleden staken ze veewagens in brand en loeten nertsen los, nooit geen mogelijkheid tot straf..... nu, met privacyregels in NL, is het voor zulk volk een “paradijs” in NL

 • Maas1

  @Posthouwer ja die tolerantie hier breekt ze wel een keer op.Als ze er mee weg komen wat er in Boxtel is gebeurt dan is het wachten op de volgende,en dan?
  Wij moesten zoiets eens doen dan hadden we allang achter de tralies gezeten,zo is het ook nog een keer.

 • hollandagri

  Burgermeesters van plekken waar slachthuizen en boerderijen zijn kunnen nu al voor een gebiedsverbod zorgen voor dergelijke geregistreerde typetjes. voorkomen is nog beter dan genezen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.