Home

Nieuws 5 reacties

CDA: externe deskundigheid nodig voor stikstofbeleid

Er is externe deskundigheid nodig om een oplossing te vinden voor de impasse die is ontstaan door de rechterlijke uitspraak over het stikstofbeleid en de bescherming van kwetsbare natuur. Dat stelt het CDA in de Tweede Kamer.

De Raad van State zette enkele weken geleden een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS), waardoor de vergunningverlening op losse schroeven komt te staan voor projecten en ontwikkelingen die invloed hebben op stikstofgevoelige natuur.

Niet laten meeslepen

De Kamer praat donderdag 20 juni over de ontstane situatie. CDA-Kamerlid Jaco Geurts zegt dat externe deskundigheid nodig is om de problematiek het hoofd te bieden. Geurts zegt open te staan voor elk idee. Hij wil zich in elk geval niet laten meeslepen in de discussie over de omvang van de veestapel, die zowel aan de linkerkant in het parlement als bij sommig milieu- en natuurorganisaties wordt aangezwengeld.

Niet alleen veehouderij

Minister Schouten zegt dat de bescherming van de voor stikstof kwetsbare natuur niet alleen een onderwerp is dat betrekking heeft op de veehouderij. Ook andere sectoren, zoals industrie en verkeer, hebben daar invloed op. 40% van de neerslag komt uit het buitenland.

De stikstofneerslag in natuurgebieden komt volgens het Compendium voor de Leefomgeving voor een groot deel uit de Nederlandse agrarische sector. Dan gaat het om ongeveer 42% van de totale stikstofneerslag. Daarvan komt pakweg een derde vrij bij uitrijden van mest en een tiende door het gebruik van kunstmest. Beweiding is verantwoordelijk voor 1% van de neerslag.

Laatste reacties

 • Wordt in de pas het vliegverkeer wel meegenomen of blijft dat buiten schot.

 • .....

  Ceesje Veerman en Gerda Verburg hebben toch al die Natura 2000 gebieden aangewezen, Cees kreeg als beloning ervoor het voorzitterschap van Natuurmonumenten, die grappige rakker

 • farmerbn

  Ik zou als LTO nu even niks doen en de regering lekker dwarsbomen met vliegveld Lelystad. Dat heeft natuurlijk ook impact op gevoelige natuur dus mag niet uitbreiden. De minister had het al over een list verzinnen om het toch maar door te laten gaan. Kan LTO later ook die list gebruiken.

 • Farmerbn, dat zal Calon wel niet doen ,te dikke vrindjes met de club Rutte.

 • Maas1

  De politiek heeft aangegeven tot het verzinnen van een list!
  Voor zover daar al geen spraken van was. Je weet goed als je overgaat tot het aanwijzen van ontzettend veel natura 2000 gebieden tot wat voor een conseqenties dat zal lijden! Ook gezien het pakket maatregelen wat daar in geschoven is.
  Regeren is voor uit zien...
  Zelfs als je op bedrijfsniveau NH3 verminder dan vind er nog een depostie toename plaats!!
  Dat is dus het reken model waarmee gewerkt wordt,dat heeft niets met de uitspraak van de RvS te maken. Het geheel zit al langer op slot,je kunt niet vooruit en niet achterruit. Mocht je er niet uit komen dan raad ik aan om nog een meetstation boven een riool put te plaatsen,als dat niet genoeg is kun je natuurlijk ook een meetpunt plaatsen bij een lengte ventilatie,dit om de concentratie te meten!!
  Als dat niet genoeg is kun je natuurlijk ook de fijnstof concentraties meten met als " mantel" de houtkachel.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.