Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:12 jun 2019

Alsnog miljoenen-teruggaaf btw voor veehouders

Veehouders kunnen alsnog btw terugvragen van de fiscus voor de opfok van gebruiksvee (melkvee of fokzeugen).

Het gaat om veehouders die zijn overgestapt van de btw-landbouwregeling naar de normale btw-regeling, vrijwillig of vanwege de afschaffing van de landbouwregeling in 2018.

De Hoge Raad heeft ABAB Accountants en Adviseurs gelijk gegeven in een jarenlange procedure.

Meer dan € 10 miljoen

Volgens Bert van den Kerkhof, hoofd belastingadvies bij ABAB, gaat het in totaal om meer dan € 10 miljoen. Hij heeft de procedures gevoerd namens 5 melkveehouders, daarbij ging het om teruggave van btw op jongvee en melkvee.

Goed nieuws voor overstappers vanaf 1 januari 2018

De Hoge Raad heeft nu vastgesteld dat veehouders de btw in voer- en opfokkosten, die in het vee besloten zaten op de datum van ingebruikname voor de melkproductie bij de overgang naar de normale btw-regeling, kunnen terugvragen. Volgens Van den Kerkhof goed nieuws voor veehouders die op 1 januari 2018 zijn overgestapt door de afschaffing van de landbouwregeling.

Ook andere bedrijven die eerder zijn overgestapt naar de btw-regeling, komen mogelijk alsnog in aanmerking voor een teruggave. Per bedrijf kan het gaan om honderden tot duizenden euro’s.

Nadat de rechtbank aanvankelijk de aftrek wel toestond, oordeelde het gerechtshof negatief. Ook de advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft een negatief advies aan de Hoge Raad afgegeven. Doorgaans worden de adviezen van de advocaat-generaal opgevolgd, maar in deze specifieke situatie legt de Hoge Raad het advies naast zich neer.

Ook teruggave opfok of teeltkosten

De teruggave speelt in elk geval op bedrijven met melkvee en fokzeugen. In sommige gevallen ook op bedrijven met melkgeiten, fruit- en aspergeteelt. Bij de laatste categorie gaat het om de kosten van aanwas tot de productie aanvangt. Volgens Van den Kerkhof moet de rechtsgang wel opengehouden zijn. Dat wil zeggen dat in de definitieve btw-aangifte de teruggaaf voor opfok of teeltkosten is opgenomen en dat bezwaar is gemaakt tegen een eventuele afwijzing door de belastingdienst.

Op korte termijn volgt nog overleg over de berekening van de teruggaaf.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Raar land waar de hoogste rechter heeft bepaald dat de overheid geld steelt.

 • nvanrooij1

  Inderdaad farmerbn
  Het is te zot voor woorden dat de Hoge Raad er aan te pas moet komen om dit duidelijk te maken. Het was inderdaad pure diefstal . Indien je nl. Een beest verkocht op 2 januari 2018 was je ineens 6 procent kwijt aan de fiscus terwijl je geen vooraftrek had over de voorraad. In feite geldt dit ook bij de BTW verhoging van 6 naar 9 procent per 1 januari 2019.
  Ik heb zelf bezwaar gemaakt bij de aangifte van het 1e kwartaal 2018 en daarbij de overheid beticht van diefstal. Ik kreeg geen gelijk maar in een telefonisch overleg werd het aangehouden in afwachting van de uitspraak. De inspecteur gaf mij toen al min of meer gelijk over de diefstal. Ik vind het wel raar dat dit niet een keer duidelijk was maar pas bij de Hoge Raad.
  Op deze manier moet je in dit land overal bezwaar tegen maken en houden we elkaar bezig. Als je geen bezwaar maakt ben je je recht kwijt (zie de discussie bij de fosfaatrechten over het vleesvee)

Of registreer je om te kunnen reageren.