Home

Nieuws 13 reacties

€ 135 miljoen voor kringlooplandbouw

Er komt € 135 miljoen op de landbouwbegroting vrij voor de kringlooplandbouw.

Daarnaast maakt het kabinet nog een extra bedrag beschikbaar voor klimaatmaatregelen in de landbouw. De landbouw zal de CO2-reductie opvoeren tot 6 megaton in plaats van 3,5 megaton. Dat schrijft minister Carola Schouten vandaag in het realisatieplan bij de landbouwvisie Waardevol en Verbonden.

De minister heeft geen extra geld beschikbaar, zegt ze in een toelichting. “Ik wil het geld meer richten. Het gaat om geld dat er al is, maar dat nog niet allemaal uitgegeven is.” Schouten noemt als voorbeeld het geld dat er is voor de verduurzaming van de veehouderij. Dat zal waar mogelijk gericht worden ingezet op de kringlooplandbouw. Schouten zegt dat er nog delen van de begroting niet anders gericht kunnen worden. “Maar je zult zien dat steeds meer middelen die kant op gaan.”

Eerder is al € 200 miljoen uitgetrokken voor de sanering van de varkenshouderij en € 40 miljoen voor de verbetering van natuur en waterkwaliteit. Voor klimaatbestendige en circulaire landbouw was ook al € 25 miljoen uitgetrokken in 2020.

Hoe de kringlooplandbouw in de portemonnee van de boer moet terugkomen, is nog onderwerp van onderzoek. Daarover moet later dit jaar een advies volgen onder voorzitterschap van oud-gedeputeerde Hester Maij.

5 experimenteergebieden

Schouten zegt een beleid te willen voeren dat gedragen kan worden door de grote groep ondernemers. Ze moedigt voorlopers aan, maar wil niet dat die het contact verliezen met de grootste groep van gangbare ondernemers.

Er komen 5 experimenteergebieden: in de Achterhoek voor het sluiten van kringlopen, in Twente (zelfvoorzienend landgoed, bodem en waterkwaliteit), Flevoland (precisielandbouw en bodemkwaliteit), Noord-Nederland (natuurinclusieve landbouw en vitaal platteland) en In De Peel (mest, nieuwe teelten).In de experimenteergebieden mag worden afgeweken van bestaande regelgeving om innovaties te ontwikkelen.

In de experimenteergebieden mag worden afgeweken van bestaande regelgeving om innovaties te ontwikkelen.

Gebruik kunstmest ontmoedigen

Met een ‘fundamentele herziening van het mestbeleid’ moet het gebruik van kunstmest worden ontmoedigd. Hoogwaardige dierlijke meststoffen komen daarvoor in de plaats. Om regelgeving op dit punt aan te passen is medewerking van de Europese Unie nodig.

In de kringloop moeten alle reststromen uit de humane consumptie worden verwerkt, voor zover economisch haalbaar en qua voedselveiligheid verantwoord. Er komt daarvoor een speciaal ‘team reststromen’.

Laatste reacties

 • arendsoog

  Weer een plan
  Zal wel weer allemaal anders moeten
  Vijf voor twaalf
  Kan echt niet meer zo
  Consument moet leren
  Enz enz

 • mgheeg

  Op de NOS site wordt ook gesproken over de prijs van het voedsel, wie de rekening daarvoor betaalt, de rol van de supermarkten hierin en hoe de minister daar de boeren in wil ondersteunen. Dat lijkt mij belangrijker dan bovenstaande

 • farmerbn

  Weg gegooid geld behalve dan voor die lieden die die 135 miljoen ontvangen.

 • boerderij12

  dus de landbouw mag de co2 reductie doen en schiphol mag onbeperkt groein lachen in deze bananenrepubliek

 • Firma Vellenga

  Heb vanmorgen al veel zogenaamde wetenschappers gehoord. Geen enkel woord over de boer die te weinig verdient naast al die eisen. Het ging alleen maar over de consument die wel ontzien moest worden, het moet voor hun wel betaalbaar blijven...

 • Maas1

  @Vellenga dat zijn " wetenschappers" die in de touwen hangen om Black Beauty te temmen!

  <>

 • veldzicht

  En de consument maar klagen dat het voedsel zo duur wordt,wel 3,9% het afgelopen jaar.Alleen was dat wel 3% btw verhoging en de andere 0,9 % gaat hoofdzakelijk naar de tussenhandel.Wat blijft er voor de boer over die constant wordt opgezadeld met kosten verhogende maatregelen?zeg maar rustig die krijgt er niks meer bij.

 • Hilhorst100

  Kringlooplandbouw, de grootste flauwekul aller tijden, alles was al kringloop. 135 miljoen voor de controlerende instanties en andere hersenloze klaplopers. De boer krijgt niks.

 • info36

  Ik heb het vanochtend ook gehoord op de radio. Voedsel was duur geworden werd vertelt en een brood was nog nooit zo duur als nu. Wat er niet bij vertelt word door de media is dat je voor 1 IPhone 5 jaar gratis brood kunt eten. Het lijkt wel of de mensheid steeds meer de weg kwijt is. Voedsel kost bijna niets.

 • eltjo.huizenga1

  Ooit ergens gelezen:
  Percentage van inkomen dat aan voedsel besteed wordt
  1850 = 70%
  1890 = 50%
  1950 = 39%
  1969 = 24%
  2017 = 11%
  Hoezo "brood nog nooit zo duur als nu"?
  Of is het "we hebben nog nooit zoveel verdiend als nu"?

 • nvanrooij1

  Van die 11 % landt dan ook nog maar een klein deel bij de boer. De consument was bij Een Vandaag ook al aan het klagen dat het zo duur werd. Veel boodschappen zijn ook geen eerste levensbehoeften meer maar luxe goederen.
  Men geeft het geld liever uit aan luxe goederen , huizen en vliegvakanties etc.
  Binnenkort wordt er ook nog een Mercosur deal gesloten dan komen er ook weer producten binnen met een lagere kwaliteitsstandaard en lagere prijzen. Daar moet de Nederlandse boer mee concurreren ( geen level plating field) . Mooie illusie die kringlooplandbouw.

 • el

  De keutel weer terug op het land?

 • Marowak

  Als ik het goed begrijp lopen er verschillende kringlopen naast elkaar. Kringloop van meststoffen, voedingsstoffen. En economische kringlopen, subsidie kringlopen. Co2, N en O kringlopen. Wie houd er het overzicht in dat alles met elkaar in overeenstemming is, tussen de kringlopen?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.