Home

Nieuws

Vleeswarensector kraakt advies RIVM

Zorgen over gezondheidsrisico’s van filet americain zijn ongefundeerd en onnodig.

Dat is de reactie van de vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) op een onderzoek van het RIVM over gezondheidsrisico’s van het rauwvleesproduct. ‘De huidige berichtgeving is totaal niet onderbouwd door concrete feiten. Er is geen aantoonbaar bewijs dat ziektegevallen linkt aan de consumptie van dit product.’

Filet americain invriezen

Volgens het RIVM doen consumenten er goed aan om filet americain in te vriezen om infectie met toxoplasmose te voorkomen. Dat zou leiden tot minder zieken, dus minder zorgkosten, kosten van speciaal onderwijs en kosten door verlies aan productiviteit.

Toxoplasmose

Toxoplasmose kan komen door het eten van rauw vlees. De meeste mensen hebben er geen last van, maar de infectie kan ernstige gevolgen hebben voor mensen die al wat verzwakt zijn, bijvoorbeeld door ernstige ziekte. Bij zwangere vrouwen kan het leiden tot miskramen en bij baby’s tot aangeboren hersen- en oogafwijkingen. Ongeveer 750 mensen worden jaarlijks ziek vanwege toxoplasmose, waarbij het bij iets minder dan de helft gaat om aangeboren afwijkingen. Circa de helft van de ziektegevallen wordt toegeschreven aan het eten van vleesproducten.

Kosten-batenanalyse

Het RIVM heeft een maatschappelijke kosten-batenanalyse gemaakt voor als filet americain minimaal 48 uur wordt ingevroren bij een temperatuur van min 12 graden. De kosten van deze maatregel (hoger stroomverbruik om het vleesproduct af te koelen) zijn veel lager dan de opbrengsten. De netto-opbrengsten zijn naar schatting € 10 tot € 30 miljoen per jaar, waarbij het overgrote deel van de opbrengsten schuilt in verbeterde kwaliteit van leven doordat de chronische gevolgen van toxoplasmose vermeden worden, stelt het RIVM.

De vleesverwerkers zijn het daar dus totaal mee oneens. De VNV wijst erop dat producenten invriezen niet goed is voor de kwaliteit.

Medeauteur: redactie Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.