Home

Nieuws 17 reacties

Varkenshouderij Boxtel gaat drie weken ‘op slot’

De inval van activisten afgelopen maandag heeft grote gevolgen voor de betreffende boer.

Zijn bedrijf in Boxtel (N-Br.) zit de komende drie weken ‘op slot’. Doordat de actievoerders massaal de stallen zijn binnen gegaan zonder zich te bekommeren om hygiënemaatregelen – en daar 10 uur lang zijn gebleven – is mogelijk een gezondheidsrisico voor de varkens ontstaan. In de komende weken moet blijken wat de daadwerkelijke gevolgen van de actie voor de varkens zullen zijn.

In eerste instantie werd in onderling overleg meteen na de protestactie tussen varkenshouder Van Sleuwen, zijn dierenarts en de NVWA) besloten de eerste 24 uur geen dieren aan en af te voeren om de situatie te op het bedrijf te beoordelen. Gisteravond hebben de partijen besloten die periode te verlengen met drie weken.

In die komende weken zullen de varkens extra goed in de gaten gehouden worden. Totdat zeker is dat er geen besmetting van een of meerdere – aangifteplichtige – dierziekten heeft plaatsgevonden.

Inventarisatie actievoerders en mogelijke ziektess

Gekozen is voor drie weken, omdat dit de incubatietijd van verschillende dierziekten is, aldus de NVWA. In de monitoringsperiode van drie weken zullen specialisten van de NVWA en de Gezondheidsdienst voor Dieren in overleg met de dierenarts van het bedrijf, de varkenshouderij regelmatig bezoeken, monitoren en als het nodig is monsters nemen voor onderzoek.

Volgens een medewerker wordt geïnventariseerd uit welke landen de actievoerders komen. En ook welke mogelijke ziektes ze vanuit hun herkomstland eventueel hebben binnen gesleept.

De meesten hebben hun laarzen ontsmet voor ze naar binnen gingen

Volgens woordvoerder Jonathan Loogman van actiegroep ‘Meat the Victims’ hebben de mensen die de stal binnen zijn gegaan van te voren goed nagedacht over het meebrengen van ziekten.

“Daarom hadden we biopakken aan. Niemand die binnen was, is de afgelopen maanden in aanraking gekomen met andere landdieren. Buiten katten en honden dan. En de meesten hebben hun laarzen ontsmet voor ze naar binnen gingen”, aldus Loogman in de krant BN De Stem.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  effe kijken of er avp binnen zit, komt er na 3 weken wel uit, alleen jammer dat de schade voor dier en mens dan een miljard euro is, terwijl we het nu voor een miljoen kunnen oplossen, pikken we dit zomaar, waar blijft de pov met een reactie?

 • edke

  Wie gaat er voor de kosten opdraaien doordat t bedrijf 3 weken op slot zit ?? T zal je maar gebeuren

 • Flepke

  De meeste hebben de laarzen ontsmet.... Dus niet allemaal.
  En we hadden biopakken aan.... Maar daar een T-shirt op wat we in de groep rond delen en al op andere bedrijven gebruikt hebben.

 • boerkebrabant

  edke, ik mag aan nemen dat dat betaald word uit het diergezondheidsfons,
  ik maak me meer zorgen over dat er avp mee naar binnen is genomen, de nvwa laat dat op zijn beloop, en als het er binnen 3 weken uitkomt is het einde varkenshouderij voor velen waaronder ik. dit kunnen we niet laten gebeuren

 • Gat

  Denk je niet dat dit via overheid wordt aangestuurd?
  Varkensprijzen stijgen, dat moet en mag niet gebeuren! Ze hopen dat ze avp in nederland krijgen. Die esther ouwehand die moet ze maar is goed in de gaten houden.

 • redactie@agrio.nl

  Loogman... Nomen est omen?

 • Ik mag hopen dat alle gemaakte kosten en kosten die vanuit deze actie voortkomen, verhaald gaan worden op de actievoerders. Deze mensen hebben geen idee waar ze mee bezig zijn.

 • Kleine huiskavel

  Schijnt dat mevrouw Ouwehand onlangs bij een bijeenkomst van dit soort aktievoerders op het podium geklommen is en ze de mensen heeft aangespoord vooral door te gaan met hun "misdaden"
  Vind persoonlijk dat ze dan beter af kan treden!

 • Tijd voor de agrarische kamerleden om de connecties tussen de PvdD en Meat the Victims te onderzoeken.

 • farmerbn

  Het zou goed zijn om een paar mensen lid te maken van dit soort organisaties om te zien en te horen wat ze doen en willen doen. Een mol kan veel schade voorkomen.

 • natuurkoeien

  @boerkebrabant ik mag hopen dat dit niet uit diergezondheidsfonds komt maar uit de zak van actievoerders.
  diergezondheidsfonds is er niet om actie van niet weldenkende mensen te betalen

 • putten

  alle namen van de actievoerders zijn bekend als het goed is, dus aansprakelijk stellen voor alle directe en indirecte schade. we hebben in dit land toch een pluk ze wetgeving voor criminelen? gebruik die dan in dit geval.

 • koestal

  Ze hadden de actievoerders enkele weken in quarantaine moeten zetten.

 • harremènsink

  Laat de varkens maar naar buiten, de actievoerders kunnen hun plaats innemen in de stal en voorlopig is een paar jaar op water en brood een redelijke straf voor dit ongepaste gedrag. Laat ze de schade maar vergoeden, dan gaat het zgn. "diervriendelijke" wel over

 • Tholen

  Terreur in stal en op erf bezorgt boer angst en vrees (video
  )
  <>

  Merijntje heeft zich zoals zo vele anderen geërgerd aan de invasie en illegale stalbetreding bij een varkensbedrijf in Boxtel.

  Gelukkig hebben de boeren hun zelfbeheersing kunnen bewaren en is er geen escalatie opgetreden want dat had heel goed kunnen gebeuren.

  Blijft een feit dat wat er is gebeurd absoluut niet kan en een dergelijke actie onder het kopje terrorisme kan worden geschaard. Onterecht wordt er gesproken over “activisten” beter zou zijn om het woord “terroristen” te gebruiken.

  Merijntje is benieuwd hoe hoog de straffen zullen zijn voor diegenen die zijn geregistreerd als illegale stalbetreder.

  De varkensstallen van de boer waar men was binnengevallen zagen er prima uit. Netjes en schoon en reken maar dat er niet op dit bezoek was gerekend.

  Gelukkig hoeft het bedrijf niet meteen geruimd te worden maar mag het een aantal weken op slot om aan te zien of er geen vreemde ziekten uitbreken.

 • wimschaap

  ik heb maatregelen genomen . heb een paar goed afgerichte hongrige hondjes . boven dien schiet ik met hagel [ oppakken en onbekend eiland brengen]

 • farmerbn

  Als er rellen zijn in Frankrijk is het niet fijn als het boze leraren zijn, lastig bij havenarbeiders maar een catastofe als het om woedende boeren gaat. Hier zijn ze bang van boze boeren. Dat moet ook komen in Nederland bij de dierenmaffia.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.