Home

Nieuws 19 reacties

Van Veldhoven: geen nieuw inzicht veiligheid asbestdaken

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat houdt vast aan haar voorstel om asbestdaken per 2025 te verbieden. Dat blijkt uit haar antwoorden op vragen van de Eerste Kamer over haar wetsvoorstel.

“In de discussie die thans wordt gevoerd, kan de indruk zijn ontstaan dat er nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn gekomen, die dit relativeren. Dat is niet het geval”, aldus Van Veldhoven. “Het zou een uitermate ongewenste ontwikkeling zijn als op basis van onjuiste informatie de risico’s worden onderschat en het kankerverwekkende asbest onnodig nog meer slachtoffers zou eisen”, schrijft Van Veldhoven. De staatssecretaris zegt dat er nog altijd geen daling is van het aantal nieuwe asbestslachtoffers per jaar.

Stientje van Veldhoven - Foto: ANP
Stientje van Veldhoven - Foto: ANP

Werkwijze verandert niet, regeling wordt wel duidelijker

De Eerste Kamer is zeer kritisch over het wetsvoorstel, mede vanwege de zorgen over de haalbaarheid, betaalbaarheid en proportionaliteit van de maatregel ten opzichte van het doel. Een voorstel om als alternatieve werkwijze te werken met een stoplichtsysteem, waarbij daken die nog goed zijn niet gesaneerd hoeven worden, wijst Van Veldhoven af. “Deze aanpak zou betekenen dat voor iedere asbest dakbedekking apart bepaald moet worden of deze op dat moment een risico voor de veiligheid of de volksgezondheid oplevert”, aldus de staatssecretaris. Dit is volgens haar duur en moeilijk te controleren. Bovendien sluiten verzekeraars steeds vaker asbestdaken uit, waardoor niet alleen gezondheidsrisico’s, maar ook financiële risico’s groter worden.

Bij het evaluatiemoment in 2022 zal bezien worden of verdere opschaling van de versnelling van de sanering nodig is

De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft aangegeven niet te gaan handhaven op het verbod. Van Veldhoven wil daarom vooral inzetten op versnellen van de sanering, zodat minder gehandhaafd hoeft te worden.

Van Veldhoven gaat op verzoek van CDA de definitie van welke daken onder het verbod vallen verduidelijken in de regeling. Het verbod gaat gelden voor daken waar de zichtbare buitenste laag van het dak, die grenst aan de buitenlucht en wordt blootgesteld aan zon, regen en wind uit asbest bestaat. Asbestbevattende golfplaten en dakleien vallen onder het verbod, daken met een asbestbevattende isolatielaag of asbesthoudend dakbeschot niet.

Financieringsregeling is in de maak

Senatoren maken zich zorgen of de 80 miljoen m2 asbestdaken in de land- en tuinbouw op tijd verwijderd kunnen worden. Van Veldhoven reageert dat er veel inzet is om de sanering te versnellen. Bij het evaluatiemoment in 2022 zal bezien worden of verdere opschaling van de versnelling van de sanering nodig is. Het ministerie erkent dat naar inschatting in ongeveer 30% van de asbestdaken op boerenschuren sprake is van een kwetsbare of moeilijk te financieren situatie om de daken te saneren. De staatssecretaris houdt hier rekening mee bij de financieringsregeling die momenteel wordt ontwikkeld.

De Eerste Kamer debatteert volgende week over het wetsvoorstel.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Hebben die asbestslachtoffers die kanker gekregen van asbest op daken? Dat is natuurlijk de belangrijkste vraag.

 • Jan 10

  Toen de luchtwassers wat minder reduceerden dan gedacht was de politiek er als de kippen bij om de normen aan te passen.
  Nu asbest op daken lang niet zo gevaarlijk blijkt als eerder gedacht gebeurt er niets.
  Dit is meten met twee maten. Kun je zien hoe de landbouw er in Den haag opstaat.

 • Gerrit Lammertink

  De meeste collega’s van ons zijn het asbest al kwijt! Het zou een slecht signaal zijn als je nu zegt dat niet nodig was geweest!
  Voorlopers worden dan weer gestraft

 • farmerbn

  Dat is een rare gedachte.

 • Gerrit Lammertink

  @farmerbn het moet er toch af en de jongste platen zijn van 1990 en die hebben ook al meer als 30 jaar gelegen!

 • Gerrit Lammertink

 • j.verstraten1

  Ik proef angst voor schadeclaims. Het gaat er wat mij betreft niet zozeer over of het eraf moet. Wel over termijn en wijze waarop

 • hollandagri

  Vermoedelijk gaat de VNG alleen handhaven als het bedrijf (om een andere reden) in de weg zit, of het asbest erg slecht is, dan kunnen ze nu ook al handhaven, dat geldt voor elk gebouw dat bouwvallig is geworden.

 • Hilhorst100

  Voorlopers die het er al af hebben, hadden bakken met geld verdiend en hebben giga belasting voordeel etc genoten. In dat geval had ik het ook gedaan. En nu dus niet gaan zeuren en praten uit eigen verdiencapaciteit.

 • Bennie Stevelink

  Door het jaartal van 2024 wordt de prijs enorm opgejaagd. Het is voor de volksgezondheid geen enkel probleem om de termijn te verlengen tot 2034 of 2040.

 • fietskip

  Van Veldhuizen negeert dus nieuw wetenschappelijk onderzoek en dat kan ze niet maken. Je mag niet het ene moment wetenschappelijk onderzoek gebruiken en het andere moment niet puur om je eigen zin door te duwen.

 • Kletskoe

  Wat een daadkracht over de rug van de boer. Scoren bij de burger ten koste van een klein groepje. Niet best.

 • miniatuur

  stientje van veldhoven is bang voor gezichtsverlies in haar loopbaan in den haag

 • wmeulemanjr1

  Tja, politiek..

 • a van Gerwen

  De verzekeraars zulken je uiteindelijk onder druk zetten om te saneren als asbest onverzekerbaar wordt. Of je moet het risico willen nemen om bij eventuele brand of stormschade zelf voor de opruimingskosten op te draaien.

 • gjh

  wat een dom wijf

 • hylkema.l

  Boeren die verstandig zijn, hebben hun asbest daken al gesaneerd. Om nu de eind datum uit te stellen is een slecht idee, al was het alleen maar omdat asbest daken straks niet meer te verzekeren zijn.

 • Bolder01

  Dan maar aan de laatste galg in plaats van aan de eerste , angst en haast kosten veel geld

 • fietskip

  @ a van Gerwen je kunt dan ook net zo alle verzekeringen opzeggen!

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.