Home

Nieuws 6 reacties

Schreijer-Pierik wil Europese aanpak dierenextremisme

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik pleit voor een Europese aanpak van de bestrijding van internationale netwerken van dierenextremisten.

Ze heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie. “De bestorming van dit boerengezinsbedrijf is voor mij een vorm van terrorisme”, aldus het CDA-Europarlementslid. “Dit incident is extreem vanwege het gebruikte geweld en de omvang. Maar boeren in Nederland en elders in de EU voelen zich al veel langer onveilig door toenemende stalinbraken en doodsbedreigingen. Het is wat dat betreft echt 2 over 12!”

Europees plan van aanpak

De EU-politica vindt dat er een Europees plan van aanpak moet komen waarbij onder andere dierenextremisme in kaart wordt gebracht. “Lang leek dierenextremisme af te nemen, maar ‘Boxtel’ toont de escalatie van deze radicale activiteit aan. Er is in Nederland en andere EU-landen een duidelijke toename van de activiteiten van deze internationale netwerken aantoonbaar. Brussel moet met de politiediensten en justitie binnen de lidstaten boeren en hun gezinnen beschermen, door proactieve coördinatie met de lidstaten en door inzet van Europol”, vindt Schreijer-Pierik.

SGP: snelrecht bij dierenextremisme

De Nederlandse Tweede Kamer riep minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ook al op om maatregelen te nemen tegen dierenextremisme. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop opperde om het snelrecht in te zetten bij dierenextremisten. “Als snelrecht kan worden toegepast bij honderden onruststokers in de nieuwjaarsnacht, dan moet dat zeker kunnen bij de dierenextremisten die gisteren hebben ingebroken een boer in Boxtel”, zegt Bisschop. “Politie en justitie moeten duidelijk een daad stellen. Dat is: snelrecht toepassen op de daders. Anders komen deze extremisten er toch weer mee weg, een gevaar dat extra groot is omdat veel actievoerders uit het buitenland komen. Daar komt bij dat er meer van dergelijke acties zijn aangekondigd. Nu moet er een voorbeeld worden gesteld”, vindt Bisschop.

De activisten die maandagavond werden aangehouden in Boxtel, zijn dinsdagavond weer vrijgelaten. Ze moeten in augustus voor de politierechter verschijnen.

Overleg over dierenactivisten

Het ministerie van Landbouw heeft woensdagmiddag overleg gevoerd met LTO en POV over de dierenactivisten. “We hebben de terechte zorg van de sector aangehoord. Onze aandacht gaat vooral uit naar de veterinaire kant van het verhaal; de gevolgen voor de dieren op het bedrijf en de monitoren van de dieren op mogelijke insleep van ziekten door de activisten”, legt een woordvoerder uit.

Hoe de situatie in het vervolg kan worden voorkomen en hoe de dierenactivisten aangepakt moeten worden, gaat het landbouwministerie samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid oppakken. “Laat helder zijn dat we dit onacceptabel vinden. Boeren moeten gewoon hun werk kunnen doen”, aldus een woordvoerder. Het ministerie begrijpt dat de actie emoties oproept bij boeren. “Maar mochten actievoerders over de schreef gaan, dan moet je dat als boer zelf niet ook doen. Laat het over aan het bevoegd gezag”, aldus een woordvoerder.

Minister Schouten zal op redelijk korte termijn met haar collega Grapperhaus in gesprek gaan over de aanpak van dierenextremisme.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Verklaar de activisten tot Ongewenste vreemdelingen ongeacht uit welk land van de EU ze komen zodat ze ten allen tijde illegaal op Nederlands grondgebied verblijven en de douane het recht heeft ze vast te zetten bij binnenkomst. Voor hen geen Schengen verdrag. Tevens moet de geldstroom van de organisatie in beeld worden gebracht net als gedaan wordt bij andere Terreur bewegingen om zo ook de donateurs uit te kunnen schakelen.

 • Alco

  Oeps. Postcode loterij

 • Jan-Zonderland

  Ach Europees regelen ? Wat een lachertje. Ik zie Timmerfrans alweer op de barricades.

 • koestal

  Dan ook de postcodeloterij en andere sponsors aanpakken.

 • koestal

  Lik op stuk beleid voeren ,anders ontspringen ze hun straf.

 • Bolder01

  Agratax.1. Dat is een goeie de geld stroom van de postcode loterij en sponsors stil leggen dat geld kan toch veeeeele malen beter benut worden

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.