Home

Nieuws 8 reacties

Rechter suggereert voortdurende misstanden veehouderij

Een uitspraak van de politierechter van de rechtbank Limburg over dierverwaarlozing doet veel stof opwaaien.

Het gaat niet zozeer om de zaak op zich – een moeder en een dochter die niet goed voor hun konijnen, honden, katten ratten en pony’s zorgen – maar om de link die door de rechter gelegd wordt met de professionele veehouderij.

Andersoortig dierenleed

De rechter matigde de strafeis van het Openbaar Ministerie ‘vanwege de wijze waarop de samenleving met andersoortig dierenleed omgaat’. Met deze opmerking verwijst hij in zijn uitspraak direct naar de veehouderij, waarin volgens hem min of meer constant sprake is van dierverwaarlozing. “Hetgeen wij als samenleving accepteren. Dat relativeert het verwijt dat we aan de verdachten kunnen maken”, aldus politierechter Richard Verkijk in zijn uitspraak.

LTO: krankzinnige uitspraak

Volgens LTO Nederland-bestuurslid Leon Faassen is het ‘een krankzinnige uitspraak’ van de Maastrichtse rechter. Volgens Faassen blijkt uit de uitspraak dat wie zijn huisdier mishandelt of verwaarloost, daar niet zwaar voor gestraft hoeft te worden, ‘zolang de samenleving wegkijkt bij vergelijkbare misstanden in de intensieve veehouderij’.

Deze uitspraak van de rechter is een politieke uitspraak die niet thuishoort in de onafhankelijke rechtspraak

LTO Nederland-bestuurslid Leon Faassen

In Nieuwe Oogst zegt de woedende LTO-bestuurder: “Deze uitspraak van de rechter is een politieke uitspraak die niet thuishoort in de onafhankelijke rechtspraak. Een rechter die zijn oordeel klaar heeft op basis van een aanname, geen enkel bewijs aandraagt en zich baseert op een onderbuikgevoel. Deze negatieve frames worden langzamerhand een trend. Eerder riep het OM dat minder mestfraude alleen gerealiseerd kan worden door minder dieren te houden. Ook al zo’n politieke uitspraak.”

Voorwaardelijke taakstraf van 50 uur

In deze zaak vorderde het OM een taakstraf van 80 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 3 jaar waarin de vrouw geen dieren mag houden. De rechter veroordeelt de vrouwen tot een voorwaardelijke taakstraf van 50 uur met een proeftijd van 2 jaar waarbij beide vrouwen ieder hooguit twee dieren mogen houden.

Verwijt relativeren

Volgens de rechter zijn er een paar verzachtende omstandigheden, waarvan de meest opmerkelijke de verwijzing naar de professionele veehouderij is. In de uitspraak staat letterlijk: “We hebben nu een heel naar dossier gezien van huisdieren, maar we moeten ons voor ogen houden dat het ook bij huisdieren ‘slechts’ om dieren gaat en hoe we in Nederland in het algemeen met dieren omgaan. Als je zou gaan kijken in de industrie, de veehouderij, en hoe daar dieren worden gehouden, zou je daar immers voortdurend situaties kunnen uitlichten die tot soortgelijke nare dossiers zouden leiden. Dat accepteren we echter en dat relativeert het verwijt dat we aan de verdachten kunnen maken.”

Laatste reacties

 • Vhouder

  GroenLinks aanhanger

 • agratax.1


  Rechters behoren RECHT te spreken en niet te suggereren. Politici mogen suggereren en zelf onwaarheden vertellen. Rechters niet zij moeten feit en fictie gescheiden houden en eigen mening thuis laten. Anders geen rechter worden in een rechtstaat .

 • peters

  Kunnen we hier ook werk van maken? Aanpakken die rechter. Het loopt inmiddels de spuigaten uit met alle verwijten aan de dierhouders. Als we dit allemaal tolereren, is het binnen de kortste keren gedaan met de veehouderij in Nederland. Graag hoor ik van LTO wat zij voor stappen kunnen en gaan ondernemen tegen deze meneer. Wat zijn de mogelijkheden? Kunnen we een klacht indienen tegen deze man? Wat is wijs?
  Graag een reactie van LTO?

 • Gradje 1966

  Deze man op staande voet ontslaan hij spreekt geen recht maar hitst de Nederlandse bevolking op tegen de Veehouderij Dit is een vorm van dieren terrorisme deze man zet de bevolking op met haat en verderf

 • ????

  St

 • ????

  Op staande voet ontslag geven die linkse rakker . Als het om de veehouderij gaat in Nederland bestaat er geen recht

 • Alco

  Waar de boer niet goed is voor zijn dieren, zorgen de dieren ook niet goed voor de boer.

 • melkveehouder .

  Een rechter wordt benoemd voor het leven en je kunt hem niet ontslaan. Jammer genoeg heeft onderzoek uitgewezen dat de rechtelijke macht links georiënteerd is. Daarom floept er af en toe een uitspraak tussendoor die artikel 1EP niet kan doorstaan. Een wrakingsverzoek had in casu succesvol kunnen zijn.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.