Home

Nieuws 1 reactie

PVV: koppel fosfaatdossier aan GLB

PVV vindt dat het kabinet het fosfaatdossier in Brussel moet koppelen aan de onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Die suggestie deed landbouwwoordvoerder Barry Madlener (PVV) woensdag 22 mei in debat met landbouwminister Carola Schouten.

Madlener zegt dat het stelsel van fosfaatrechten Europese goedkeuring nodig heeft en dat de besprekingen daarover betrokken moeten worden bij de onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De PVV’er vindt ook dat Nederland zich moet verzetten tegen een verlaging van de inkomenssteun, als de Nederlandse boeren daar naar verhouding meer voor moeten inleveren dan boeren in andere landen. “Het liefst gaan de subsidies naar nul, maar dan voor iedereen”, zegt Madlener in een toelichting.

In discussie over GLB geen plaats voor fosfaatkwestie

VVD-Kamerlid Helma Lodders zei in het debat dat de discussie over het GLB niet de juiste plek is om te praten over het fosfaatrechtenstelsel. Ook minister Schouten ziet niet in hoe die koppeling gelegd kan of moet worden. Zij benadrukte dat de Nederlandse inzet is dat Nederlandse boeren er naar verhouding niet meer op achteruitgaan dan andere boeren in Europa. “Ik geef je op een briefje dat het tóch gaat gebeuren”, aldus Madlener.

De PVV’er zegt dat Nederland veel te weinig verschillende dossiers aan elkaar koppelt. “Ja, als het gaat om de verdeling van de baantjes, dan doen we het wel”, aldus Madlener in een toelichting na afloop van het debat. “Als Nederland vindt dat de landbouwsubsidies omlaag moeten, zegt Frankrijk: prima, doen we. Jullie krijgen minder. Maar ondertussen krijgen de Fransen echt niet minder.”

Eén reactie

  • farmerbn

    Kijk, hij heeft het wel door.

Of registreer je om te kunnen reageren.