Home

Nieuws

Overeenkomst afschot wolf Duitsland in zicht

Een overeenkomst tussen het Ministerie van Milieu en Ministerie van Landbouw voor versoepeling van het afschot van wolven lijkt aanstaande.

Daarvoor ligt nu een ontwerp voor een verandering in de landelijke natuurbeschermingswet. De bondsregering stemt vandaag (22 mei) over het ontwerp. Dat meldt het Ministerie van Landbouw en Milieu van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern en het ministerie van Milieu van Nedersaksen.

Aanpassingen

Een van de voorgelegde aanpassingen is dat afschot van wolven niet enkel toegestaan is als zij al meermaals vee gedood hebben of dat de aangerichte schade het voortbestaan van de veehouderij bedreigt. Volgens het ministerie komt dit zowel bedrijfsmatige- als hobbyveehouders ten goede. De aanpassing van schadeaanduiding ‘ernstig’ naar ‘wezenlijk’, conform Europese wetgeving, komt veehouders tevens ten goede.

Ten derde moet schade niet enkel aan een specifieke wolf toegekend worden, voordat gehandeld mag worden. Bovendien wil het ministerie het voeren van wolven aan banden leggen om gewenning aan mensen te voorkomen. Tot slot moet bij afschot de gerechtigde jager juridische rugdekking hebben.

Versoepeling van beschermingsstatus

Minister van Landbouw en Milieu in Mecklenburg-Vorpommern Till Backhaus is blij met het ontwerp: “Al meer dan 5 jaar zet ik mij in voor versoepeling van de beschermingsstatus van de wolf. Het ministerie van Milieu zet hiermee een belangrijke stap in de goede richting.” De minister vindt het zorgelijk dat wolven pas geschoten mogen worden als de boer in financiële problemen komt door verlies van vee. Backhaus: “We kunnen niet zonder boeren als het gaat om natuurbescherming en instandhouding van het cultuurlandschap.”

Of registreer je om te kunnen reageren.