Home

Nieuws 7 reacties

Onderzoek: natuur gaat sneller achteruit dan ooit

De natuur en biodiversiteit gaat sneller achteruit dan ooit in de geschiedenis.

Ongeveer een miljoen van de 8 miljoen planten- en dierensoorten wereldwijd wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit een rapport van het Internationale Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES). Volgens Sir Robert Watson, voorzitter van IPBES, is de achteruitgang een ‘aantasting van de fundamenten onder economie, leefomgeving, voedselzekerheid, gezondheid en levenskwaliteit wereldwijd’.

Verandering grondgebruik

Het rapport, waar 145 experts uit 45 landen een bijdrage aan hebben geleverd, bevat een uitgebreide analyse van de belangrijkste oorzaken voor de achteruitgang. Dat zijn veranderingen in grondgebruik (omzetting van bos in landbouwgrond bijvoorbeeld) en gebruik van zeeën en oceanen, visserij en andere directe exploitatie van soorten, klimaatverandering, milieuvervuiling en de opmars van invasieve soorten.

Niet-duurzame landbouw

Het rapport dat is goedgekeurd op een internationale conferentie in Parijs bevat concrete aanbevelingen volgens de opstellers om de neergang te stoppen. Dat kan alleen met een fundamentele omslag. Veranderingen die daaraan bijdragen, zijn onder meer het ombuigen van niet-duurzame landbouw, visserij en landbouwsubsidies.

Voor de duurzame productie en consumptie van voedsel zijn daarbij de hele keten van producent tot consument genoemd. Het gaat onder meer om het bevorderen van duurzame landbouwprincipes, het in stand houden van soorten van planten en dieren in land- en tuinbouw en bevorderen van productiemethoden die biodiversiteitvriendelijk zijn. Het aanleggen van natuurgebieden en verbindingszones is een andere optie voor meer duurzaamheid evenals verbetering van distributie, minder verspilling en het bevorderen van duurzame en gezonde diëten.

Nederlanders betrokken bij onderzoek

Vier van de experts die hebben bijgedragen aan het rapport zijn afkomstig uit Nederland: een hoogleraar van de Radboud Universiteit, 2 hoogleraren van Wageningen UR en een expert van het PBL.

IPBES is een onafhankelijke internationale organisatie waar 130 landen bij aangesloten zijn.

Laatste reacties

 • koestal

  Politiek geneuzel,alleen bij Schiphol gaat de natuur vooruit. Elke 2 minuten vertrekt er een vliegtuig.

 • boer a

  koestal, het is nog erger, voor 500.000 vliegbewegingen moet er elke minuut, 24/7,
  een vliegtuig opstijgen met een ongelofelijke uitstoot van van alles wat niet goed is voor de natuur, klimaat en mensen in die omgeving en dat ook nog BTW en accijns vrij.

 • deB.

  Hypocriete lui, die krijgen nog een podium ook.
  Ze willen de meest groene sector dicteren, met hun schijn idealen!
  Zelf stappen ze stoer, meerdere malen per jaar in het vliegtuig. Zulk een schijnheilige lui zijn het.

 • kraats

  Het gaat helemaal goed zo,...
  lekker veel mensen op deze wereld, straks te weinig eten, dus laat ze maar komen...
  De uien- en aardappelsprijzen bewijzen het al ....

 • IPBES is het biodiversiteits-deel van agenda 2030

 • veldzicht

  De Thiemes en Roos vonken staan al te glunderen,daar hoeft niet eens over worden nagedacht wat de schuld is van vermindering van biodiversiteit,wat anders dan de veehouderij!!Even vergeten dat Marianne Thieme groot verbruiker is van het vliegtuig en kris kras de wereld overvliegt in de tijd dat ze betaald wordt als fractie voorzitter van haar politieke partij.

 • WJHDKremer

  Opvallend vind ik dat toen we nog maar "raak klooiden" waren weinig problemen met biodiversiteit en alle andere milieudillema's. Echter hoe meer men zich met de landbouw gaat bemoeien en de duimschroeven aandraait, hoe slechter het met alles gaat.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.