Home

Nieuws 3 reacties

Jury legt Bayer 2 miljard dollar op in glyfosaatzaak

Een jury in de Amerikaanse staat Californië heeft Bayer $ 2 miljard boete en schadevergoeding opgelegd in een nieuwe glyfosaatzaak.

Het betrof de derde rechtszaak over het middel glyfosaat, dat sinds de overname van Monsanto in het portfolio van Bayer zit. In dit geval klaagde een stel chemiebedrijf Bayer aan voor het veroorzaken van non-hodgkin (lymfeklierkanker) waaraan zij beiden lijden. De jury bepaalde dat Bayer verantwoordelijk is voor het niet waarschuwen over het kankerrisico dat glyfosaat zou hebben. Bayer moet daarvoor aan beide personen $ 1 miljard boete betalen. De man van het stel zou volgens de jury daarnaast $ 18 miljoen compensatie moeten krijgen en de vrouw $ 37 miljoen.

Hoger beroep

Bayer liet via een verklaring weten teleurgesteld te zijn en in hoger beroep te willen gaan. Het is zeer waarschijnlijk dat het bedrag in hoger beroep wordt verlaagd. In hoger beroep is er geen jury die moet bepalen of Bayer schuldig is en wat het te betalen bedrag moet zijn.

Er zijn in de Verenigde Staten nog meer dan 13.000 aanklachten tegen Bayer. De volgende jury-rechtszaak staat gepland voor augustus in de rechtbank van Missouri, de eerste keer buiten Californië. In 2 eerdere rechtszaken waren bedragen van $ 289 miljoen, later gereduceerd naar $ 78 miljoen en $ 80 miljoen.

Beurskoers Bayer gekelderd

De beurskoers van Bayer reageerde weer heftig op het nieuws en daalde naar een dieptepunt in bijna 7 jaar. Aandeelhouders zijn ontevreden met de forse daling van de beurskoers. Een groot deel van de aandeelhouders hebben onlangs hun vertrouwen in het management van Bayer opgezegd.

Lees ook: Bayer in opspraak in Frankrijk

Laatste reacties

  • arink

    Een nieuw management kan de desastreuze werking van de middelen niet veranderen.

  • Flepke

    Einde van Bayer en einde Glysofaat

  • farmerbn

    Je kunt hierdoor zien dat jury-rechtspraak niet juist is als het over feiten gaat. Komt er een echte rechter dan zal Bayer gewoon winnen. Vraag je aan een willekeurige Amsterdammer wat hij vindt van glyfosaat dan krijg je een ander antwoord dan dat je dezelfde vraag stelt aan deskundigen die werken voor organisaties die er verstand van hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.