Home

Nieuws 1 reactie

Italie en Frankrijk claimen helft jongeboerenkrediet

De helft van de € 1 miljard die de Europese Investeringsbank (EIB) beschikbaar heeft voor leningen aan met name jonge boeren is inmiddels vergeven.

De Franse bank Credit Agricole heeft € 275 miljoen verworven voor een eigen leningprogramma en binnenkort volgt een zelfde lening aan een Italiaanse bank. Dat heeft Europees landbouwcommissaris Phil Hogan dinsdag 28 mei gezegd in een ontmoeting met de Europese koepel van organisaties voor jonge boeren (Ceja).

Hogan zei te hopen dat vele lidstaten het voorbeeld zullen volgen. “Het geld is beschikbaar. Het is nu een kwestie van aantrekken door de lidstaten”, aldus de landbouwcommissaris.

Europese voedselzekerheid heeft nieuwe generatie boeren nodig

Ongeveer een maand geleden presenteerde Hogan de kredietfaciliteit op een bijeenkomst in Zeeuws-Vlaanderen. Hij zei dinsdag dat het hem ‘vele maanden, zelfs jaren van onderhandelingen en verleiding heeft gekost’ om de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank over te halen.

Volgens hem laat de beschikbaarstelling van het krediet zien dat onder politici en beleidsmakers een toenemend begrip is dat een nieuwe generatie van dynamische jonge boeren die de Europese voedselzekerheid in stand kunnen houden en tegelijk meer doen voor klimaat en milieu nodig is.

Hogan moedigde de jonge boeren aan om in de komende jaren net zo effectief en direct hun boodschap te brengen als ze in de afgelopen jaren hebben gedaan. “Als ik ooit kan helpen: mijn deur staat altijd open. Een jonge boer is altijd een jonge boer – we blijven altijd jong van hart.”

Eén reactie

  • deB.

    Hahaha, jonge boeren nodig, ze hebben geen trek meer om aan de leidraad te lopen, van een stel wijsneuzen.
    7 dagen per week jezelf krom trekken, voor nog geen paar rot centen.

    Het VERDIENMODEL moet anders.... vroeger 70 % besteed aan voedsel ed...nu maar 10 % DAT moet veranderen, en anders geen jongen of meisje, die er meer trek in heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.