Home

Nieuws 7 reacties

Grootste zonnepark in Nederland bijna klaar

Zonnepark Sappemeer, in handen van Chinese investeerders, eind dit jaar in werking.

Het zonnepark met een oppervlakte van 117 hectare en ruim 316.000 panelen dat ten noorden van Sappemeer ligt, gaat eind dit jaar in werking. Dat meldt projectdirecteur Hans Nillesen van Chint Solar / Astronergy bij het dagblad van het noorden. De bouw verloopt voorspoedig: op dit moment is bijna 20% van de panelen aangelegd. Eind oktober moeten alle panelen geïnstalleerd zijn.

103 megawattpiek

Het mega-zonnepark gaat 103 megawattpiek leveren: “Dat komt overeen met 10% van het totale energieverbruik van de bevolking van provincie Groningen. Het is genoeg om de gehele regio Hoogezand-Sappemeer en omstreken van energie te voorzien”, zegt Nillesen. Jaarlijks moet het ruim 32.000 huishoudens van elektriciteit voorzien. Daarmee wordt het zonnepark de grootste van Nederland.

Het zonnepark draagt volgens Nillesen bij aan de afspraken die gemaakt zijn in Parijs om de traditionele energievoorziening om te zetten in duurzame energie. “Het bedrijf is in handen van Chinese investeerders, waarmee zij dus Nederlandse subsidie ontvangen. Blijkbaar krijgen we het op deze manier makkelijker van de grond dan wanneer alleen Nederlanders dat zouden doen. Het belangrijkste is echter dat wij als Nederland onze energieopdracht uitvoeren”, zegt Nillesen.

Lees verder onder de tweet.

Ontwerp eerder afgewezen

Duurzame energie investeerder Powerfield presenteerde vorig jaar samen met het Chinese Chint Solar / Astronergy het inpassingsplan voor zonnepark Sappemeer in de gemeente Midden-Groningen. Het ontwerp was van groot belang, aangezien de Raad van State (RvS) het ontwerp eerder afgewezen had. Het college van burgemeester en wethouders moest beter onderbouwen waarom de ruimtelijke gevolgen van het zonnepark voor omwonenden wel aanvaardbaar zouden zijn.

Gronings Gutami bouwt zonnepark Terneuzen (Zld.)

Het Groningse bedrijf Gutami Holding gaat een zonnepark van 50 megawatt aan de Braakmanhaven bij Terneuzen bouwen en exploiteren. Het is de bedoeling dat het circa 30 hectare grote zonnepark genoeg stroom gaat opwekken voor ruim 12.000 huishoudens.
Halverwege volgend jaar moet het park operationeel zijn, melden opdrachtgevers Dow Benelux en North Sea Port. Met de komst van het zonnepark proberen het chemieconcern en het havenbedrijf de verduurzaming van de Zeeuwse energievoorziening vooruit te helpen. Er zijn geen financiële details naar buiten gebracht.
Obligatieleningen voor inwoners
“Ook al is Terneuzen voor ons Groningers ongeveer de andere kant van Nederland, wij zijn trots dat we op deze unieke locatie dit zonnepark mogen realiseren”, zegt Gutami-directeur Gerben Pek. Voor de bouw wil Gutami samenwerken met lokale aannemers. Inwoners van de gemeente Terneuzen en aangrenzende gemeenten krijgen de kans via een obligatielening te investeren in het zonnepark.

Laatste reacties

 • deB.


  Oh oh, wat een troep....

 • farmerbn

  Wat als hagel alles kapot maakt en op de grond ligt? Komen er dan 316.216 Chinezen alles oprapen?

 • bartje14

  Wel handig van de Chinezen, eerst SDE opstrijken, paneeltjes leveren en daarna paar jaar wat achterover leunen en als de paneeltjes klaar zijn om gerecycled te worden, de stekker uut de BV trekken!
  #klimaatwaanzin

 • farmerbn

  Chinezen zijn veel slimmer. Zij zoeken kopers voor zo'n project over de hele wereld. Bedrijven in landen die bv de fiscale mogelijkheid hebben om zo'n project in één jaar af te schrijven profiteren éénmalig en verkopen het weer door aan andere bedrijven. Zo'n park wordt tig keer fiscaal afgeschreven en geeft tig keer fiscaal voordeel. De laatste eigenaar is de klos. Tenzij dat een bedrijf is (die nog net niet failliet is) in Verweggiestan.

 • pinkeltje

  In handen van Chinese investeerders. Lekker handig. We willen niet afhankelijk zijn van de Russen, dan maar naar de Chinezen?

 • deB.


  We zijn een groot ziek land geworden...of beter de linkse drammers!!

 • Jan-Zonderland

  Handige jongens die Chinezen. Ze produceren die zonnepanelen voor een schijntje, zetten ze voor Nederlandse retailwaarde in de boeken en gebruiken dat getal voor de afschrijving. En als ze het zat worden verkopen ze de hele bende. Win Win WIn dus voor de Chinezen maar alleen maar verlies voor Nederland.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.