Home

Nieuws 12 reacties

Grapperhaus onderneemt actie tegen dierenactivisme

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, neemt maatregelen tegen dierenactivisme. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat de politie een handelingskader heeft opgesteld voor de aanpak van ordeverstoring door dierenactivisme of dierenextremisme.

Grapperhaus heeft met LTO en POV afgesproken de wederzijdse informatie-uitwisseling over dierenactivisme op het platteland te intensiveren. Daarnaast komen er contactpunten bij de politie om de samenwerking en de uitwisseling van informatie geoptimaliseerd kan worden.
Grapperhaus bracht zaterdag 18 mei samen met Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, een bezoek aan het bedrijf in Boxtel dat vorige week bezet werd door dierenactivisten. “De impact van het gebeuren op de betrokkenen heeft mij bijzonder geraakt”, schrijft hij.

LTO: veiligheid boer en tuinder krijgt prioriteit

LTO is positief over de inzet van het ministerie om de veiligheid van boeren te waarborgen. Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland geeft aan een goed gesprek te hebben gehad met de minister. “Het is gelukt om de veiligheid van boeren en tuinders prioriteit te laten krijgen.” Calon geeft aan dat er een handelingskader is gemaakt, met als vertrekpunt dat iedereen zich aan de wet dient te houden. “We zijn het spuugzat dat er maar wordt ingebroken of ingeslopen. Het onveilige gevoel bij boerengezinnen moet afgelopen zijn.”

‘Overheid tolereert geen eigenrichting’

De minister heeft afgelopen week uitvoerig met boeren en vertegenwoordigers van LTO Nederland en POV gesproken over de impact van de actie op de sector. “Ik herhaal hier nogmaals dat dergelijke acties, die strijdig zijn met onze rechtsstaat, niet worden getolereerd en dat de politie, onder het gezag van het openbaar ministerie of de burgemeester hier tegen optreedt. De overheid tolereert geen eigenrichting”, benadrukt Grapperhaus in zijn brief.

Actie in Boxtel geen activisme maar extremisme

De actie in Boxtel wordt gezien als extremisme, terwijl de meeste acties van afgelopen tijd als activisme werden gezien. De overheid zegt gematigd op te treden tegen activisme, maar hard tegen extremisme. Beide vormen nemen volgens het ministerie momenteel niet toe. “Maar door het intimiderende karakter van opeenvolgende acties neemt de onrust, met name onder de boerengemeenschap, wel flink toe”, aldus Grapperhaus.

Lees meer berichten over de bezetting van de varkensstal in Boxtel

Laatste reacties

 • farmerbn

  Eerst maar eens kijken wat voor straffen die extremisten krijgen. Hard optreden tegen extremisme zegt mij nu nog niet zo veel.

 • boerderij12

  handelingskader had toch al lang klaar moeten liggen veel woorden weinig daden

 • Jan-Zonderland

  Het is en blijft een Grappenmaker.

 • fietskip

  Grapperhaus zegt dus dat stiekem filmen mag!
  Wordt het dan tijd dat er ook bij hem thuis ook stiekem gefilmd word en op intenet word gezet?????
  Ik hoop het voor hem niet.
  Ik hoop dat ook stiekem filmen hard aangepakt word.

 • porky power

  Zelfde liedje weer van de politiek ze dronken een glas en deden een plas en het hele verhaal wordt weer vergeten

 • Firma Vellenga

  Ik zag zijn reactie ook op het nieuws. Wat een lauwe reactie, totaal geen harde taal. Kon er niets van maken. Dan toch maar heft in eigen handen nemen. Hopen dat de boeren elkaar steunen als het een niet gepaste reactie zal zijn volgends de politiek/politie

 • Jan-Zonderland

  Het probleem is dat niemand meer iets durft want er staat gelijk een leger aan juristen klaar om je aan te pakken. Als politieagent of ME'er kijk je wel uit om iemand hard aan te pakken want ze pakken je terug. Genoeg voorbeelden daarvan. Dus niemand, ook de politiek niet, durft meer een knuppel te gooien. De hele maatschappij is verworden tot allemaal angsthazen. Het begint al bij de opvoeding. Heb niet het lef een kind te diciplineren, heel de maatschappij rolt over je heen. En zo kweek je een mentaliteit van alles mag en alles moet kunnen. En niemand die die trend durft om te buigen. En dan krijg je dergelijke softe reacties van zo'n toch al niet sterke minister. Het eind is zoek.

 • gjh

  eigenlijk zegt die man niets met al zijn gelul. En dat moet een land begeleiden.

 • Attie

  Toch maar zelf iets regelen.., en vervolgens oplossen in de nauwe straatjes van de varkensstal..!!

 • Mbmb

  Aanpakken die lui, te beginnen met Jonathan Loogman uit Hardegaryp, je weet wel dat nare zielige mannetje zonder normaal geweten die smalend zit te lachten om de ellende van een ander

 • farmerbn

  Als je weet waar hij woont kun je hem eens bezoeken met zo'n 200 man.

 • GJ Bunt

  Er zijn app groepen op t platteland die er de hand niet voor omdraaien...

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.