Home

Nieuws 3 reacties

Erisman: overstappen naar biologisch blijft lastig

Boeren zitten vast in bestaand systeem omdat ze daar in geïnvesteerd hebben, aldus Jan Willem Erisman.

Het aandeel van de biologische productie in Nederland is vergeleken met veel andere landen laag. 3,4% van de totale veestapel en 3,1% van het totale areaal landbouwgrond wordt voor biologische productie gebruikt. Europees gezien is dat gemiddeld 7%.

Volgens de directeur van het Louis Bolk Instituut, Jan Willem Erisman, heeft het Nederlandse landbouwsysteem al decennia lang de tendens om zo veel mogelijk te produceren tegen een zo laag mogelijke prijs. Hierdoor zitten boeren vast in het bestaande systeem omdat ze daar in geïnvesteerd hebben, stelt de Louis Bolk-voorman in de Volkskrant.

Hoge grondprijzen

Een andere belangrijke reden is volgens Erisman de hoge koop- en pachtprijzen voor grond in Nederland. Die maken het voor boeren lastig om over te stappen. omdat de hogere prijs voor biologische producten vaak niet op wegen tegen de lagere opbrengst per hectare.

Markt biologische producten

Een andere drempel voor boeren om naar biologische productie over te stappen is de onzekerheid of er wel een goede markt is voor biologische producten. Om er zeker van te zijn dat de markt voor biologische zuivel niet wordt overspoeld, kan FrieslandCampina bijvoorbeeld niet garanderen dat boeren die 2 jaar investeren in de omschakeling, voordat ze het biologische certificaat verkrijgen, hun melk vervolgens ook tegen een hogere prijs als biologische kunnen verkopen. Die onzekerheid zorgt voor een zo hoge drempel, dat boeren niet omschakelen naar biologisch, aldus Erisman.

Laatste reacties

 • agratax.1

  Hier wordt geschetst waarom overstappen naar biologisch moeilijk en niet aantrekkelijk is voor de boer. Waarom zou de boer zich in het avontuur biologisch storten als de consument graag biologisch eet, maar bij de kassa gaat voor goedkoop en dus de extra kosten niet wenst of KAN ophoesten. Wees eerlijk de minima en minima + inkomens kunnen al nauwelijks rondkomen met de huidige lage boeren prijzen. Als alle boeren biologisch gaan, zal er een lagere prijs uitrollen dan de huidige prijs met alle gevolgen van dien voor de boer, de moderne slaaf waar de economie op draait en de stedeling van profiteert.

 • jan4072

  Het antwoord op deze vraag is heel simpel. Biologische landbouw is kleinschalig en daar zijn geen luxe (pluche) zetels te vergeven aan directeuren, RvC enz. Dat is bij conventionele landbouw wel anders. Denk aan de grote jongens van de bestrijdingsmiddelen- en gezondheidsindustrie zoals bijv Bayer, Monsanto Phizer, Cargil enz enz.

  Jullie schrijven dat het vooral in NL achterblijft. Logisch! NL is één van de landen met de grootste verschillen tussen het inkomen op de werkvloer en de top van de grote bedrijven. Dus is in deze landen een functie in de top van de bedrijven extra interessant. De meeste politici zijn doorstromers en die hebben dus geen belang bij biologische landbouw zonder RvC maar des te meer bij de grote jongens.

  Als biologisch groot wil worden dan moet het dus super commercieel gaan worden. Dat redt je niet door als boer in een spruitkoolveldje van 0,5 ha onkruid te gaan hakken. Er zijn bedrijven nodig met een RvC die pluche zetels en luxe baantjes te vergeven hebben aan (ex)politici. Het wordt dus anders als je een spruitkoolveld hebt van 10 ha met daarin 20 robotjes. Als Philips of Samsung of Argo enz zich gaan interesseren voor biologisch omdat zij daar veel dure producten kunnen afzetten dan wordt het verhaal anders en komt biologisch wel van de grond.
  Kortweg, er zijn grote belangen om de conventionele landbouw in stand te houden en weinig (en ook nog kleine) belangen voor de biologische landbouw.

 • pinkeltje

  Biologische landbouw beperkt zich in NL al lang niet meer tot bedrijven waar ze op een halve hectare wat in de kool in de rondte staan te hakken. 100, 200 en 300 ha kennen we inmiddels ook en daar is niks geen gekleuter bij. Maar als zoals wordt geschreven de hogere prijs niet opweegt tegen de lagere opbrengst dan gaat het natuurlijk nooit wat worden. Hoewel ik het idee heb dat veel bio boeren zich financieel beter redden dan gangbare boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.