Home

Nieuws

Bayer in opspraak in Frankrijk

Chemiebedrijf Bayer is in Frankrijk in opspraak geraakt vanwege een lijst van invloedrijke personen die het opgesteld zou hebben.

Monsanto, dat werd overgenomen door Bayer, zou in 2016 dossiers hebben opgesteld van onder andere invloedrijke personen in de politiek, wetenschappers en journalisten in Frankrijk.

Het bedrijf zou de kritische standpunten van deze personen op het gebied van bestrijdingsmiddelen willen beïnvloeden. Enkele Franse media, waaronder de krant Le Monde, maakten bekend dat de lijst bestond. De lijst waar de media naar verwezen was gelekt door een Amerikaans PR-bureau.

We verontschuldigen ons voor dit gedrag

Onafhankelijk advocatenbureau

Bayer heeft in een verklaring op haar website laten weten een onafhankelijk advocatenbureau in te schakelen om het voorval te onderzoeken. “We begrijpen dat dit voorval zorgt voor zorgen en kritiek. Dit is niet de manier waarop Bayer de dialoog wil aangaan met de maatschappij en belanghebbenden. We verontschuldigen ons voor dit gedrag”, aldus Bayer. Echter, zo laat het bedrijf ook weten, er zijn geen aanwijzingen dat hetgeen waar nu discussie over is, illegaal is.

Verboden persoonsgegevens te verzamelen

Volgens Le Monde is het bij wet verboden om persoonsgegevens te verzamelen waaruit politieke en filosofische opvattingen blijken, zonder toestemming van de betreffende personen, zo schrijft het blad. Het Franse Openbaar Ministerie heeft al een onderzoek geopend naar aanleiding van de berichtgeving van Franse media. Bayer heeft aangegeven volledig mee te willen werken aan dit onderzoek. De beurskoers van Bayer reageerde op de beschuldigingen. Die daalde op de dag dat de Franse pers over de lijst met namen publiceerde.

Of registreer je om te kunnen reageren.