Home

Nieuws 15 reacties

77 aanhoudingen bij stalbezetting Boxtel

De politie heeft 76 dierenactivisten en een tegendemonstrant gearresteerd bij de bezetting van het varkensbedrijf in Boxtel (N.-Br.).

De politie heeft maandagavond 13 mei 77 mensen aangehouden bij de bezetting door dierenactivisten van een varkensbedrijf in Boxtel. De actievoerders zijn dinsdagmiddag 14 mei weer vrijgelaten. “Met een dagvaarding om in augustus voor de politierechter te verschijnen”, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Het gaat om 76 dierenactivisten en een tegendemonstrant.

Bezetting duurde 10 uur

Na een bezetting van bijna 10 uur was de stal rond middernacht leeg. De politie probeerde in de tussentijd om ‘op een vreedzame’ manier een einde te maken aan de bezetting. Uiteindelijk sommeerde de politie iedereen om de stal te verlaten. Daarbij zijn 76 arrestaties verricht; 12 mensen konden zich niet identificeren. De laatste arrestant is een boer die net als 200 andere boeren een tegengeluid tegen de dierenactivisten wilden laten horen. Hij is aangehouden vanwege het vernielen van een politievoertuig.

Tegendemonstratie van boeren

Boeren uit Brabant, maar ook uit andere delen van Nederland zoals de Achterhoek en Twente, kwamen maandagavond naar Boxtel om hun steun aan de boer te betuigen. Sommigen kwamen met de trekker, anderen namen een barbecue mee. Gedurende de avond zijn verschillende auto’s door deze tegendemonstranten in de sloot geduwd of op de kop gerold. De eigenaren van de auto’s, activisten, hebben hiervan aangifte gedaan.

Dierenactivisten van actiegroep Meat the Victims vielen maandag 13 mei een varkensstal in Boxtel (N.-Br.) binnen. Boeren voerden een tegenactie en legden daarbij de auto van een activist op kop in de sloot. - Foto: Bert jansen
Dierenactivisten van actiegroep Meat the Victims vielen maandag 13 mei een varkensstal in Boxtel (N.-Br.) binnen. Boeren voerden een tegenactie en legden daarbij de auto van een activist op kop in de sloot. - Foto: Bert jansen

POV-voorzitter Linda Janssen ontstemd

De varkens in de stal in Boxtel zijn onderzocht door een dierenarts, weet Linda Janssen, voorzitter van het collectief van varkenshouders POV. Ze is maandagavond bij de boer op het bedrijf geweest. “De dieren liggen er goed bij. De dierenartsen hebben geen gekke dingen gezien, al zijn de varkens wel gestrest”, zegt Janssen.

De actie duurde veel te lang. De boer kon 10 uur lang zijn stal niet in

Na een lange, hectische dag waarop ze tot 1.30 uur in de nacht van maandag op dinsdag in Boxtel aanwezig was, kijkt Janssen dinsdagochtend met gemengde gevoelens terug op datgene wat er maandag allemaal gebeurde. Ze is ontstemd over het feit dat actievoerders het bedrijf binnendrongen en dat de actie zolang kon duren. Tegelijk is ze trots op ‘onze boeren’, die hun steun betuigden, zich rustig hielden en er voor zorgden dat de situatie niet uit de hand liep.

Janssen hoopt in de loop van dinsdag met onder meer justitie, politie en de Nationale Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) om tafel te gaan om de bezetting van het varkensbedrijf en het uiteindelijke optreden daartegen te evalueren. “De actie duurde veel te lang. De boer kon 10 uur lang zijn stal niet in.”

LTO-voorzitter Calon: actie dierenactivisten ronduit schandalig

LTO- voorzitter Marc Calon reageert dat boeren de acties van dierenactivisten ‘meer dan zat’ zijn. “In Nederland is demonstreren een goed recht. Ook tegen de veehouderij, maar bedreigen, intimideren, inbreken, insluipen en illegaal erven betreden accepteren we niet langer. Op een gegeven moment is het genoeg. En dat moment is bereikt. Het is ronduit schandalig wat er gebeurd,” aldus de boerenvoorman in een reactie op de website van LTO.

Hele nacht politiebewaking op zeugenbedrijf

Op het zeugenbedrijf – waar 600 zeugen worden gehouden – is de hele nacht politiebewaking geweest. De medewerker die bij het bedrijf woont, is flink aangeslagen, zo laat Janssen weten. De POV-voorzitter weet niet wat hij had kunnen doen om de stalbezetting te voorkomen. “Dit bedrijf had alles goed voor elkaar. De staldeuren zaten op slot. De actievoerders hebben de deuren opengebroken.”

Alle actievoerders individueel aansprakelijk

Het probleem om aan te tonen wie in een grote groep wat heeft gedaan, is niet meer aan de orde, zegt advocaat Theo Linssen van Linssen Advocaten. “De hele groep van actievoerders die het bedrijf is binnengedrongen, kan voor alles wat in het bedrijf is gebeurt als gevolg van dat binnendringen aansprakelijk worden gesteld. Eerdere uitspraken van rechtbanken laten dat zien. Dit kan zelfs gelden voor personen die buiten het bedrijf op de openbare weg stonden. Als ze door hun gedrag en/of uitlatingen laten blijken onderdeel te zijn van de actiegroep, dan zijn ze eveneens aansprakelijk te stellen. Voor de woordvoerder van de groep buiten het bedrijf geldt dat hij precies weet wat zich in de stallen afspeelt, alleen daardoor al is zijn band met de groep overduidelijk en is hij aansprakelijk te stellen.

Medeauteurs: Bouke Poelsma en Eric Beukema

Laatste reacties

 • ENDE902

  Ik heb vroeger een minster weleens horen zeggen: "Ik wil niet aftreden maar optreden". Ik krijg de indruk dat de tegenwoordig de moraal bij het ministersvolk is: "Ik wil niet optreden, maar aftreden".
  Blijft ook nog de vraag: welk beleid was er gevoerd als er geen boeren ten tonele waren verschenen. Dan was er in ieder geval geen lakschade geweest.

 • boerderij12

  actievoederslopen al weer vrij rond

 • Flepke

  Ik hoop dat de 76 personen met 5000€ per persoon aan boete en schadevergoeding niet toe komen. Het OM moet een duidelijk signaal afgeven nu. Hier in Nederland accepteren we dit niet

 • Firma Vellenga

  Helaas zal de boete wel van ons belastinggeld betaald worden....Ik zie ze liever een werkstraf krijgen. Laat ze maar eens werken voor hun geld. Deze acties komen alleen maar voort uit verveling. Ze krijgen hun geld toch wel. Ze willen wel graag even in de belangstelling staan. En dat is ze gelukt. Straks geen boeren meer en zij geen inkomen en eten meer. Maar dat besef hebben ze (nog)niet of kunnen ze niet begrijpen.

 • farmerbn

  We zullen zien wat de D'66 rechter er straks van maakt. De criminelen zullen er wel mee weg komen. Diep triest.

 • andreashoeve

  andreashoeve
  Diep triest die gasten verdienen 3mnd eenbeetje droogbrood en water

 • Cornelis61

  Tijd om een BBF ( Boeren bevrijdingsfront ) op te richten. Het kan toch niet zo zijn dat dit soort gepeupel op onze bedrijven mogen loslopen. Dit soort problemen waren er ook bij de kerncentrale in Dodewaard. Toen de boeren en burgers optraden zijn niet meer terug geweest. BBF uitrusten met knuppel en veeprikkers. Snelste en meest effectieve oplossing en het voordeligste voor de maatschappij.

 • johan.vandegraaf

  Leuk leuk we gaan een knokploeg oprichten !!!

 • cgoedegebuur@filternet.nl

  Beste mensen als 14 mei er een groep van 200 boeren
  bij premie Rutte het torentje was binnen gedrongen
  om met hem te praten over vliegen die daar zitten
  en dat hij die zo maar dood slaat { bijvoorbeeld }
  zou dat dan ook 10 uur duren voor dat ze deze boeren buiten stonden ?
  ik denk dat dat er binnen een 1/2 uur de ME stond !!
  en dat deze boeren niet de andere dag naar huis mogen met een waarschuwing

  ARME varkenshouderij : wat hier gebeurd is bij de nertsfokkerij precies eender gebeurd [ ken de geschiedenis ]
  een Nerstfokker

 • koestal

  Trots op boeren,laat Marc Calon zich maar stil houden ,die doet niks voor boeren ,is alleen maar een baantjesjager.

 • Maas1

  Een BBF tja als vrijheidsberoving intimidatie bedreigingen of nog erger,dan zou het zo kunnen zijn dat men zich gaat organiseren,als dit al niet gebeurd.
  Zoals een burger zei deze grond dit land is een voedingsbodem voor criminelen en uitwassen en meer,door de financiële uitholling van de rechtstaat en wat daar mee samen hangt.De gevangenissen worden gesloten en het gajes loopt vrij rond. Een rijk land wat defensie veiligheid justitie en politie uitholt! Een ( veronderstelde) vrijplaats voor...

 • hollandagri

  het is een criminele organisatie , die activisten.

 • Maas1

  @hollandagri ja dat vinden wij wel maar blijkbaar denken andere daar anders over.Ze worden voorzien van een natje en een droogje bij de 'activiteiten'
  Het moest eens omgekeerd gebeuren dacht je dat ze dat tolereerde,dacht het niet.

 • Gat

  Lag er nog paar te slapen in auto die ze op de kop gooiden. Haha haha

 • Jan-Zonderland

  76 actievoerders aangehouden, 64 moeten voor de rechter verschijnen, 12 konden zich niet identificeren. Ziet u het verband ?
  Als iemand dus een overtreding begaat, aangehouden wordt en vervolgens weigert zich te identificeren dan gaat die persoon vrijuit. Dit is "vreemd".

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.