Home

Nieuws

16 miljard dollar steun voor Amerikaanse boeren

De Amerikaanse regering trekt nog eens 16 miljard dollar uit voor steun aan de landbouwsector in de Verenigde Staten (VS).

Opvallend is dat de financiële steun die een boer krijgt, afhankelijk is van waar hij of zij woont in plaats van de gewassen die hij of zij teelt.

Met het nieuwe steunprogramma komt het totaalbedrag aan overheidssteun aan boeren in de VS op $ 28 miljard sinds het uitbreken van de handelsoorlog.

Invoerheffingen China

De Amerikaanse landbouwsector gaat gebukt onder de oplopende en aanhoudende handelsstrijd met China. China heeft invoerheffingen ingesteld op onder andere Amerikaanse soja, varkensvlees en mais. President Donald Trump wil met het geld boeren compenseren voor verliezen die zij lijden door de handelsvete, omdat de export van Amerikaanse landbouwproducten naar China sterk is afgenomen. “De boeren zijn aangevallen door China”, zo zei Trump tijdens een persconferentie, “maar de $ 16 miljard aan subsidie zal duidelijk maken dat geen enkel land een veto heeft op de economische en nationale veiligheid van Amerika.”

Lees verder onder de tweet.

Directe betalingen aan boeren

Het overgrote deel van de miljardensteun wordt in fases uitgekeerd als directe betalingen aan boeren. De eerste fase wordt eind juli uitbetaald. De tweede en derde fase zijn afhankelijk van de voortgang in de handelsbesprekingen tussen China en de VS. Een beperkt deel wordt gebruikt voor het opkopen van landbouwproducten die worden verdeeld onder voedselbanken.

Er lijkt voorlopig nog geen oplossing te komen voor het handelsconflict tussen de economische grootmachten.

Lees ook: Veehouders VS blij met einde burenruzie over zuivel

Of registreer je om te kunnen reageren.