Home

Nieuws

Twee derde boeren regelt zaken RVO.nl zelf

Ruim twee derde van de agrarische ondernemers regelt de zaken met RVO.nl zelf.

Dat meldt RVO.nl op basis van een recente peiling over machtigingen en eHerkenning. Een derde van de boeren heeft een machtiging afgegeven, terwijl ruim 83% van de agrarisch adviseurs gemachtigd is.

Het onderzoek naar machtigingen is uitgevoerd omdat RVO.nl in de loop van 2019 niet alleen de agrarische relaties zelf, maar ook eventuele gemachtigden wil informeren over besluiten over subsidieaanvragen. Het onderzoek laat zien dat de meerderheid van boeren en adviseurs graag op de hoogte gesteld wil worden van besluiten.

eHerkenning (eH) niveau verhogen

Het ministerie van BZK bereidt een nieuwe wet voor: de Wet Digitale overheid. Deze wet gaat aangeven hoe overheden het betrouwbaarheidsniveau van hun digitale dienstverlening moeten bepalen. De kans is groot dat voor een deel van de dienstverlening van RVO.nl betrouwbaarheidsniveau 3 (eHerkenning 3) moet worden gevraagd. RVO.nl wilde weten hoe ondernemers, specifiek klanten van de Gecombineerde opgave, tegen die mogelijke verhoging aankijken en of zij eH3 ook nodig hebben bij andere overheden.

Hogere kosten

Het onderzoek toont aan dat de meeste ondernemers (nog) geen eH3 nodig hebben voor dienstverlening van andere overheden. Dat betekent dat bij een mogelijke verhoging naar eH3 ondernemers specifiek voor RVO.nl eH3 aan moeten schaffen. Uit de peiling blijkt dat slechts 8% een verhoging naar eH3 een goede zaak vindt. Ruim 40% is tegen. Uit de reacties blijkt dat het kostenaspect een grote rol speelt, meldt RVO.nl.

Het onderzoek is dit jaar uitgevoerd tussen 7 februari en 17 februari. Er deden 276 agrarische ondernemers en 24 agrarisch adviseurs aan mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.