Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:25 apr 2019

Schouten: geen maatregelen bestrijdingsmiddelen

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, neemt vooralsnog geen maatregelen tegen bestrijdingsmiddelen die met krachtvoer en stro via mest in de bodem terechtkomen.

Dat schrijft Schouten in een antwoord op Kamervragen van Tjeerd de Groot (D66) en Laura Bromet (GroenLinks), die zich zorgen maakten over de aanwezigheid en gevolgen van chemicaliën in biologische mest op de weidevogelstand. De vragen zijn gesteld naar aanleiding van het rapport van Buijs en Mantingh, waarin een mogelijke link tussen bestrijdingsmiddelen en de afname van het aantal weidevogels onderzocht is. In het rapport is volgens de minister echter geen causaal verband aangetoond en dus geen reden voor maatregelen als de waarden binnen de vastgestelde normen blijven.

Geen causaal verband

Schouten heeft toxicologen en weidevogelexperts van Wageningen UR gevraagd voor een analyse van het rapport. Hetzelfde geldt voor het kritische rapport van Stichting Agrifacts (Staf). Op basis van de onderzoeksresultaten geven de experts van Wageningen UR aan dat er geen causaal verband is tussen bestrijdingsmiddelen in krachtvoer, die via mest insecten doden, waardoor de weidevogelpopulatie op veehouderijbedrijven afneemt. Wageningen UR constateert dat dat het rapport van Buijs en Mantingh een signalerende werking heeft, maar methodisch niet goed is onderbouwd. Het rapport van Staf trekt dezelfde conclusies.

Grote zorgen om afname aantal weidevogels

Schouten geeft aan dat ze zich grote zorgen maakt om de afname van het aantal weidevogels, maar dat het door vele factoren veroorzaakt wordt. Daarnaast wacht de minister op de wetenschappelijke analyse van het Ctgb van het rapport van Buijs en Mantingh om de vraag te beantwoorden of de gevonden waardes risico’s opleveren en of bestaande toelatingen ingeperkt moeten worden.

Laatste reacties

 • Gat

  Afname weidevogels. Te groot getuig? Maai zelf met 3.2 m en heb vd geschud op ander waar triplemaaier is geweest. Lagen wel enkele konijntjes.
  Moet allemaal vlug en breed eigenlijk geen flikker waard. Heeft geen tijd om weg te komen.

 • Norpie

  Mijn vader maaide ergens in midden jaren 70 met zijn MF 145 en een PZ 135 in een dag 4 hektare grasland. Toen hij klaar was had hij 6 jonge hazen in zijn gereedschap kisjes die hij na het maaien weer los liet. De buurman die met rente subsidie een Deutz intrac met frontmaaier en achtermaaier had gekocht kwam vertellen dat hij wel 16 hektare had gemaaid. Mijn vader vroeg hem hoeveel hazen hij had gespaard...het moesten er wel minstens 20 zijn zei hij...De buurman had er niet een gezien...

 • Gradje 1966

  Ik maak mijn meer zorgen over de riool overstorten de schapen en koeien worden veel slechter drachtig dit door de anticonceptie van de mensen maar hier hoor je niets over want dan kom je aan hun pleziertje en dat kan niet . Men mag alleen maar naar de boer wijzen wat die fout doen in hun ogen . Ik zou zeggen verbeter de wereld en begin bij je zelf

 • Hilhorst100

  Het rapport van 2 linkse rakkers, de uitkomst staat al vast voor er iets onderzocht is. 1 fout molecuul gevonden(bewust toegevoegd) en je moet eigenlijk de hele boerderij saneren. Nederland anno 2019.

 • JC Vogelaar

  Weer een Boerderij redacteur die een cursus begrijpend lezen en begrijpend schrijven dient te volgen .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.