Home

Nieuws 5 reacties

Proef ganzen verjagen mislukt

Het experiment om ganzen op boerenland te verjagen met behulp van vrijwilligers is mislukt.

Dat meldt Carmen Silos van de Dierenbescherming. Er hebben zich te weinig vrijwilligers aangemeld voor het project in de Zuid-Hollandse Hoeksche Waard. Het verjagen moest dienen als alternatief op het afschot van ganzen door jagers.

Silos: “De werving van vrijwilligers op onze website leverde sinds eind 2018 slechts vijf aanmeldingen op. Met zo’n beperkt aantal kunnen wij niet wekenlang ganzen gaan verjagen.” Volgens Silos ligt de Hoeksche Waard te afgelegen, waardoor mensen te ver moeten reizen. “Het kan voorkomen dat je vroeg in de ochtend met licht worden al opgeroepen wordt. Dat is voor velen die van verder moeten komen geen doen”, aldus Silos.

‘Experiment grote flop’

De Koninklijke Jagersvereniging (KJV) noemde het experiment een grote flop. Een lid van de KJV en lokale Wildbeheereenheid (WBE) Hoeksche Waard was een van de vrijwilligers die zich opgegeven had. Hij heeft 48 pogingen tot verjaging gedaan in 3 maanden. De andere vrijwilligers die zich hebben opgegeven, kwamen niet opdagen volgens de jagersvereniging. KJV directeur Laurens Hoedemaker: “Het feit dat hij 48 keer verscheen in 3 maanden zegt genoeg over hoe verbonden hij zich voelt met de streek, bewoners en boeren. Blijkbaar zijn de demonstranten van de dierenpartijen wel in staat te demonstreren, maar niet in staat de boeren te helpen als het echt nodig is.”

Laatste reacties

 • hollandagri

  stefan, de beste stuurlui staan aan wal, zullen de boeren de ganzen maar weer zelf van de eene naar de andere boer moeten blijven verjagen. (eisen van de provincie s )

 • Alco

  Zijn we nu echt zo dom.
  Ganzen verjagen naar de buren als oplossing zien!!!
  Is net zo dom als dat geneuzel over elektrisch rijden.
  Zolang we niet 100 % groene opwekking hebben is elektrisch gewoon verplaatsing van vervuiling.

 • agratax.1

  Demonstreren voor je ideaal kun je in de veilige stad doen. Ganzen verjagen betekent vroeg je bed uit en de stad uit en bovenal geen leger journalisten om je in beeld te brengen. Hier komt bij dat we ons moeten realiseren dat het verjagen van ganzen of ander ongedierte betekent het verplaatsen van het probleem naar elders en dan begint het hele circus weer op nieuw. is verjaag tactiek er op gericht dat de ganzen de landsgrenzen over gaan of dat ze verhongeren? in beide gevallen levert dat commentaar op dat niet mals zal zijn. Inzet predatoren en jagers inclusief nesten leeg halen is een natuurlijke weg om de populatie aan ganzen in te perken.

 • nvanrooij1

  Waarom heeft de Partij voor de Dieren en de overige linkse partijen niet geholpen. Nee die zijn alleen in staat om een eenzijdig verhaal te vertellen en de boeren in de verdomhoek te zetten.
  Alles moet wijken voor hun linkse gedachtengoed maar oplossingen bedenken voor dit soort problemen dan geven ze niet thuis.

 • PetervanKempen

  Ook zijn de meeste provincies mordicus tegen populatie beheer en gooien het op schade bestrijden met ondersteunend afschot. Die weg is een ideasle toegang voor bezwaren vanuit de anti sector en dat gebeurt dan ook naar hartelust. Duidelijk dat via deze werkverschaffing het probleem niet kan worden opgelost. Hebben we het niet eens over de Tereinbeheerders die door hun tegenwerking aan fauna beheer naar draagkracht ons nu bezig zijn op te zadelen met duizenden brandganzen die toenemend hier gaan overzomeren. En de provincies? Doen niets. En de minister? Idem Habitatrichtlijn? balans binen biotopen? Nooit van gehoord. Maar nieuwe afgeplagde natuur, vaak opgekocht agrarisch land, "beschermen" door alles eromheen plat te leggen , ja dat wel. Raad van State, ga eens shoppen in de EU wetgeving en negeer de overspannen en geflipte Nederlandse wetgeving die op waandenkbeelden en natuurhypes gestoeld is.
  Zal wel te moeilijk zijn wat ik hier zeg...over naar de reclame voor die droge periodes en vaginale schimmel die onze cultuur weergeeft en waar we nu in beland zijn met zn allen. treurig....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.