Home

Nieuws 19 reacties

OM wil boeren in de cel om mestfraude

Tijdens een strafrechtszitting voor de rechtbank Overijssel in Zwolle werden zware straffen geëist tegen 4 melkveehouders. Dit dossier laat een tipje van de grote frauderende mestbult zien die we in Nederland, aldus de Officier van Justitie.

De Officier van Justitie (OvJ) vorderde gevangenisstraffen tussen een half jaar en een jaar tegen het viertal terechtstaande melkveehouders. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de melkveehouders, allemaal afkomstig uit Friesland, van mestfraude. Hen wordt valsheid in geschrifte ten laste gelegd over de jaren 2014 en 2015.

Grondgebruikersverklaringen

De melkveehouders zouden alle 4 grondgebruikersverklaringen hebben ingevuld voor gronden waarover ze helemaal niet over konden beschikken. Op die manier konden ze de plaatsingsruimte voor hun mest vergroten en werd volgens het OM door de melkveehouders voorkomen dat ze hun mestoverschot, tegen hoge kosten, moesten afvoeren en verwerken. In deze zaak hebben 3 van de melkveehouders via een grondgebruikersverklaring – op papier – grond van de vierde melkveehouder verkregen. Deze bleek echter niet de eigenaar of pachter van de betreffende percelen te zijn, zodat die grond nooit gebruikt kon worden.

Vervoerbewijzen dierlijke meststoffen

Twee van de 4 melkveehouders zouden daarnaast ook vervoerbewijzen voor dierlijke meststoffen hebben vervalst. Het zou gaan om ongeveer 600 ton aan mest. Met deze vervoerbewijzen wilden de melkveehouders aantonen dat de mest daadwerkelijk van het bedrijf van de een naar het bedrijf van de ander was vervoerd, terwijl dat in werkelijkheid op het oorspronkelijke bedrijf bleef.

Dit dossier laat een tipje van de grote frauderende mestbult zien die we in Nederland hebben

Milieuschade

Volgens de OvJ, Daniëlle van Ieperen, is het OM heel fel op deze vorm van fraude, omdat het volgens haar heel veel voor zou komen en bijzonder schadelijk is, omdat overbemesting zorgt voor milieuschade. “Er wordt op grootschalige wijze gefraudeerd met dierlijke mest, in plaats van deze mest op de juiste wijze af te voeren. Dit dossier laat een tipje van de grote frauderende mestbult zien die we in Nederland hebben. Naar schatting tussen de 25 tot 40% van de mest wordt illegaal verhandeld of gedumpt”, aldus Van Ieperen in haar requisitoir.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

Tegen melkveehouder H.S.H. uit de gemeente Waadhoeke, die als de spil in het web wordt gezien door het OM, werd 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist met een proeftijd van 3 jaar en een taakstraf van 240 uur. Ook werd tegen H een ontnemingsvordering geëist van ruim € 110.000. Tegen melkveehouder S.J.S. uit de gemeente Súdwest-Fryslân werd 10 maanden gevangenisstraf geëist waarvan 4 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast een boete voor de VOF van € 50.000, waarvan de helft voorwaardelijk. Tegen melkveehouder B.J.J uit de gemeente Waadhoeke en zijn zoon W.J.J. eiste het OM beide 12 maanden gevangenisstraf waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Ook in dit geval eiste het OM € 50.000 boete.

Bestuurlijke naheffing

Dat de eis tegen H als ‘spil in de web’ lager uit valt heeft volgens de OvJ er mee te maken dat H openheid van zaken heeft gegeven en zijn verantwoordelijk heeft genomen voor zijn daden. De andere melkveehouders proberen volgens het OM hun schuld te bagatelliseren of zelfs te ontkennen, hetgeen een hogere strafeis rechtvaardigt, aldus Van Ieperen.

Overigens zijn de melkveehouders in een eerder stadium al beboet met een bestuurlijke naheffing en daarbovenop boete door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het overtreden van de mestgebruiksnormen. Het gaat hierbij om bedragen van respectievelijk ruim € 100.000 voor H, € 145.000 voor S en € 175.000 voor het bedrijf van vader en zoon J.

Boete niet te dragen voor melkveebedrijf

‘Dubbele bestraffing’

De advocaat van H, die overigens zelf niet aanwezig was als gevolg van een ongeval met een paard, kon zich vinden in de strafeis van het OM. Volgens de advocaat betwist zijn cliënt de feiten niet en heeft hij zich coöperatief opgesteld.

De advocaat van de melkveehouder uit Súdwest-Fryslân vindt de eis disproportioneel. Volgens hem lijkt het op een dubbele bestraffing nadat ook al een forse boete is opgelegd door de NVWA. Volgens hem was er geen opzet bij zijn cliënt.

De advocaat van vader en zoon uit Waadhoeke noemt de eis van het OM buiten alle proporties. Volgens haar is dit niet te dragen voor het bedrijf, zeker niet als vader en zoon ook nog eens een gevangenisstraf moeten uitzitten.

Vanwege de complexiteit van de zaak gunt de rechtbank zich een extra week de tijd om tot een oordeel te komen. Normaal is er een vonnis binnen 2 weken.

De rechtbank in Zwolle zal op 25 april uitspraak doen.

Laatste reacties

 • RonaldB

  Er wordt erg veel creatief ''opgelost'' om mestafzetkosten te voorkomen. Het kan maar op 1 manier opgelost worden. Door de grootste manco's van het beleid aan te pakken.

 • jfvanbruchem1

  ietsje minder kan ook wel

 • Kletskoe

  Die OvJ zegt nogal wat. 25 tot 40% illegaal gedumpt of verhandeld. Ik kan het mij niet voorstellen. Als er bewijs is moet ze zorgen dat betrokkenen hangen. En anders dit soort beweringen niet doen. Als dit een slag in de ruimte is dan is het een OjV onwaardig of anders gesteld: opzouten, schandalig.

 • kleine boer

  Best knap tot 40% klopt niet en het grondwater waar het allen om te doen is word steeds beter ...

 • Er is een heksenjacht gaande. RTL, het OM, wakkerdier en verschillende politieke partijen doen mee. Wat gaan we hier tegen doen? Ik ben er klaar mee...

 • xw

  Kletskoe, die OvJ zegt gewoon wat de opsporingsambtenaren (NVWA en politie) hem/haar aangeven. 25 tot 40%? Misschien in bepaalde regio's, maar landelijk? Is bijna niet te geloven. En 25 tot 40% is nogal een brede marge, lijkt wel gokken. Benieuwd hoe de rechter er over oordeelt.
  Trouwens, gisteravond op de tv nog gezien/gehoord, dat de inhoud van processen-verbaal ook niet altijd betrouwbaar is. Dat vind ik pas echt schokkend nieuws. U ook?

 • ghsmale

  Om bijna de halve sector van fraude te beschuldigen gaat te ver.
  De rommelaars aan pakken met gepaste straffen.
  Boer zijn, wordt bijna één van de gevaarlijkste beroepen,
  voor je het weet wordt je dubbel gepakt.

 • Gat

  Maar hoe komt het als je xtc lab hebt en je wordt gepakt er beter mee weg komt en veel meer eraan verdiend hebt dan 600 ton mest. Dat die figuren gewoon vrolijk doorgaan, omdat de straf peanuts is bij de verdiensten. En de vele drugsdumpingen waar milieu veel slechter mee af is.

 • varken23

  Waarom gaat het altijd alleen maar over dierlijke mest? En waarom lees je bijna nooit iets over de ontvanger van de mest?(in dit geval nvt.) Vind het OM dat niet interessant? Andere voorbeelden genoeg als ik zo om me heen kijk.

 • Sjefo

  Insinuerende opmerkingen van OvJ mevr Daniëlle van Ieperen zou strafbaar moeten zijn, in mijn beleving passen opruiende opmerkingen niet in de rechtspraak waar het om feite moet gaan.
  Een eerlijke straf voor hen die het verdienen maar ook straf voor diegene die de nu gehanteerde normen verzonnen hebben en wat nu blijkt dat er massaal verplicht roofbouw gepleegd word door veel te lage bemestings normen

 • Koen Franken

  We liggen als sector allang onder een vergrootglas , de tijd dat de regels niet altijd werden nagekomen is voorbij . we kunnen ons niks meer permitteren .

 • haj146

  Dit gaat toch veel!! Te ver. 600 ton mest keer een tientje. En daar gevangenisstraf voor eisen en zulke boetes! Dit is toch niet normaal meer!!! Als je er 1 doodrijdt kom je er met een taakstraf af. Drugslaboratoria etc gebeurd niks aan. De boer is de grote crimineel blijkt wel. Hele rechterlijke macht moet op de schop, 1 linkse bende. Kunnen we met name deze week wel weer zien met Michael P. Onvoorstelbaar waar zijn we mee bezig hier

 • landboer

  idd! heksenjacht ,waarom twee keer straffen?

 • Attie

  Een tipje van de grote frauderende mestbult tot wel 40%, grote praat van OvJ. Precies wat Haj zegt, meten met twee maten..

 • jan10

  25-40% Word illegaal verhandeld??
  Maak dat de kat wijs!!

 • Schraar

  Fraude mag bestraft worden, maar dit is buiten alle proporties, bizar.
  600 m3 op 4 bedrijven met laten we zeggen 40 ha per bedrijf is ongeveer 4 ton mest per ha extra.
  Hoezo milieu schade??? Deze mest heeft het grasland hard nodig, gaat werkelijk nergens over. Laten ze maar het nitraatgehalte onder deze gronden gaan meten, zeker weten dat er niets te vinden is.

 • Schipstal123!

  Ik ga het niet goed praten wat deze boeren gedaan hebben. Maar dit stel wordt harder gestraft dan zware criminelen.

 • Zandboertje

  Ben het met OvJ eens. Dit gedrag zorgt voor aanscherping bij de rest. Ben ik niet voor. Niet eens zijn met regels houdt niet in dat je je er niet aan hoeft te houden

 • pinkeltje

  Baudet bedreigen met de dood is goed voor een eis van 180 uur taakstraf waarvan 60 uur voorwaardelijk.....

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.